Hoe groot moet mijn tent zijn? Kokon of balzaal?

De hoeveelheid ruimte in een tent wordt meestal aangegeven door het aantal slaapmatjes die erin passen. Een standaard matje is iets meer dan 50 centimeter breed, maar de brede versies van exped bijvoorbeeld al 65 cm. Houdt hier rekening mee bij het bepalen van de minimale breedte. Maar er zijn meet aspecten die de benodigde ruimte in je tent bepalen

Bij sommige lichtgewicht modellen loopt de tent taps toe bij het uiteinde. Op zich hebben je voeten  ook minder ruimte nodig dan je bovenlichaam dus dat kan prima werken. Wel komen dan de matjes over elkaar heen te liggen en dat kan een probleem zijn bij de dikkere luchtbedden die nu op de markt zijn. En je moet het niet erg vinden de voeten van je reisgenoot ’s nachts tegen te komen.

Ervaar de grote

Kruip eens in een paar tenten om ze van binnen te beleven, liefst met slaapmatje en al. Houd daar de specificaties van de fabrikant eens naast, zo krijg je een aardig beeld. Heeft een tent steile wanden dan heb je bijvoorbeeld veel meer aan de breedte van de tent en ervaar je de tent als ruimer. De wanden bepalen met de hoogte ook de hoeveelheid ruimte die je hebt op te zitten, probeer dat ook uit.

De ene n-persoons-tent niet de andere. Bij de ene lig je dicht op elkaar bij de andere is voldoende ruimte om de bagage in de tent te zetten.

Voortent / Luifel

Met een luifel of voortent creëer je extra ruimte onder de buitentent om je bagage op te bergen. Je neemt daarvoor wel een lap extra tentdoek mee en vaak ook een tentstok. Het opschalen van je tent door bijvoorbeeld de drie persoons-uitvoering i.p.v. de twee persoons te nemen is qua gewicht gunstiger. Maar met name bij slechter weer is een luifel toch wel heel prettig : geen natte schoenen en vieze rugzak/fietstassen in de binnentent. Plus ruimte om te eten en te koken. Al doe je dat laatste toch echt beter buiten op ruime afstand van je tentdoek. Maar ook bij zomerse tochten is het best prettig dat je bij je spullen kunt zonder elke keer de binnentent te hoeven open ritsen en daarbij het nodige aan muggen binnen te laten.

Gewicht

Grammenjager of niet uiteindelijk zul je elke kilo die je inpakt ook moeten meeslepen. Een mooi uitgangspunt is ongeveer 1700 gram tent per persoon.

Waarbij het uitmaakt hoe je de tent gaat gebruiken: elke dag of alleen voor nood als er eens geen hotel is (waarbij dan weer de lichtere tenten vaak ook duurder zijn, zonde om niet te gebruiken). Sommige fietsers slepen graag die kilo extra mee voor meer ruimte, andere fietsen liefst zo licht mogelijk.

Naast het gewicht speelt dan ook de pakmaat een rol, het moet uiteindelijk ergens op je fiets passen. Lichtere en kleinere tenten hebben meestal ook een compactere pakmaat.

1 persoon tent

Voor de alleen reizende minimalist of bikepacker die niet veel kan meenemen. In de kleinste vorm is er eigenlijk alleen ruimte voor de slaper zelf, de bagage moet dan buiten blijven. Andere modellen hebben een luifel. Voordeel van een kleine tent is dat de ruimte lekker snel opwarmt. Bovendien zijn lage tenten stormvaster.

freelite 1 ultralight tent
freelite 1 ultralight van MSR. Breedte 76 centimeter

Wel je iets meer ruimte dan kun je ook kiezen voor een 2 persoons tent zonder luifel zoals de Anjan 2 van Hilleberg, MSR Carbon Reflex of de Nordisk telemark 2. Deze zijn nauwelijks zwaarder dan de wat ruimere 1 persoons tenten, de Ultra light versie van de Telemark weegt zelfs minder dan 900 gram. Heb je wat extra ruimte als je toch onverwacht gezelschap krijgt.

De bekroonde Nordisk Telemark. De twee persoonsversie is zo licht dat je deze ook prima als voor alleen jezelf kunt meenemen.

Wil je echt met zo min mogelijk op pad? Kies dan voor een bivakzak

bivak-zak

Sommige tenten zitten qua ruimte ergens tussen de 1 en 2 persoon in zoals onderstaande Arco van Vaude met een slaapruimte van 1 meter 20 . Dit is een lekker ruime 1 persoon tent of heel knus met zijn tweeën. Maar je kunt dan ook kiezen voor een nog ruimere twee persoonstent met een lager gewicht, die dan wel weer duurder zijn.

vaude arco
Vaude Arco 1-2 persoons. 120 centimeter breed

2 persoons

Een tweepersoons tent zonder luifel is geschikt voor twee personen zonder bagage die bereidt zijn dicht op elkaar te leven in de tent. Voor de trekkers die elke dag verder gaan een goede keuze. Blijf je langer op 1 plaatst of heb je behoefte aan een beetje ruimte in de tent, bijvoorbeeld bij slecht weer, neem dan minimaal een luifel of schaal op naar een drie persoons tent.

anjan 2 gt hilleberg
Anjan 2 persoon met luifel ( GT ). 130 centimeter breed

3 persoons

Heerlijk comfortabel met zijn tweeën, zeker als je langer op 1 plaats blijft of een hond bij je hebt. Voor drie personen met bagage is het weer lekker knus. Bij drie persoons tenten is het hebben van meerdere uitgangen wellicht al een prettige gedachte zeker bij een dwarsslaper zoals onderstaande Eureka!

Eureka KeeGo 3
Eureka KeeGo 3. Slaapruimte 175 centimeter, knus

4 persoons

Met zijn vieren kruip je alleen in 1 tent als het echt nodig is, tijdens een zware tocht waar gewicht echt telt of als je als gezin in 1 tent wilt slapen. Maar of het echt lekker slaapt in een tent met 1 cabine met je kinderen is je eigen afweging. Bij onderstaande tent (Hilleberg Keron lichtere versie is de nallo 4 GT ) slaap je wel in de lengte, dat scheelt over elkaar heen klimmen.

hilleberg keron 4
Hilleberg keron 4 met 210 centimeter slaapruimte

6 persoons en groter

Deze tenten worden al vrij fors om mee te nemen op je rug. Je kunt de tent meestal niet uit elkaar halen om in kleinere pakketten te verdelen anders zou het een prachtige tent zijn voor een gezin

De aanschaf van een tent is altijd heel specifiek voor je eigen reisplannen. Hoeveel wil en kun je meenemen, in welk seizoen ga je, wat ben je bereidt uit te geven. En de hoeveelheid ruimte die je tot je beschikking wilt hebben hangt daar dan weer mee samen. Grotere tenten zijn meestal zwaarder behalve als je voor een duurder model/merk gaat, die zijn dan weer vaak lichter.

Tent voor lange mensen

Hieronder zie je een klein overzicht van 2-persoons/3 seizoenen tenten met een op lengte binnenruimte  ( opgave fabrikant). Let wel dat de effectieve binnenruimte door schuine wanden een stuk kleiner kan zijn. Zoals eerder geschreven een tent moet je passen. De lijst toon aardig wat tenten in het hogere segment. De Hoolie 2 en de Arco 2 zijn daartussen betaalbare keuzes. Merken als Vaude en Helsport hebben meer tenten in de collectie die langer zijn.

Gezinstenten fietsvakantie

Met je gezin kun je natuurlijk met zijn vieren/vijfen in 1 ruimte slapen of met twee tenten op pad. De eerste optie is qua gewicht al gauw de beste keuze. De tweede is meer interessant bij wat oudere kinderen die liever alleen slapen. 

Bij een gezin met 2-3 kleine kinderen ga je liever ’s nachts niet de tent uit om ze op te zoeken. Dus of met zijn allen bij elkaar of op zoek naar een tent met twee cabine’s. Hier heb je geen last van verschillende bedtijden, je kunt wel droog naar ze toe. En als laatste voordeel heb je dat je één kunt leegruimen en dan overdag kunt gebruiken als verblijfsruimte.

Tenten met twee cabine’s die ook een beetje een redelijk gewicht hebben zijn schaars.

Een van de mooiste opties is de Nordisk Rago 4, betaalbaar.  Iets meer dan 6,5 kilo.  De tent is wel lang en smal. Je slaapt in de lengte. De tent is in te korten en dan houd he een ruime twee persoons tent over.

Nordisk Rago 4-Tent

Nomad heeft de Tellem 4 en Tellem 5 waar je ook de mogelijkheid hebt voor twee cabine’s en die een redelijk gewicht hebben voor de ruimte die ze bieden.

Op de pagina met vier persoons tenten vind je nog wat alternatieven die echter al snel eens stuk zwaarder zijn.

De heimplanet Nias met zijn frame van luchtkamers beschikt ook over twee compartimenten

Vergelijkbaar met de Rago is de Lowland (Birdland) multinova. Deze wordt niet meer gemaakt maar is hier en daar nog te vinden.

De green cone van Robens (4 personen) is een betaalbare tipi met 1 slaapcabine
Nigor Wikiup 5
De vijf persoons versie van de wickiup heeft genoeg slaapruimte voor een gezin en is een lichtgewicht van nog geen 3,5 kilo
Helsport Gimle Familietent
Deze Helsport Gimle met 2 slaap compartimenten lijkt wat zwaar maar daarvoor is voor zijn omvang een van de lichste. Alles is lekker ruim. De tent heeft een stahoogte van maar liefst 180 centimeter. Prettig omdat je bij een fietsvakantie met gezin vaak wat meer tijd op de camping zult doorbrengen

Extra ruimte

Speciaal voor vakantiefietsers of bijvoorbeeld kanovaarders die  extra gewicht voor lief nemen in ruil voor meer ruimte zijn er tenten als de MSR Tour (1 en 2 persoons) die voorzien zijn van een extra ruimte voortent Hier kan in geval van noodzaak je fiets zelfs in.

Doorontwikkeling van de Hubba NX, voorzien van een zeer ruime luifel. Tweede prijs outdoor awards 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *