Rugzak(je) mee

Fietstassen zijn ideaal voor het vervoeren van je spullen tijdens je rit, daar zijn ze tenslotte voor gemaakt. Echter, hoe mooi ook uitgerust met draagriemen, het zijn ondingen als je even een dag zonder fiets op pad wilt. Het is daarom best praktisch om een klein rugzakje mee te nemen tijdens je fietsvakantie.  Om te beginnen kun je je die gebruiken bij je tocht naar de douches. Daar zijn namelijk vrijwel altijd te weinig haakjes. Schone kleren, handdoek en shampoo, in de goede volgorde, neem je zo eenvoudig mee en de kans dat alles droog blijft is weer wat groter.

Maar ook voor de trip naar de supermarkt of een stadsbezoek zijn de ideaal.

90 gram voor 18 liter volume. Te koop bij bever, as adventure, bergfreunde en wiggle

Bij de decathlon hebben ze een aantal zeer voordelige rugzakjes zonder frame.

quechua 10-liter rugzak compact
Dit kleine rugzakje heeft het formaat van een prop papier en weegt maar 48 gram. Het draagt voor geen meter maar is voor de gang naar de douche prima te gebruiken. Ook te gebruiken voor het bewaren van je vuile was. Het is lichter en (veel) goedkoper dan menig van die outdoor-bewaar-zak-dingen.  Zelfs voor de specialisten in het thuislaten-wat-niet-echt-nodig-is en grammenjagers is deze rugzak nog een optie. Voor boodschappen is hij eigenlijk net een maat te klein.
NH100 Arpenaz quechua 10 liter
Deze tien liter rugzak is prima te gebruiken voor genoemde toepassingen al is deze voor trips naar de supermarkt nog steeds wat klein ( maar dan kun je ook weer een lege fietstas meenemen). Deze rugzak van het huismerk Quechua van de decathlon stond bekend als de Arpenaz 10, maar heet nu NH100. De 20 liter variant van deze rugzak lijkt niet meer te bestaan alleen een veel zwaardere

Waterdichte rugzakken fietsvakantie

exped cloudburst
Dit rugzakje van exped weegt slechts 240 gram, heeft en inhoud van 25 liter. Omdat deze cloudburst waterdicht is kun je hem ook als bagagezak gebruiken. Bovenop je bagagedrager tussen je fietstassen. Ruimer en lichter dan bovenstaande rugzak van decathlon. Kost wel zes keer zoveel.
Van Takonka 15 liter en 200 gram. Waterdicht dus te gebruiken als stuffbag voor je kleren of slaapzak. Alleen heb je dan niet even snel een rugzak beschikbaar voor de boodschappen vlak voor de camping.

Ter vergelijking ortlieb en vaude hebben speciale tassen voor de bagagedrager die te combineren zijn met hun achtertassen. De zogeheten Rack-pack van ortlieb weegt om de 700 gram en de Top Case van Vaude ruim een kilo. Beide hebben een inhoud van ongeveer 30 liter. Bij het gewicht van de rugtassen komt dan nog wel een spin of sjorband. En wellicht een waterdichte zak.

Van Fietstas een Rugzak maken

Ortlieb heeft een  losse drager waarmee je een fietstas als rugzak kunt gebruiken. Deze weegt 310 gram en past in de fietstas. Aangezien de fietstassen van Ortlieb waterdicht zijn is je rugzak dat ook meteen.

Rugzak tijdens het fietsen

Als je fietst met fietstassen is er weinig reden om met een rugzak op te fietsen, het heeft eigenlijk alleen maar nadelen zoals zweten en onnodige belasting van je rug, zitvlak en polsen. Echter, met de opkomst van bikepacking is een deel van je bagage meenemen op de rug vaak een nodig kwaad. Hier zijn zaken als goed  zitten, vochtafvoer en waterdichtheid wel van belang. Je komt de uit bij rugzaken als die van Osprey, Cube, Camelbak, Vaude of Evo. Deze zijn special gemaakt voor gebruik tijdens het fietsen, zo is je rug meer gebogen bij het fietsen t.o.v. bijvoorbeeld wandelen. Naast ruimte voor je (waardevolle) spullen hebben ze ook plek voor een waterzak.

vaude fietsrugzak
Osprey Syncro 20 liter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *