Vuurwerk vrije vakantieparken 2019/2020

Voor een groep mensen is oud en nieuw zonder vuurwerk ondenkbaar. Tegelijkertijd is er een groeiende groep mensen die de overlast met oud en nieuw niet vinden opwegen tegen de lol. Daarnaast is er ook een groep mensen die gewoon last hebben van het lawaai en/of de rook. Denk aan mensen met astma of kleine kinderen en vergeet de huisdieren niet. Het aantal vakantieparken waar geen vuurwerk is toegestaan groeit de laatste jaren gestaag, al zijn er ook afvallers.

De parken zaten voor 2018/2019 al snel vol. Wil je in 2019/2020 vuuwerkvrij logeren wees er dan op tijd bij. Onderstaand de voorlopige informatie voor 2019!

Lees verder

Knipselkrant

Januari 2018

Vouwbare fietshelm

De meeste racefietsers en MTB’ers dragen een helm. In het dagelijkse gebruik is de helm echter nog allesbehalve gewoon. Niet goed voor het kapsel en vooral niet praktisch. We gebruiken de fiets te vaak. En bovendien waar laat je dat ding? Het Amerikaanse morpher helmet denkt voor dat laatste een oplossing te hebben in de vorm van een vouwbare fietshelm. Met 149 dollar geen koopje helaas.

Lees verder

Fietsen met warmte en hitte

Of het nu gaat om fietsen op zonnige dagen in Nederland of tijdens een fietsvakantie in warme streken is, warmte heeft invloed op de het lichaam en prestaties. Voor gezonde mensen begint de invloed zo bij de 28 graden, ben je minder gezond, heb je overgewicht, kind of wat ouder kan een graad of 25 al effect hebben. Daarnaast heeft de luchtvochtigheid invloed, bij een hoge luchtvochtigheid kan het lichaam minder goed koelen en krijg je het snel te warm.

Lees verder

Fietsnavigatie

Met de GSM

Velen bezitten inmiddels een smartphone met bijna altijd een GPS-ontvanger en een kaart en route app. In welke mate is de GSM dan ook te gebruiken voor fietsnavigatie?

Nu wel op zich is de GSM prima voor dit soort doeleinden te gebruiken, echter is vooral de accu een zwakke schakel. Daarnaast zijn telefoons kwetsbaar (vallen, vocht, diefstal) en zijn ze niet altijd even goed vast maken op het stuur.

Navigeren met een GSM kan prima, zeker als dit voornamelijk naast een bewegwijzerde route of navigatie op een kaart wilt gebruiken. Voor nood zeg maar.  Daarnaast is de combinatie van internet en navigeren ideaal om hotels, campings of winkels te vinden.

Lees verder

Hippe stadsfiets Koga SuperMetro

Is het een mountainbike, gezien het stuur? Is het een racefiets gezien de gladde banden? De SuperMetro is geen van beide, het is een stadsfiets, maar wel een hueber hippe. Zo eentje waarmee je bij mooi weer nog een extra rondje langs de terrasjes maakt voordat je de fiets in het volle zicht neerzet.

supermetro 2018
De uitvoering van 2018 ziet er een stuk saaier uit dan de oudere modellen. Maar heeft wel een moderne naafversnelling en riemaandrijving.

Oudere (2014) uitvoering
koga supermetro
Superclean ontwerp, tien versnellingen, schijfremmen en een verende voorvork maken deze stadsfiets bijzonder al hadden er van mij nog wel blauwe banden of een blauwe ketting op gemogen. De fiets is ook af te werken met een bagagedrager, verlichting en echte spatborden.

Het zadel heeft de vorm van een racezadel maar is een stuk breder en zachter.

Er is ook een damesuitvoering. Te bekijken bij koga en te koop bij de fietsendealers

Met fietsvierdaagsen heeft het niet direct iets te maken, al denk ik dat het op deze fiets best zou kunnen.

De Fietsersbond

Herkent u dat? Onduidelijke en inconsequente voorrangsregels op rotondes, paaltjes op onmogelijke plekken, veel te smalle fietspaden en te weinig oplaadpunten voor e-bikes? Waar ga je dan terecht? Uiteraard kun je individueel in contact gaan met de overheid maar een collectief is sterker. De fietsersbond zet zich al 40 jaar op alle mogelijke manieren in voor de fietser voorlichting en lobby voor beter fietsen.

Wellicht is het te overwegen om lid te worden om nog meer werk mogelijk te maken?

De fietsersbond is niet een sportbond zoals de NTFU en actiever voor fietsers dan de bond die weliswaar wielrijder in de naam heeft maar meer een autobond is : de anwb

Op naar Seizoen 2015

De zomer loopt ten einde en daarmee ook het fiets(vierdaagse) seizoen van 2014. Met nog een laatste herfstvierdaagse in oktober is het daarna tijd om terug te blikken op 2014 en plannen te maken voor 2015.

Deel uw ervaring

Voor welke fietsvierdaagse zou u uw vrienden laten omfietsen? Schrijf uw oordeel over de fietsvierdaagse waaraan u heeft deelgenomen en help anderen een keuze te maken

Kalender 2015

Voor veel tochten is de site inmiddels bijgewerkt naar de data in 2015 van de overige zijn de gegevens nog niet bekend. Aanvullingen en foto’s zijn van harte welkom: informatie en foto’s kunt u opsturen via het contact formulier

Fietsbeurzen

In de loop van het najaar en de winter zijn er een aantal fietsbeurzen die interessant zijn voor de fanatieke fietser.

De bikemotion toont materieel voor de toerfietser : fietsen, fietskleding en ook fietsvakantie’s. Op de vakantiebeurs eveneens in Utrecht ligt niet meteen de nadruk op fietsen, maar er zijn zeker ook aanbieders van fietsreizen aanwezig. De fiets- en wandelbeurs in Amsterdam is dan al meer specialistisch

Fietsvakantie met kinderen

Actieve vakanties worden steeds populairder, ook met kinderen. Zo ook de fietsvakantie, steeds meer ouders kiezen voor een trektocht met fiets en kind. Op fietsvakantie met kinderen kan al van jongs af aan. Uiteraard vraagt een fietsreis met kinderen een wat andere planning en zijn je mogelijkheden wellicht wat beperkter: Als de dreumes van drie jaar oud acht uur lang opsluit in een fietskar heb je aan het einde van de dag een humeurig kind, barstensvol energie. Niet zo handig in combinatie met jouw vermoeidheid. Maar er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om met kinderen er een leuke tocht van te maken. Niet te ver/lang/zwaar, en voldoende afwisseling zijn kernwoorden voor een goede planning.

Kinderen meenemen

Hoe je de kinderen meeneemt is ten eerste sterk afhankelijk van de leeftijd en daarnaast van het soort fietsvakantie, helemaal zelfvoorzienend rondtrekken, een georganiseerde tocht met bagagevervoer of een standplaats tocht.

De Allerkleinsten

Ook met de kleinste baby’s  kun je al op pad. Met een speciale beugel kun je een maxi-cosi achter op je fiets monteren en kan de kleine mee. Dat is prima geschikt voor tochten vanuit een standplaats. Afhankelijk van je bagagedrager kun je er dan ook nog wel fietstassen bij hangen.  Het is een relatief goedkope oplossing. Nadeel is wel dat je je fiets niet even kunt neerzetten, het kind moet er eigenlijk altijd vanaf als je de fiets laat staan.En mocht je ten val komen dan ligt de baby meteen ook op de grond.

Een fietskar is wellicht een betere keuze, hierin kun je of de maxi-cosi of ee speciale hangmat hangen om de allerkleinsten mee te nemen

De Dreumes

Je kunt de peuter achterop meenemen in een kinderzitje, zeker  voor  standplaatstochten. Voor fietsvakanties met bagage is het een minder goede keuze, je kunt veel minder meenemen. Hier is een fietskar veel beter geschikt. Neem d’r altijd eentje voor twee kinderen, los van de eventuele gezinsuitbreiding, zal je kind de extra ruimte waarderen. Daarnaast heb je ook meteen meer ruimte voor bagage.

De Kleuter

Vanaf de kleuterleeftijd zijn de dagen in een fietskar vaak te lang, maar is een kind nog te klein om helemaal zelf te fietsen. Naast tandems zijn aanhangfietsen de meest voor de hand liggende optie.

Afwisseling is belangrijk, de afsluitdijk is echt niet leuk voor een kleuter: route, landschap, pontjes, ijsjes, speeltuin.

Vergeet niet dat er meer is dan fietsen, zeker een kind wil spelen en vriendjes maken. Plan halve dagen fietsen en blijf daarna meerdere dagen op dezelfde plek. Plan je reis niet van voor naar achteren dat geeft kans ergens een paar dagen langer te blijven, uiteraard is dat lastig bij een georganiseerde reis. Kom je tijd te kort, neem dan een stuk de trein of kort de ronde in.

De Fietser

Vanaf een jaar of 6-7, afhankelijk van het kind, kunnen kinderen zelf fietsen. Alpencols zijn dan geen goed idee, maar vlakke tochten langs bijvoorbeeld een rivier kunnen ze prima aan.  Uiteraard nemen ze dan ook bagage mee.  Het inschattingsvermogen van een klein kind is beperkt: niet alleen verkeer en afdalingen kunnen een probleem vormen maar ook kan zomaar de batterij leeg zijn. Stel je flexibel op.

Hoe ouder het kind hoe meer ze zelf kunnen meedoen: route plannen, tent opbouwen, enzovoorts. Of ze willen opeens helemaal niet meer mee.

Heb je kinderen in verschillende leeftijden? Wissel dan bijvoorbeeld de fietskar en aanhangfiets af.

zie ook dit nieuwere artikel met nog meer info

 

FollowMe tandem

Bij de follow me tandem gebruik je de eigen kinderfiets die je met een frame vastmaakt aan je eigen fiets. De constructie is relatief zwaar maar heeft het grote voordeel dat je kind onderweg zijn fiets ook los en zelfstandig kan gebruiken.

follow-me-tandem