Fietsvakantie midden engeland

Engeland overdwars

Op een eiland fiets je al gauw van kust naar kust, als je er niet voor kiest om langs de kust te fietsen.

De grote van kust naar kust route is de end-to-end route. Deze loopt van Land’s end in het zuid-westen tot John o’ Groats nog net op het vasteland van Schotland. Deze route is meer dan 1500 kilometer lang en daarmee een tocht om 2-3 weken voor uit te trekken.

Maar als de Engelsen het over de Coast-to-Coast hebben dan gaat het over de circa 210 kilometer lange route die ook wel bekend staat als Sea-to-Seaa of simpel kortweg C2C. Deze doorkruist Engeland om het smalste deel.

Dit artikel is nog in bewerking. Voorstellen? Plaats een reactie of ga naar het contact formulier

Lees verder
Colombia fietsvakantie

Fietsvakantie Colombia

Colombia was jarenlang voornamelijk negatief in het nieuws: rebellen, drugs en elende. Die tijd ligt voor een groot deel achter de rug. Hoewel er nog gebieden zijn waar je als toerist beter niet komt is het vooral een prachtig land met mooie natuur en indrukwekkende landschappen. Waar je wel en beter niet moet wezen vind je terug op de site van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Colombia staat bij steeds meer mensen in de belangstelling als vakantie bestemming. En nu seizoen 2019 van Wie is de Mol zich in Colombia afspeelt zullen dat er nog meer worden.

Behalve voor een gewone vakantie is Colombia ook prima geschikt als bestemming voor een fietsvakantie. De deelnemers aan WIDM2019 laten meteen in de eerste aflevering zien dat er prima gefietst kan worden.

Colombianen fietsen zelf veel recreatief. Wielrijders in strakke lycra pakken onderscheiden zich in niets van de versie die zich in Nederland op de weg begeeft.

In veel steden wordt op zondag de binnenstad vrijgemaakt voor fietsers
(en wandelaars, skaters etc.) onder de naam Ciclovía . Niet meteen iets waar je als vakantiefietser iets aan hebt maar het geeft wel het fietsvriendelijke karakter van dit land aan.

De hoofdstad Bogota heeft een van de grootste netwerk van fietspaden van Zuid-Amerika

Voor de vakantiefietser is het een avontuurlijke bestemming. Minder gebaande wegen en uitgestippelde routes zoals we die in Nederland en grote delen van Europa kennen.

Het terrein is heuvel- tot bergachtig je zit zo op  3 tot 4 duizend met hoogte. Troost is dat je in het binnenland al op een hoogvlakte op ruim 2 duizend meter zit.

En de afstanden soms lang. Maar over het algemeen zijn er voldoende voorzieningen overweg. De wegen zijn goed en de vele tolwegen zijn gratis voor fietsers. Veel routes gaan over de autowegen het is in Colombia normaal hier te fietsen

Colombia ligt op de route van de de lange route door midden en Zuid-Amerika. Hier kom je de nodige fietser, uit met name de VS en Canada, tegen die deze tocht van 30 duizend kilometer fietsen.

Georganiseerde fietsvakanties Colombia

Op het gebied van georganiseerde fietsreizen naar Colombia is het aanbod nog niet zo heel groot.

Djoser heeft een active wandel- en fietsreis. Sawadee heeft een fietsvakantie van 13 dagen in haar programma met internationale groepen.

Toch liever niet fietsen maar van de natuur genieten? Snp heeft een natuur- en vogelreis naar Colombia

GORE® C5 Thermo Trail Jersey

GORE® Wear

Met de nieuwe Gore Wear® lente-zomer collectie van 2018 heeft Gore ook zijn productnamen aangepast.

Met ingang van deze collectie heeft Gore® ervoor gekozen oude productnamen als Gore Bike Wear en Gore Running Wear niet meer te gebruiken. Alles is nu verkrijgbaar onder het label Gore® Wear

De doelgroep is nu terug te vinden in de naam van het product zoals C3,C5,C7, R7,H5 en M. Maar wat beteken die codes? Het is eigenlijk heel simpel en je ziet meteen voor wie de kleding bestemd is.

Doelsport

De letter in de code geeft de sport aan waarvoor het kledingstuk ontworpen is

 • CCycling / Fietsen
 • RRunning / Hardlopen
 • H – Fast Hikking / Wandelen, Nordic Walking
 • MMultisport, geschikt voor elke actieve sport Fietsen, Hardlopen maar ook Langlaufen

Ambitie

 • 7Expert: Voor de sporter met ambitie, meestal smallere passvorm Slim Fit en vaak voorgevormd specifiek voor de doelsport.  Denk aan voorgevormde ellebogen en knieën en specifieke compressie gebieden.
 • 5 – Advanced:  Voor de sportieve fietser/hardloper en met aangepaste vorm en passvorm Form Fit specifiek voor een sport. Maar meestal is deze kleding nog breed in te zetten
 • 3Active: Meestal wat lossere passvorm –Active Fit– en niet extreem voorgevormd. Deze kleding is breed inzetbaar ook buiten de doelsport. ( al zal dat niet zo gelden voor een fietsbroek met zeem…)

Veel Multisport producten zoals handschoenen hebben geen cijfer

Hoewel de code aangeeft waarvoor een product ontworpen is is het dus vaak ook geschikt om bij een andere sport te gebruiken. Gore zelf gebruikt hiervoor de termen Engineered for en Ideal for

Zo is onderstaande GORE® C5 Thermo Trail Jack ontworpen voor de fietser met hogere eisen aan zijn kleding maar is het ook geschikt om mee te hardlopen. En vind je bij de handschoenen voor fietsers producten uit de C3, C5, R3 en M categorieën

GORE® C5 Thermo Trail Jersey

GWS

De aanduiding GWS staat voor Gore windstopper. Dit is een membraan die, soms deels, in de kleding verwerkt is om de wind tegen te houden. Wind is een belangrijke factor als het gaat om afkoeling.

GTX

De aanduiding GTX vind je bij kleding met een Gore-Tex  membraan. Dit is waterdichte maar ademende kleding.

Tights+

Het plusje vind je terug bij fietsbroeken met een zeem.

In de webshops

Webshops nemen nogal eens een loopje met de correcte productnamen en omschrijving. Helaas is het daardoor niet altijd zeker of een broek wel of geen zeem heeft ( Tights versus Tights+ ).

Gore wear koop je bij wiggle, bever, as-adventure en bergfreunde

Vaak hebben webshops ook nog modellen uit voorgaande jaren in hun assortiment. Zeker bij aanbiedingen is er kans dat je een ouder model krijgt. Zeker met het incorrect overnemen van namen en beschrijvingen maakt dit het vergelijken van prijzen tussen webshops best lastig.

Gore Wear® koop je niet om de voordelige prijs. Het is hoogwaardige kleding waar je het nodige voor neertelt. Dat dan weer lang meegaat.

Ben je op zoek naar sportkleding voor een keertje of omdat je net begint met een sport dan kun je beter terecht bij de gewone merken of de decathlon

 

Busch Muller IXON IQ Speed

Fietsverlichting

Zien versus Gezien worden

De eerste vraag die je moet stellen bij het aangeschaffen van verlichting is : wil ik vooral gezien worden of is het ook belangrijk dat ik de omgeving beter zie?

Als je vooral op verlichte wegen fiets is gezien worden het belangrijkste. Relatief eenvoudige verlichting met een lage lichtopbrengst voldoet.

Ga je meer in het buitengebied de weg op in het donker dan wordt zelf zien al belangrijker. Ga je dan ook nog eens het bos in in het donken dan wordt zien een must.

Verlichting om gezien te worden heeft doorgaans een lagere lichtopbrengst, een eenvoudige constructie en zijn goedkoper in vergelijking tot lampen om mee te zien. Lees verder

herfst fietsen nederland

Fietsen in de Herfst

De herfst is een maand waarin veel gebeurt en veel te zien is in de natuur. Opvallendste bladeren die  verkleuren en paddenstoelen die te voorschijn komen.  Maar ook de vele spinnenwebben, grassen en zaaddozen die glinsteren van de dauw. Vogels die zich klaarmaken voor vertrek of juist aankomen voor overwintering.

De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Velen ervaren de herfst bovendien als natter dan de zomermaanden. Echter in de maanden september tot en met november valt gemiddeld over de jaren minder regen dan in juli en augustus.

Lees verder

Vakantiefiets 2019

Vakantiefiets 2019

Er zijn prachtige fietsen die als echte vakantiefiets in de showroom staan. Fietsen van Santos, Id-works de Koga Worldtraveller en nog veel meer. Dit zijn heerlijke toerfietsen. En hoewel ze breder inzetbaar zijn dan alleen de jaarlijkse fietsvakantie ga je op deze fietsen niet zo gauw even een rondje hard of door de bossen.

Endurance, gravel, cross, racefiets. De purist ziet hierin allemaal zeer verschillende fietsen maar in feite zit het hem vaak slechts in details en dan met name de geometrie. Om een endurance fiets met de juiste banden kun je ook prima gravel rijden en visa versa.
Hieronder een aantal fietsen die als allrounders breed inzetbaar zijn. Als racer, off road over gravel en als vakantiefiets.

Hieronder een aantal fietsen die als alrounder breed in te zetten zijn.
Lees verder

Paklijst fietsvakantie

Paklijst fietsvakantie

Hoeveel meenemen

Hoe minder je meeneemt hoe makkelijker je fietsvakantie wordt. Ten eerste en niet onbelangrijkste is je fiets lichter als je minder meeneemt en zeker bergop tikken kilo’s aan. Daarnaast scheelt minder spullen meenemen ook minder uit en inpakken elke dag.

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren maar beginnende fietsers nemen vaak te veel mee. Veel zaken zijn ook een persoonlijke afweging neem je bijvoorbeeld wel of geen stoeltje mee?

Lees verder

NH100 Arpenaz quechua 10 liter

Rugzak(je) mee op fietsvakantie

Fietstassen zijn ideaal voor het vervoeren van je spullen tijdens je rit, daar zijn ze tenslotte voor gemaakt. Echter, hoe mooi ook uitgerust met draagriemen, het zijn ondingen als je even een dag zonder fiets op pad wilt. Het is daarom best praktisch om een klein rugzakje mee te nemen tijdens je fietsvakantie.  Om te beginnen kun je je die gebruiken bij je tocht naar de douches. Daar zijn namelijk vrijwel altijd te weinig haakjes. Schone kleren, handdoek en shampoo, in de goede volgorde, neem je zo eenvoudig mee en de kans dat alles droog blijft is weer wat groter.

Maar ook voor de trip naar de supermarkt of een stadsbezoek zijn de ideaal.

Bij de decathlon hebben ze een aantal zeer voordelige rugzakjes zonder frame.

quechua 10-liter rugzak compact
Dit kleinste rugzakje heeft het formaat van een prop papier en weegt maar 48 gram. Het draagt voor geen meter maar is voor de gang naar de douche prima te gebruiken. Ook te gebruiken voor het bewaren van je vuile was. Het is lichter en (veel) goedkoper dan menig van die outdoor-bewaar-zak-dingen.  Zelfs voor de specialisten in het thuislaten-wat-niet-echt-nodig-is en grammenjagers is deze rugzak nog een optie.

NH100 Arpenaz quechua 10 liter
Deze tien liter rugzak is prima te gebruiken voor genoemde toepassingen al is deze voor trips naar de supermarkt wellicht wat te klein ( maar dan kun je ook weer een lege fietstas meenemen). Deze rugzak van het huismerk Quechua van de decathlon stond bekend als de Arpenaz 10, maar heet nu NH100

NH100 20 liter decathlon quechua
De twintig liter versie is nog een redelijk compromis tussen gewicht(340 gram), pakvolume en functionaliteit. Er is ook een 15 liter rugzak, maar dat is een kinderrugzak

Waterdichte rugzakken fietsvakantie

exped cloudburst
Dit rugzakje van exped weegt slechts 240 gram, heeft en inhoud van 25 liter. Omdat deze cloudburst waterdicht is kun je hem ook als bagagezak gebruiken. Bovenop je bagagedrager tussen je fietstassen. Ruimer en lichter dan bovenstaande rugzak van decathlon. Kost wel zes keer zoveel.

Van Takonka 15 liter en 200 gram. Waterdicht dus te gebruiken als stuffbag voor je kleren of slaapzak. Alleen heb je dan niet even snel een rugzak beschikbaar voor de boodschappen vlak voor de camping

Ter vergelijking ortlieb en vaude hebben speciale tassen voor de bagagedrager die te combineren zijn met hun achtertassen. De zogeheten Rack-pack van ortlieb weegt om de 700 gram en de Top Case van Vaude ruim een kilo. Beide hebben een inhoud van ongeveer 30 liter. Bij het gewicht van de rugtassen komt dan nog wel een spin of sjorband. En wellicht een waterdichte zak.

Van Fietstas een Rugzak maken

Ortlieb heeft een  losse drager waarmee je een fietstas als rugzak kunt gebruiken. Deze weegt 310 gram en past in de fietstas. Aangezien de fietstassen van Ortlieb waterdicht zijn is je rugzak dat ook meteen.

 

Rugzak tijdens het fietsen

Als je fietst met fietstassen is er weinig reden om met een rugzak op te fietsen, het heeft eigenlijk alleen maar nadelen zoals zweten en onnodige belasting van je rug, zitvlak en polsen. Echter met de opkomst van bikepacking is een deel van je bagage meenemen op de rug vaak een noodzakelijk kwaad. Hier zijn zaken als goed  zitten, vochtafvoer en waterdichtheid wel van belang. Je komt de uit bij rugzaken als die van Osprey, Cube, Camelbak, Vaude of Evo. Deze zijn special gemaakt voor gebruik tijdens het fietsen, zo is je rug meer gebogen bij het fietsen t.o.v. bijvoorbeeld wandelen. Naast ruimte voor je (waardevolle) spullen hebben ze ook plek voor een waterzak.

vaude fietsrugzak

Osprey Syncro 20 liter

 

Fietsvakantie Kroatië

Fietsvakantie Kroatië

Vakantie in Kroatië is de afgelopen jaren snel populair geworden, een aangenaam klimaat, prachtige zee, eilanden om te ontdekken, een rijk landschap en voor de liefhebbers ervan veel ruimte voor naturisme.

Fietsvakantie zijn nog relatief nieuw. Wie zoekt naar uitgestippelde routes zal moeten zoeken en pionieren. Zo loopt wellisvaar de eurovelo 8 , maar de status daarvan is voor het grootste deel in ontwikkeling. Lees verder

Fietsen in Italië fietsvakantie tips

Fietsen in Italië fietsvakantie tips

Italië kent vele mooie fietsgebieden en routes. Voor klimgeiten en mountainbikes de Dolomieten en Alpen in het Noorden, perfect voor wie aan een van de meren zijn vakantie mag doorbrengen. Of door Umbrië en Toscane met zijn landschapen en historische steden. Gebruik Sienna als startpunt voor tochten naar San Gimignano en Volterra of over de Crete. Of fiets langs Historische steden als Florence en Pisa.
Lees verder

Fietsvakantie België

Fietsvakantie België

Lekker dichtbij maar toch helemaal buitenland. Als de de grens met België over gaat merk en zie je dat meteen. De wegen worden slechter en de huizen lelijker, maar wees daar niet te negatief over, met name de Vlamingen zijn trots op hun omgeving. Het Vlaams onderscheid zich duidelijk van het Nederlands maar je verstaat elkaar prima. Iets verderop moet je met Frans aan de slag. Als je het subtiel aanpakt verstaan ze daar je Nederlands vaak ook, de taalstrijd is minder fel als ze ontdekken dat je Nederlander bent en je respect voor hun zaak hebt

Lees verder
Winterbanden voor de fiets

Winterbanden voor de fiets

Voor veel autorijders is het elk jaar een vast ritueel: de overstap van zomerbanden naar winterbanden in het najaar en weer terug wisselen in het voorjaar.  Het hele jaar door optimale banden voor de omstandigheden.

Voor fietsen zijn winterbanden veel minder vanzelfsprekend. Veel fietsers parkeerden hun rijwiel in de wintermaanden vooral in de schuur en fietsen alleen op mooie dagen. De laatste jaren fietsen we echter veel meer ook in de winter. Woon-werk verkeer op de fiets is steeds vaker en langer een alternatief voor forensen met de auto. Mer deze verandering zien we ook steeds meer winterbanden voor fietsen.

Fietsbanden voor de winter onderscheiden zich op een aantal punten van zomerse banden. Vergelijkbaar met de verschillen tussen zomer- en winterbanden voor autos’:

 • Het rubber is stroever waardoor het meer grip heeft op gladde oppervlakken.
 • Het rubber blijft soepel bij lage temperaturen en behoud daardoor grip in tegenstelling tot zomers rubber.
 • En het profiel is aangepast zodat het sneeuw en ijs goed loslaat en afvoert. Het profiel is of grof of heeft juist fijne lamellen waar geen sneeuw in kan zitten.

Naast de aanpassing van het rubber en het profiel is er ook keuze uit winterbanden met spijkers (spikes). Deze zorgen helemaal voor extra grip.

Terwijl voor auto’s spijkerbanden verboden zijn in Nederland en België, in verband met slijtage van de weg, zijn deze voor fietsen gewoon toegestaan

In een wat ouder artikel op de website van de fietsbond is de conclusie duidelijk: winterbanden voor de fiets werken.

Met name de spijkerbanden hebben ook een duidelijk nadeel : ze maken veel meer lawaai. De spijkertjes veroorzaken een zoemend geluid dat na een tijd kan gaan irriteren.

De winterbanden zonder spikes, dus alleen met een aanpassing in rubber en profiel, fietsen welliswaar iets zwaarder dan zomerbanden maar maken niet noemenswaardig meer lawaai dan gewone banden. Je kunt hier dus de hele winter op rijden en eventueel ook een stuk de lente in. Echt ijzige dagen zijn in Nederland best beperkt en op die dagen geven deze banden al een flinke portie extra grip

Heb je twéé fietsen tot je beschikking? Voorzie dan één fiets van winterbanden met spijkers en gebruik die als er sneeuw of ijs ligt. De andere voor de tochten onder normale omstandigheden. Heb je maar één fiets en wil je toch meer grip kies dan voor een winterband zonder spikes

winterbanden continental CONTACT Winter II
De Winter Contact II Premium is een band met speciaal profiel voor winterse omstandigheden. Deze band is ook geschikt voor E-bikes. Verkijgbaar in gangbare maten voor race, MTB en toerfiets

Van het wat minder bekende merk CST is deze winterband zonder spikes maar met antillek laag voor dagelijks, urban, gebruik

De eenvoudigste winterband van Schwalbe met spikes heeft twee rijen met spikes aan de zijkanten van het loopvlak. Zo heb je minder geluid en de band is voordelig in aanschaf. Geeft voldoende grip bij normaal fietsgedrag.

De Marathon geeft nog een slag meer grip door zijn dubbele rij spikes.  Ook dubbel zoveel lawaai. Omdat er een rij spikes op het loopvlak zit help hard oppompen maar voor de helft om het rijgeluid te beperken. Net als bij de andere Schwalbe banden kun je de spijkers vernieuwen. Ten opzichte van de gewone Schwalbe winter heeft deze band alleen voordeel is je lang en hard onder winterse omstandigheden gaat fietsen.

Voor het echte sneeuw en ijswerk op de MTB

Bij sneeuw en ijs gebruik je spijkerbanden op minimale druk, de spikes hebben dan maximaal contact met de weg. Is het minder winters dan pomp je de banden op tot de maximale druk. De spijkers hebben nu nauwelijks nog contact en maken veel minder lawaai.

Winterse tips

Betaalbaar setje fietsverlichting. Opladen via USB

 • Zachtere banden hebben meer contact met de weg en dus meer grip. Dat geldt voor gewone banden en winterbanden. Een (te) zachte band slijt wel meer en fietst zwaarder
 • Kans op uitglijden? Zet dan je zadel lager zodat je makkelijker bij de grond kunt
 • Kijk naar de weg, ijs glimt.
 • Stuur rustig en beheerst.
 • Pas op voor de harde stroken sneeuw en ijs langs de kant van de weg.
 • Zorg voor goede verlichting. Lekker veilig op winterbanden en dan over het hoofd gezien worden is zonde.
 • Idem voor de remmen, werken die goed en kun je goed de remkracht doseren? Remblokjes slijten harder bij vies weer.
 • Maak je fiets in de winter extra schoon i.v.m. het gestrooide zout.
 • Bij nat weer blijven er eerder steentjes plakken aan je band en dat kan voor lekkage gaan zorgen. Peuter je banden van tijd tot tijd schoon

Winterbanden voor de fiets kopen

Goede fietsen winkels hebben winterbanden liggen. Anders kunnen ze besteld worden.

En anders is er altijd nog het internet zoals bij Wiggle
en Bikester, of allemaal verzameld bij bol.com. Hier zijn zo ook (ver) onder de soms pittige adviesprijs te krijgen

Ritsbare winterband met spikes

Nieuw product, beschikbaarheid in nederland niet bekend.

Winterbanden nuttig of niet?

Sommige zien de opkomst van winterbanden bij auto’s een beetje als een hype. Winterbanden geven meer grip bij slechte weersomstandigheden. Maar veel rijders compenseren dit, vaak ruimschoots, door rijgedrag dat niet past bij winterse omstandigheden.  Seeuw en ijs vragen om aangepast rijgedrag of je met zomerbanden rijdt of met winterbanden. Daarnaast geldt dat het handig is,zeker in de auto, dat je weet wat je moet doen als je een keer gaat glijden. Meesturen is nogal contra intuïtief en vol op de rem gaan staan maakt de bestuurbaarheid van de auto ook niet veel beter.

Op de fiets is de tijd tussen slippen en echt onderuit gaan  veel korter. En dan helpt wat extra grip zeker. Maar als je op een ijzige ondergrond haakse bochten gaat fietsen helpt niets.