Slaapmat kopen voor de fietsvakantie

De moderne high tech luchtbedden kennen eigenlijk veel voordelen als slaapmat: licht, comfortabel gecombineerd met een goede isolatiewaarde. Twee grote nadelen zijn de prijs en ze kunnen lek.

Lek

De lichte versies van de matjes gaan eerdere stuk dan de wat zwaardere, dunne matjes gaan eerder kapot dan de dikkere.

Voor het lek raken neem je het beste altijd een plaksetje voor je matje mee. (soms ook te gebruiken voor je tent). De kans op lekraken kun je verkleinen door een hoes om de matjes te doen, zoals de zithoes van de exped matjes. Maar dat gaat meteen ook ten koste van het gewicht.

Duur

Grootste nadeel van de moderne luchtbedden is de hoge aanschafprijs. De goedkoopste modellen van therm-a-rest zijn de neoair venture en camper.

De Venture maakt gebruik van een nieuwe fabricage techniek die de productie een stuk goedkoper maakt. De isolatie is minder in vergelijking tot de duurdere varianten maar voor zomerse overnachtingen prima. Hetzelfde geldt voor de iets duurdere camper. De prijzen zijn nog steeds een stuk hoger dan van de goedkope maten van gesloten schuim maar slaapcomfort, isolatie en pakvolume zijn een stuk gunstiger

Ondermat

Wil je gewicht- en kostenvoordelig de isolatiewaarde van je slaapmap verhogen? Leg er dan een aluminium mat onder. Of nog dunner neem en reddingsdeken mee.

Goedkoop en licht voor een extra isolatie onder je slaapmat.
Goedkoop en licht voor een extra isolatie onder je slaapmat.

Exped (Synmat)

Blaas de Exped matjes niet te hard op. Bij voorkeur gebruik je de pump-bag daarmee kun je minder druk zetten dan met de mond. Als je erop zít zou je nog net de grond moeten voelen. Als je dan gaat liggen wordt de druk meer verdeelt en lig je prima. Wil je toch harder slapen laat dan overdag wat lucht uit het matje. Als de tent wordt door de zon zet de lucht in het matje uit en ploppen ze zomaar uit elkaar.

Waar kopen

Therm-a-rest (Neoair)

Waar kopen

Overzicht populaire modellen

therm a rest evolite plus
Therm-a-rest Evolite pls

 

Model Afmeting (cm) Gewicht (gram) Packvolume (liter) Isolatie Prijs (euro)
Synmat 7
Synmat UL 7
NeoAir Trekker
NeoAir Camper 51 x 183 680 3 2.2 70 Ook in large en x-large uitvoering 63 resp 76 cm breed, 196 cm lang
NeoAir Venture 51 x 183 620 2.53 1.8 70 Ook in large en x-large uitvoering 63 resp 76 cm breed, 196 cm lang
Evolite plus 51 x 183 690 2.8 3 155 In verhouding tot zijn pakmaat een goed isolerend matje.

Betaalbaar Alternatief

Forclaz A200UL 730 gram 180×50 cm

Decathlon heeft in zijn Quecha collectie een aantal betaalbare alternatieven zoals het luchtbed Forclaz Air (links).  Helaas geeft de website van Decathlon geen informatie over de isolatie waarde maar geven aan dat dit matje geschikt is voor zomers kamperen bij temperaturen tussen de 10-20 graden. Bedenk dat je die temperaturen ook in de zomer ’s nacht kunt halen.

Hun isolatie mat (rechts,groen) is ook nog geschikt voor herfst en voorjaar.

En net als bij zoveel andere spullen van de decathlon gaat mijn bij de matjes uit van de iele Fransen. Het gewone ‘L’ matje van Forclaz is maar 1,80 meter lang. De ‘XL’ versie komt op 1,95 maar is dan ook meteen 60 centimeter breed. Daarvan is het maar de vraag of er twee naast elkaar in de tent passen

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *