Fietsen langs de Rhône

Na enkele jaren van voorbereiding is de fietsroute langs de Rhône toegevoegd aan het fietsnetwerk Eurovelo, het is het Franse deel van EuroVelo 17. Gezien de schoonheid van het landschap en de cultuur van de regio’s waar deze rivier doorheen slingert, zal deze fietsroute waarschijnlijk snel net zo populair worden als andere rivier routes zoals langs Loire en de Donau

De route langs de Rhône

Deze eurovelo bestaat uit de combinatie van twee routes. Het Zwitserse Route du Rhône gaat van de bron in de Alpen bij Andermatt naar Geneve, het Franse ViaRhôna vervolgt de route naar een van de mondingen in de middellandse zee: volg de Grand Rhône tot Port-St. Louis-du-Rhône of de Petit Rhône naar Le Grau-du-Roi.

Het   over 350 kilometer heeft nog redelijk wat heuvelwerk, maar daarvoor fiets je wel in een prachtig berglandschap.

Het van 815 Kilometer heeft zeker na Lyon weinig noemenswaardige klimmen. In Frankrijk kom je door bekende vakantie regio’s zoals de Provence en wijnregio’s als Côtes du Rhône.

Van de route is inmiddels 560 kilometer als fietsroute ingericht, het einde van het project staat tegen 2020 gepland.  De route bestaat dan uit Voies Vertes, en  de Voies Partagées, de eerste zijn volledig autovrije wegen de perfect fietsbaar gemaakt zijn. De Partagées zijn autoluwe wegen.

De route bewegwijzering is ook nog niet 100% compleeten  met name op het laatste deel missen nog bordjes. Meer info hierover vind je op de website van de ViaRhona

De planning is op dit moment dat de route rond 2020 helemaal klaar is.

Rhône bij La Balme Savoie
Rhône bij La Balme Savoie  © A. Amiot
Viarhôna en wijnvelden bij Tournon-sur-Rhône (c) C. Martelet
Viarhôna en wijnvelden bij Tournon-sur-Rhône Ardèche © C. Martelet
Brug over de Rhône tussen Tain l'Hermitage en Tournon Ardèche
Brug over de Rhône tussen Tain l’Hermitage en Tournon Ardèche © C. Martelet

Routebeschrijvingen

Voor het Franse deel is een GPS track te krijgen, voor het zwitserse deel kun je op de site van de route kaarten en beschrijvingen vinden.

 download gpx

– download gpx

In Zwitserse deel is beschreven in een gids van Fietsgids 01 Veloland Zwitserland Rhône (Ook te koop bij fietsvakantiewinkel) . Daarnaast gaat het over de Rhône route

Er is een beschrijving van het Zwitserse deel uitgegeven door bikeline, helaas is deze vrij oud (2005/duitstalig)

bikeline-viarhona
Bikeline heeft in 2016 ook een Duitstalige gids van de ViaRhôna  (Frankrijk) uitgegeven. Deze volgt de ViaRhona waar deze gereed is en volgt zoveel mogelijk autoluwe wegen op de andere delen.
Fietsen langs de Rhone
Nederlandstalige gids van  Luc Oteman

Websites

Eurovelo

Eurovelo is een verzameling van op dit moment 15 fietsroutes dwars door Europa. Alle routes zijn langer dan 1000 kilometer en gaan door tenminste 2 landen.

Accommodatie rond Genève

Ibis Geneve Centre Gare (1 KM), Hotel Rotary Geneva Mgallery (2 KM), Adagio GenÈve Mont Blanc (2 KM), Ibis Styles Geneve Mont Blanc (2 KM), Ibis Geneve Centre Lac (2 KM), Residence Studio Geneve Centre (2 KM), Novotel Geneve Centre (2 KM), Ibis Styles Geneve Gare (3 KM), Ibis Geneve Centre Nations (3 KM), Ibis Styles Geneve Carouge (4 KM) en Ibis Budget Geneve Petit Lancy (4 KM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *