Slim meenemen fietsvakantie

Hoeveel meenemen

Hoe minder je meeneemt hoe makkelijker je fietsvakantie wordt. Ten eerste en niet onbelangrijkste is je fiets lichter als je minder meeneemt en zeker bergop tikken kilo’s aan. Daarnaast scheelt minder spullen meenemen ook minder uit en inpakken elke dag.

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren maar beginnende fietsers nemen vaak te veel mee. Veel zaken zijn ook een persoonlijke afweging neem je bijvoorbeeld wel of geen stoeltje mee?

Kleding

Over kleding tijdens de fietsvakantie is elders al meer geschreven. Kleding is vrij volumineus maar heeft meestal geen groot gewicht. Door minder kleding mee te nemen kun je al gauw veel ruimte besparen. Als je in plaats van een echt fietsshirt, zo een strakke met zakken op de rug, een gewoon sportshirt mee neemt dan kun je die ook aan buiten het fietsen om. Hetzelfde voor het fietsjack. Neem alleen fiets sokken mee, die kun je ook prima ’s avonds in je sandalen aan doen. (Neem in de zomer 1 wat dikker paar mee, dat zit prettiger).

Decathlon zomersok.

Twee dunne truien maken samen ook een dikke.

Handdoek

Kookgerei

Het thuislaten van de kookspullen: brander, brandstof, pannen, borden en dergelijke scheelt je al gauw een fietstas aan spullen. Zeker als je in je eentje fiets maakt dat nogal verschil.

Hetzelfde geld voor eten. Eten is zwaar en neemt veel ruimte in beslag. Als je in  dun bevolkte gebieden fietst en niet elke dag aan het einde van je tocht boodschappen kunt doen zul je op zoek moeten naar compacte alternatieven voor vers eten.

Of en hoe je zonder zelf warm eten en koffie doorkomt is afhankelijk van je eigen voorkeuren en je bestemming. Je kunt kant en klare salades uit de supermarkt afwisselen met uit eten. Dat is in veel landen een stuk goedkoper dan in Nederland hier is uit eten zo ongeveer het duurste van heel Europa. Al in Duitsland is uit eten een stuk goedkoper.

Toilettas

Een soort van toilettas is een essentieel onderdeel al was het maar om je tandenborstel vrij van zand te houden.

Nu hebben de klassieke toilettassen al best een stevige volume van zich uit. Daarnaast zijn ze door hun starre vorm best ondhandig.

Hetzelfde geld eigenlijk ook voor de reis toilettassen.  Leeg hebben ze al een best volume, maar dan heb je ook een reeks vakjes, een spiegel en een haak.

Ervaringsprobleem : zodra je de vakjes achter de ritsen gebruikt voor iets anders dan een strip pillen wordt de hele tas een  rare klomp

Heb je  niet zoveel toiletspullen mee te nemen, zeg tandborstel, tandpasta,  shampoo, borstel en wat deo? Dan is onderstaande tas van Osprey heel wat compacter en het neemt zelf geen volume in. Ophangen kan nog steeds


Per reisgezelschap heb je eigenlijk maar één tas ( en 1 tube tandpasta, fles shampoo etc) nodig. In de praktijk kan dat wat onhandig zijn met gescheiden douche ruimtes en zo.

Boeken en Reisgidsen

Als het gaat om volume en gewicht dan wint een e-reader het groot gemak van boeken.

Op een e-reader als de kobo clara  neem je zo meer boeken mee dan je in een vakantie kunt uitlezen. Daarnaast heeft deze e-reader de mogelijkheid webpagina’s offline weer te geven. Via de app pocket sla je pagina’s op en deze kun je dan later terugkijken op je clara.

Je kunt ook scan’s van reisgidsen op de e-reader plaatsen als pdf. Werkt prima al zijn de zwart-wit afbeeldingen van mindere kwaliteit. Hetzelfde kun je ook uitvoeren voor een scan van je paspoort en andere reisdocumenten.

Alternatief voor een e-reader kunnen zogeheten dwarsliggers zijn, compacte pockets die dwars gedrukt zijn zodt je ze liggend kunt lezen

boeken ruilen

op sommige campings hebben ze een boekenkast waar je boeken kunt ruilen. Je neemt 1 boek mee en als je dat uit hebt ruil je het onderweg in tegen een andere. Dit doe je uiteraard niet met je lievelings- of bibliotheekboek

Routeboekjes

Slaapzak

Meer over slaapzakken

Lakenzak

Je lakens van je bed verschoon je zo ééns in de week met een slaapzak is dat vaak veel minder frequent. En wellicht duik je ’s avonds ongewassen de slaapzak in. Sowieso is het het lastig je slaapzak te wassen als je op pad bent al was het maar vanwege de droogtijd. Daarnaast vragen met name donzen slaapzaken de nodige aandacht als je ze gaat wassen. Het is daarom een goed idee om altijd een lakenzak te gebruiken in je slaapzak.

Hier is het dus zinvol wat meer mee te nemen hoewel je ook hier het nodige aan ruimte en gewicht kunt besparen.

Een goede dunne katoenen lakenzak  is al aardig compact en weegt iets meer dan 200 gram, een zijden lakenzak is nog kleiner en weegt de helft van een katoenen.

Tent

Bij een tent is enorm gewicht te besparen. Tussen de quickhicker van de decathlon en bijvoorbeeld de Anjan van Hilleberg zit ruim 1500 gram verschil. Het verschil in prijs is navernant.

Lichtere tenten met dezelfde ruimte als een zwaarder model zijn duurder. Zo is de Hilleberg Enan voor 400 gram minder gewicht kleine honderd euro duurder dan de vergelijkbare Akto terwijl die laatste een echte stevige vierseizoenen tent is.

Bij de aanschaf van een tent spelen veel zaken een rol: de gewenste ruimte, het gebruik, het budget en je persoonlijke eisen en ervaringen met merken

EHBO Set

Kleine EHBO set fiets

Meestal overbodig toch verstandig om wat basics mee te nemen.

Care plus heeft een mini set voor fietsers met het aller noodzakelijkste in een set. Een aantal nuttige zaken zoals een pincet en tekentang ontbreken hier echter al.  Hun basic set is al iets uitgebreider en er is nog wat ruimte in het foedraal voor de tekentangwondspray (ideaal om schaafwonden mee schoon te sproeien) en een strip paracetamol.

Gereedschap

Om je fiets volledig te onderhouden heb je best een stapel gereedschap nodig. cassete afnemers, steeksleutels voor de trappers en meer. Echter uitgaande van een goed onderhouden fiets kun je het meeste hiervan thuislaten. Zeker als je op pad gaat in gebieden waar in geval van nood een fietsenmaker niet al te ver weg is.

Voor onderweg heb je daan minitools die je eenvoudig meeneemt en die voorzien in de meest gebruikte bits en steeksleutels.

De topeak alien 2 is een klassieker onder deminitools.
Als je fiets geen moeren heeft kom je met deze ratel een heel eind. Werkt ook praktischer. De momentsleutel laat je tijdens een rit thuis.

Maak je trappers thuis alvast een keer los, dan jeb je onderweg genoeg aan een imbus om deze los te maken.

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *