Helinox Chair Zero. Lichtgewicht lekker zitten

Op fietsvakantie en bij een trektocht met rugzak is het schipperen met gewicht en pakvolume. Wat je meeneemt moet min of meer in je tas(sen) passen en uiteindelijk zal het allemaal ook mee bergop zoeken. Grote stoelen meeslepen is geen optie. In het verleden was het dan maar zitten op een zitmatje, later kwam er dan de mogelijkheid je slaapmat om te bouwen tot stoel zoals met de chairkits van ThermaRest en Exped. Niet ideaal je moet dan ’s avond weer je stoel tot slaapplek ombouwen en ’s ochtends voor de eerste koffie weer.

Helinox ontketende met zijn lichtgewicht stoelen een kleine revolutie. Lichtgewicht en compact op te vouwen. Wellicht nog niet klein genoeg voor in de rugzak, maar op de fiets wordt meenemen erg verleidelijk

De Ground chair. Tot nu toe, met 600 gram de lichtste stoel van Helinox. Nadeel van deze stoel is de lage zit.
De Ground chair. Tot nu toe, met 600 gram de lichtste stoel van Helinox. Nadeel van deze stoel is de lage zit waardoor je slapende benen kunt krijgen.
De orginele chair one. Veelvuldig bekroond. Een echte stoel met zithoogte met een gewicht van 940 gram
De originele chair one. Veelvuldig bekroond. Een echte stoel met zithoogte met een gewicht van 940 gram

Chair Zero

Helinox brengt nu de Zero op de markt. De zero die met zijn 490 gram minder weegt dan een halve kilo (zonder hoes) en dus lichter is dan de ground chair maar wel meer zithoogte.

helinox-chair-zero

Review Helinox Chair Zero

Op dit moment is er nog geen hands-on ervaring met de Chair Zero. Aangezien de constructie verder lijkt op de Chair one verwachten we hetzelfde gebruik en comfort zoals we ook van die stoel kennen.

De zithoogte is met 28 centimeter wel  lager dan de chair one ( 34 centimeter ) maar hoger dan de ground chair ( 22 centimeter)

Zakkende pootjes

Een bekend probleem van de Chair one is dat de pootjes wegzakken in zachte grond, iets waar je bij de ground chair eigenlijk geen last van hebt. Als oplossing hiervoor heeft Helinox speciale ballen die je op de stoelpoten zet of een speciale grondmat. Voegt wel weer extra gewicht en volume toe aan je bagage.

helinox-ground-sheet
helinox-voet-ballen

De stoelen zijn ook prima geschikt om onderweg uit de fietstas (of kofferbak van de auto) te halen om even lekker te zitten als er geen bankje te vinden is.

Waar te koop?

Helinox producten vind je in de betere buitensportzaken zoals de fietsvakantiewinkel, bol.com, bever en bergfreunde

Alternatieven

Nigor

Nigor Morningbird
De Nigor Morningbird is een tikje hoger dan de chair one ( 36 cm) en een paar euro goedkoper. Gewicht is 930 gram

Alite

De Alite mayfly

Decathlon

Decathlon lichte kampeerstoel
De lage kampeerstoel van decathlon. Heel wat robuster dan de stoelen van helinox en Alite maar met 1,4 kilo ook een stuk zwaarder. Er is ook een kinderuitvoering. Voor zijn prijs bijna niet te verslaan.

Lichtgewicht stoel Aliexpres

Op chineese verzamelsites als aliexpress en wish.com vind je clonen van vooral de chair one. De ervaringen met deze stoelen zijn redelijk positief en als je even zoekt, heb je ze voor een kwart van de prijs.

aliexpress chair one helinox clone

Wij hebben stoeltjes van Ali (soort helinox) heel tevreden over. Past ook precies tussen de duwstang van de fietskar. Heel fijn. – via facebook

Houd bij bestellingen in China (of andere landen buiten de EU) rekening met kosten voor het invoeren. Bij het artikel over naturehike staat hier meer over. Samengevat : blijf onder de 22 euro (inclusief verzenden) om kosten te ontlopen. Daarnaast zijn garantie en retouren tricky.

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *