Slaapmat kopen voor de fietsvakantie

Met een tussenfase waarin de platte self-inflatable matjes zo’n beetje de standaard werden als het ging om slaapmatjes zijn we weer terug bij de luchtbedden.

De moderne high tech luchtbedden kennen hebben veel voordelen als slaapmat: licht, comfortabel gecombineerd met een goede isolatiewaarde. Ze zijn niet te vergelijken met de ouderwetse dikke zware en koude luchtbedden van weleer. Zeer geschikt voor een fietsvakantie

Twee grote nadelen zijn de prijs en ze kunnen lek.

Lek

De lichte versies van de matjes gaan eerdere stuk dan de wat zwaardere, dunne matjes gaan eerder kapot dan de dikkere.

Voor het lek raken neem je het beste altijd een plaksetje voor je matje mee. (soms ook te gebruiken voor je tent). De kans op lekraken kun je verkleinen door een hoes om de matjes te doen, zoals de zithoes van de exped matjes. Maar dat gaat meteen ook ten koste van het gewicht.

Duur

Grootste nadeel van de moderne luchtbedden is de hoge aanschafprijs. De goedkoopste modellen van therm-a-rest zijn de neoair venture en camper.

De Venture maakt gebruik van een nieuwe fabricage techniek die de productie een stuk goedkoper maakt. De isolatie is minder in vergelijking tot de duurdere varianten maar voor zomerse overnachtingen prima. Hetzelfde geldt voor de iets duurdere camper. De prijzen zijn nog steeds een stuk hoger dan van de goedkope maten van gesloten schuim maar slaapcomfort, isolatie en pakvolume zijn een stuk gunstiger

Ondermat

Wil je gewicht- en kostenvoordelig de isolatiewaarde van je slaapmap verhogen? Leg er dan een aluminium mat onder. Of nog dunner neem en reddingsdeken mee.

Goedkoop en licht voor een extra isolatie onder je slaapmat.
Goedkoop en licht voor een extra isolatie onder je slaapmat.

Exped (Synmat)

Exped heeft een aardige wirwar van soorten en varianten. Genoeg om door de bomen het bos niet meer te zien. Hieronder een poging alles op een rijtje te zetten. Door de brede keuze aan uitvoeringen is er voor elk lichaam en doel wel een optimale mat te vinden. Al wordt ook hier in lange mensen ( > 197 cm ) niet voorzien.

 • De dikte. In de naam staat vaak een cijfer dat geeft de dikte en daarmee het isolatievermogen.
 • De lengte, met M en L worden de gewone en de langere versie aangeduidt. Waarbij de medium synmat 183 cm is en de long
  197 cm
 • De breedte, met een W worden extra brede versies aangegeven. 52 versus 65 centimeter. Als variant heb je dan nog de duo bedoelt voor twee personen en dan ook weer te krijgen in de gewone en brede versie
 • De pomp/pompzak, sommige matjes hebben een ingebouwde pomp. De lichtere uitvoeringen werken met een losse pompzak. In het verleden moest je die er los bij kopen, tegenwoordig zit die er bij.
 • gewicht , met light, UL (ultrlalight) en HL (hyperlight) worden de extra lichte uitvoeren aangeduid. Waar de de light en UL hun gewichtsbesparing haalt uit lichter material heeft de HL een anatomische vorm (smaller bij de benen) om extra gewicht te besparen.
 • Extra warm, slaapmatten met de aanduiding winter hebben extra vulling in de kamers hierdoor isoleren ze beter dan de gewone uitvoering. Maar ze zijn ook zwaarder. De serie aangeduid met downmat heeft een donsvulling en is nog warmer.
 • Uitvoeringen:
  • airmat – geen vulling in de luchtkamers
  • synmat – synthetische vulling
  • downmat – donsvulling
  • megamat, extra dikke comfortable matten. I.v.m. het gewicht meer geschikt voor thuis en standplaats gebruik. Of als gewicht er wat minder toe doet zoals in een kano. Door hun dikte een goede isolatiewaarde

Blaas de Exped matjes niet te hard op. Bij voorkeur gebruik je de pump-bag daarmee kun je minder druk zetten dan met de mond. Als je erop zít zou je nog net de grond moeten voelen. Als je dan gaat liggen wordt de druk meer verdeelt en lig je prima. Wil je toch harder slapen laat dan overdag wat lucht uit het matje. In de zon kan het flink warm worden in de tent.  De lucht in het matje zet uit en ploppen ze zomaar uit elkaar.

Waar kopen

Therm-a-rest (Neoair)

Waar kopen

therm a rest evolite plus
Therm-a-rest Evolite pls

Betaalbaar Alternatief

Forclaz A200UL 730 gram 180×50 cm

Decathlon heeft in zijn Quecha collectie een aantal betaalbare alternatieven zoals het luchtbed Forclaz Air (links).  DE kamers hebben geen vulling en je kunt ze daarom een beetje vergelijken met bijvoorbeeld de airmat van exped.

Helaas geeft de website van Decathlon geen informatie over de isolatie waarde. Maar gegeven dat dit matje geschikt is voor zomers kamperen ga je denken aan temperaturen tussen de 10-20 graden. Bedenk dat je die temperaturen ook in de zomer ’s nacht kunt halen.

Hun isolatie mat (rechts,groen) is ook nog geschikt voor herfst en voorjaar.

En net als bij zoveel andere spullen van de decathlon gaat men bij de matjes uit van de iele Fransen. Het gewone ‘L’ matje van Forclaz is maar 1,80 meter lang. De ‘XL’ versie komt op 1,95 maar is dan ook meteen 60 centimeter breed. Daarvan is het maar de vraag of er twee naast elkaar in de tent passen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *