Teken komen het hele jaar door voor, maar zijn het meest actief in de lente en zomer. Ga je lekker fietsen dan is goed kans dat je vroeg of laat kennis maakt met deze kleine spinachtige parasiet.
Lees verderPaklijst
Wat er mee moet op een fietsvakantie of fietstocht is in basis voor iedereen hetzelfde: eten, slapen, kleding, gezondheid en fiets. Plus nog het nodige aan documenten en apparatuur.
De invulling van de paklijst voor een fietsvakantie verschilt van persoon tot persoon. Voor de ene is een eenvoudige spiritus brander met 1 pan voldoende, terwijl de ander liever een krachtige benzine brander of een gemakkelijke gasbrander heeft. Als je in hotels gaat slapen neem je geen tent en slaapzak mee een pyjama is dan meestal genoeg.
Of je nu voor vijf dagen of 3 maanden weggaat de inhoud van je tassen zal er niet zoveel anders uitzien. Uiteraard neem je op een heel korte trip een onderbroek en een t-shirt minder mee maar in basis heb je hetzelfde nodig.
Voorbeeld paklijst fietsvakantie
We hebben voor je een paklijst in spreadsheet vorm die je eenvoudig kunt uitbreiden of inkorten.
En tijdens elke fietsvakantie zul je ontdekken dat je iets toch beter had kunnen meenemen. En na elke fietsvakantie zul je dingen in je fietstas hebben die je niet gebruikt hebt.
Slaapzak uitzoeken
Gebruik
Wat en wanneer ga je de slaapzak gebruiken? In de zomer in de caravan? Of juist in de winter in een tent. Vervoer je de slaapzak in de auto, op de fiets of op je rug?
Dit alles heeft invloed op je keuze voor het soort slaapzak en de afweging van volume en gewicht tegen de isolatiewaarde van je slaapzak. Warmere slaapzakken zijn duurder dan modellen die minder isoleren. Gewicht kun je besparen door het kiezen voor een slaapzak met minder vulling al is dan de isolatiewaarde ook lager. Volume en gewicht bespaar je door te kiezen voor een donzen slaapzak in mummy model.
Lees verderSlim meenemen fietsvakantie
Hoeveel meenemen
Hoe minder je meeneemt hoe makkelijker je fietsvakantie wordt. Ten eerste en niet onbelangrijkste is je fiets lichter als je minder meeneemt en zeker bergop tikken kilo’s aan. Daarnaast scheelt minder spullen meenemen ook minder uit en inpakken elke dag.
Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren maar beginnende fietsers nemen vaak te veel mee. Veel zaken zijn ook een persoonlijke afweging neem je bijvoorbeeld wel of geen stoeltje mee?
Lees verderKoffie tijdens je fietsvakantie
Naast (droog) slapen en eten is voor velen een verse kop koffie ’s ochtends een levensbehoefte. Om tijdens je fietsvakantie van een kop koffie te genieten zijn er wat verschillende alternatieven.
Lees verderRugzak(je) mee
Fietstassen zijn ideaal voor het vervoeren van je spullen tijdens je rit, daar zijn ze tenslotte voor gemaakt. Echter, hoe mooi ook uitgerust met draagriemen, het zijn ondingen als je even een dag zonder fiets op pad wilt. Het is daarom best praktisch om een klein rugzakje mee te nemen tijdens je fietsvakantie. Om te beginnen kun je je die gebruiken bij je tocht naar de douches. Daar zijn namelijk vrijwel altijd te weinig haakjes. Schone kleren, handdoek en shampoo, in de goede volgorde, neem je zo eenvoudig mee en de kans dat alles droog blijft is weer wat groter.
Lees verderBord, mok en bestek
Elke fietser en wandelaar heeft zo zijn eigen variatie in eetgerei dat meegaat. Veel nemen de eerste keer mee wat er zoal voorhanden is en passen het bij volgende reizen stap voor stap aan om meer aan de persoonlijke voorkeuren te voldoen. Hieronder een overzicht van onze paklijst ( 2 volwassen en 2 jonge kinderen) Lees verder
Lichtgewicht tent kopen – tips
Of je nu een fortuin uitgeeft of liever een goedkope tent, als een tent niet bij jou en je reisplannen past heb je er alleen maar spijt van. Een tent koop je niet voor de look maar om zijn functionaliteit, al kan een (schut)kleur ook weer functioneel zijn.
Een aantal holistische tips bij de aanschaf van een tent vind je hieronder. Deze site richt zich voornamelijk op (lichtgewicht) tenten voor wandel- en fietsvakanties maar het lijstje is op zich van toepassing op alle soorten tenten.
Lees verderFietsbanden voor de fietsvakantie
De kwaliteit van de (buiten)banden is er de afgelopen jaren enorm op vooruit gegaan. Of je nu een echte anti-lek band hebt of een gewone goede band het aantal lekke banden is er veel minder op geworden. Toch heb je goed kans dat je vroeg of laat een lekke band krijgt. Investeren in goede banden is stap een. Materiaal en kunde om deze te plakken de belangrijke stap 2.
Lees verderFietskleding fietsvakantie
Fietskleding is er te kust en te keur en wat je het liefst meeneemt op je fietsvakantie is uiteindelijk een kwestie van eigen smaak en voorkeur. Een strakke wielren outfit of toch meer casual in min om meer gewone kleding.
Fietsbroeken
De meeste fietsers die langere tochten maken dragen fietsbroeken met de bekende zeem. Dat is een naadvrije padding die ervoor zorgt dat je ook na dagen fietsen nog lekkere billen hebt. Gewone katoenen onderbroeken transporteren het vocht slecht en hebben naden op de verkeerde plekken waardoor de onderbroek vroeg of laat gaat schuren. En dat geldt niet alleen voor de vakantiefietser die elke dag vele kilometers verwerkt, maar ook voor de toerfietser met kortere afstanden zoals bij een fietsvierdaagse of een hoteltocht.
Lees verderFietskleding voor (kleine) kinderen
Zadelpijn is niet alleen voor grote mensen een spelbreker tijdens de fietsvakantie. Kinderen leiden net zo hard. Grote mensen dragen niet voor niets speciale fietsbroeken met zeem, ook omdat goede fietsbroeken irritaties door schuren van naden voorkomen. Soortgelijks geld voor het bovenlichaam, een fietsshirt van goede materialen zit comfortabel, transporteert het zweet goed en droogt lekker snel. Dus gun je kinderen ook goede fietskleding, al was het maar omdat het fietsen dan meteen veel leuker is
Lees verder