Slaapzak uitzoeken

Slaapzak uitzoeken

Gebruik

Wat en wanneer ga je de slaapzak gebruiken? In de zomer in de caravan? Of juist in de winter in een tent. Vervoer je de slaapzak in de auto, op de fiets of op je rug?

Dit alles heeft invloed op je keuze voor het soort slaapzak en de afweging van volume en gewicht tegen de isolatiewaarde van je slaapzak. Warmere slaapzakken zijn duurder dan modellen die minder isoleren. Gewicht kun je besparen door het kiezen voor een slaapzak met minder vulling al is dan de isolatiewaarde ook lager. Volume en gewicht bespaar je door te kiezen voor een donzen slaapzak in mummy model.

Lees verder
Paklijst fietsvakantie

Paklijst fietsvakantie

Hoeveel meenemen

Hoe minder je meeneemt hoe makkelijker je fietsvakantie wordt. Ten eerste en niet onbelangrijkste is je fiets lichter als je minder meeneemt en zeker bergop tikken kilo’s aan. Daarnaast scheelt minder spullen meenemen ook minder uit en inpakken elke dag.

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren maar beginnende fietsers nemen vaak te veel mee. Veel zaken zijn ook een persoonlijke afweging neem je bijvoorbeeld wel of geen stoeltje mee?

Lees verder

NH100 Arpenaz quechua 10 liter

Rugzak(je) mee op fietsvakantie

Fietstassen zijn ideaal voor het vervoeren van je spullen tijdens je rit, daar zijn ze tenslotte voor gemaakt. Echter, hoe mooi ook uitgerust met draagriemen, het zijn ondingen als je even een dag zonder fiets op pad wilt. Het is daarom best praktisch om een klein rugzakje mee te nemen tijdens je fietsvakantie.  Om te beginnen kun je je die gebruiken bij je tocht naar de douches. Daar zijn namelijk vrijwel altijd te weinig haakjes. Schone kleren, handdoek en shampoo, in de goede volgorde, neem je zo eenvoudig mee en de kans dat alles droog blijft is weer wat groter.

Maar ook voor de trip naar de supermarkt of een stadsbezoek zijn de ideaal.

Bij de decathlon hebben ze een aantal zeer voordelige rugzakjes zonder frame.

quechua 10-liter rugzak compact
Dit kleinste rugzakje heeft het formaat van een prop papier en weegt maar 48 gram. Het draagt voor geen meter maar is voor de gang naar de douche prima te gebruiken. Ook te gebruiken voor het bewaren van je vuile was. Het is lichter en (veel) goedkoper dan menig van die outdoor-bewaar-zak-dingen.  Zelfs voor de specialisten in het thuislaten-wat-niet-echt-nodig-is en grammenjagers is deze rugzak nog een optie.

NH100 Arpenaz quechua 10 liter
Deze tien liter rugzak is prima te gebruiken voor genoemde toepassingen al is deze voor trips naar de supermarkt wellicht wat te klein ( maar dan kun je ook weer een lege fietstas meenemen). Deze rugzak van het huismerk Quechua van de decathlon stond bekend als de Arpenaz 10, maar heet nu NH100

De twintig liter versie is nog een redelijk compromis tussen gewicht(340 gram), pakvolume en functionaliteit. Er is ook een 15 liter rugzak, maar dat is een kinderrugzak

Waterdichte rugzakken fietsvakantie

exped cloudburst
Dit rugzakje van exped weegt slechts 240 gram, heeft en inhoud van 25 liter. Omdat deze cloudburst waterdicht is kun je hem ook als bagagezak gebruiken. Bovenop je bagagedrager tussen je fietstassen. Ruimer en lichter dan bovenstaande rugzak van decathlon. Kost wel zes keer zoveel.

Van Takonka 15 liter en 200 gram. Waterdicht dus te gebruiken als stuffbag voor je kleren of slaapzak. Alleen heb je dan niet even snel een rugzak beschikbaar voor de boodschappen vlak voor de camping

Ter vergelijking ortlieb en vaude hebben speciale tassen voor de bagagedrager die te combineren zijn met hun achtertassen. De zogeheten Rack-pack van ortlieb weegt om de 700 gram en de Top Case van Vaude ruim een kilo. Beide hebben een inhoud van ongeveer 30 liter. Bij het gewicht van de rugtassen komt dan nog wel een spin of sjorband. En wellicht een waterdichte zak.

Van Fietstas een Rugzak maken

Ortlieb heeft een  losse drager waarmee je een fietstas als rugzak kunt gebruiken. Deze weegt 310 gram en past in de fietstas. Aangezien de fietstassen van Ortlieb waterdicht zijn is je rugzak dat ook meteen.

Rugzak tijdens het fietsen

Als je fietst met fietstassen is er weinig reden om met een rugzak op te fietsen, het heeft eigenlijk alleen maar nadelen zoals zweten en onnodige belasting van je rug, zitvlak en polsen. Echter met de opkomst van bikepacking is een deel van je bagage meenemen op de rug vaak een noodzakelijk kwaad. Hier zijn zaken als goed  zitten, vochtafvoer en waterdichtheid wel van belang. Je komt de uit bij rugzaken als die van Osprey, Cube, Camelbak, Vaude of Evo. Deze zijn special gemaakt voor gebruik tijdens het fietsen, zo is je rug meer gebogen bij het fietsen t.o.v. bijvoorbeeld wandelen. Naast ruimte voor je (waardevolle) spullen hebben ze ook plek voor een waterzak.

vaude fietsrugzak

Osprey Syncro 20 liter

Lichtgewicht tent kopen – tips

Lichtgewicht tent kopen – tips

Of je nu een fortuin uitgeeft of liever een goedkope tent, als een tent niet bij jou en je reisplannen past heb je er alleen maar spijt van. Een tent koop je niet voor de look maar om zijn functionaliteit, al kan een (schut)kleur ook weer functioneel zijn.

Een aantal holistische tips bij de aanschaf van een tent vind je hieronder. Deze site richt zich voornamelijk op (lichtgewicht) tenten voor wandel- en fietsvakanties maar het lijstje is op zich van toepassing op alle soorten tenten.

Lees verder
Fietskleding fietsvakantie

Fietskleding fietsvakantie

Fietskleding is er te kust en te keur en wat je het liefst meeneemt op je fietsvakantie is uiteindelijk een kwestie van eigen smaak en voorkeur. Een strakke wielren outfit of toch meer casual in min om meer gewone kleding.

Fietsbroeken

De meeste fietsers die langere tochten maken dragen fietsbroeken met de bekende zeem. Dat is een naadvrije padding die ervoor zorgt dat je ook na dagen fietsen nog lekkere billen hebt. Gewone katoenen onderbroeken transporteren het vocht slecht en hebben naden op de verkeerde plekken waardoor de onderbroek vroeg of laat gaat schuren. En dat geldt niet alleen voor de vakantiefietser die elke dag vele kilometers verwerkt, maar ook voor de toerfietser met kortere afstanden zoals bij een fietsvierdaagse of een hoteltocht. Lees verder