Vuurwerk vrije vakantieparken 2019

Vuurwerk vrije vakantieparken 2019

Voor een groep mensen is oud en nieuw zonder vuurwerk ondenkbaar. Tegelijkertijd is er een groeiende groep mensen die de overlast met oud en nieuw niet vinden opwegen tegen de lol. Daarnaast is er ook een groep mensen die gewoon last hebben van het lawaai en/of de rook. Denk aan mensen met astma of kleine kinderen en vergeet de huisdieren niet. Het aantal vakantieparken waar geen vuurwerk is toegestaan groeit de laatste jaren gestaag, al zijn er ook afvallers.

De parken zaten voor 2018/2019 al snel vol. Wil je in 2019/2020 vuuwerkvrij logeren wees er dan op tijd bij. Onderstaand de voorlopige informatie voor 2019!

Lees verder

Knipselkrant januari 2018

Knipselkrant januari 2018

Vouwbare fietshelm

De meeste racefietsers en MTB’ers dragen een helm. In het dagelijkse gebruik is de helm echter nog allesbehalve gewoon. Niet goed voor het kapsel en vooral niet praktisch. We gebruiken de fiets te vaak. En bovendien waar laat je dat ding? Het Amerikaanse morpher helmet denkt voor dat laatste een oplossing te hebben in de vorm van een vouwbare fietshelm. Met 149 dollar geen koopje helaas.

Velosock

Een vieze fiets is één ding dat je huis of auto dan ook nog eens vies worden een tweede. In Letland hebben ze daarvoor de velosock bedacht. Een hoes die je om de wielen spant waarmee de meest vieze onderdelen, banden, ketting, derailleur, afgeschermd zijn.

Te koop in verschillende hippe design die helemaal niets met fietsen te maken hebben. Dus niemand die het opvalt dat je fiets binnen staat.

Prijs is 49 euro inclusief verzending en je kunt het geld gewoon overmaken. Ook te krijgen voor kinderfietsen een een hoes die de hele fiets afdekt.

Bikepacking Ortlieb

Ortlieb Bikepcking grave pack
Ortlieb heeft zijn collectie bike-packing tassen uitgebreid met onder andere getoond gravel-pack: stevige voortassen. Ook een cockpit tas voor op je bovenbuis is nu beschikbaar. Shop bij de fietsvakantiewinkel

Winterschoen Vaude

De Minaki Mid CPX  is de nieuwe  fietsschoen voor koude en natte omstandigeden van Vaude. De schoen is gevoerd,waterdicht maar toch redelijk ademend.

Knipselkrant voorjaar 2017

Knipselkrant voorjaar 2017

Over regenkleding

Op de site van de fietsersbond een uitgebreid artikel over ervaringen van hun leden met regenkleding.

Meer over fietsen in de regen

Verkiezingen 2017 & ’18

De Fietsersbond heeft op een rijtje gezet welke partijen de meeste positieve aandacht voor fietsers hebben. Dat zijn D66 en GroenLinks.

Daarnaast heeft dezelfde bond ook zijn eigen verkiezing, namelijk die van fietsstad 2018.

Op Pad Outdoor Awards 2017

Elk jaar zet op pad outdoorproducten in het zonnetje tijdens de uitreiking van de outdoor awards. En daar zitten elk jaar ook producten bij die geschikt zijn voor fietsen en fietsvakanties.

Winnaar in de rubriek kleding is de superlichte drielaags regenjas van Berghaus. Deze jas won ook al de Gold Outdoor Industry Award 2016. Voor wie tijdens activiteiten droog en warm wil blijven is dit een top keus. Goedkoop is deze jas helaas niet, voor driehonderd euro te koop bij onder andere bever.nl

De Vaude aqua serie fietstassen zijn winnaar in de rubriek (rug)tasssen. Heel vernieuwend is deze serie niet, maar wel duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd.

In de rubriek kamperen vinden we op plaats 1 en 2 tenten die voor fietskampeerders interessant zijn.

Op plaats 1 de Lofoten 1 ULW van Nordisk, deze tent weegt minder dan 500 gram en is ingepakt superklein. De tweepersoons versie is met een kleine 600 gram weinig zwaarder.

Uiteraard heeft de Lofoten weinig extra ruimte, hij is echt voor de minimalist. Wil je meer ruimte dan heb je op plaats  twee de MSR Hubba Tour 1. Deze tent is een stuk zwaarder en groter maar heeft dan ook een voortent/luifel waar desnoods je fiets in past.

Hubba Tour 1 Tent
Te koop bij o.a. de bever, de fietsvakantiewinkel (tour 2) en futurumshop

Fietsbeurzen 2018

Even vooruit kijken naar het voorjaar van 2018. Dan vindt namelijk de gecombineerde bike-motion, fietsbeurs en e-bike experience plaats. Drie beurzen met zoveel hun eigen doelgroep als veel overlap.

Knipselkrant December

Knipselkrant December

Hoe kom je fietsend de winter door?

Fietsen in de winter is prima te doen, al vergt het voor fietser en fiets wat extra aandacht.

De combinatie nattigheid en pekkel is funest voor je fiets. Er komt heel veel meer rotzooi op je fiets te zitten dat in alle naden en lagers kruipt. Goed onderhouden is een must. Zie 123-fiets voor meer informatie

Voor de fietser zelf lijkt kou wellicht de grote uitdaging, maar op kou is prima te kleden. Het geheim zit hem in laagjes, dan kun je namelijk ook wat uitdoen als je het tijdens de inspaning te warm krijgt. De grootste bedreiging vormt vocht, ke kunt beter droog bij -10 fietsen dan nat bij +2. Meer op 123-fiets over kleding voor de winter

 

 

Knipselkrant Augustus 2016

Knipselkrant Augustus 2016

Zo bereid je je fietsvakantie goed voor

Fietsvakanties worden steeds populairder. Het is niet alleen een relatief goedkope manier van vakantie vieren, maar ook hartstikke leuk! Fietsvakanties zijn vrij en actief maar vergen wel de juiste voorbereiding. Travelvalley helpt je een handje. Zo maak jij je fietsvakantie tot één groot succes: 5 handige tips.

Meer tips

augustus

Per fiets tussen jungle en kust in Maleisië

Fietsen in Maleisië betekent rijden langs kampongs en lokale markten, zwemmen bij watervallen of ‘gewoon’ op een tropisch strand. Verse thee proeven bij de theeplantages of mee helpen op de rijstvelden. Slapen doe je in een homestay en je spot ontelbare dieren onderweg. Een tocht van kust tot jungle laat je het ware gezicht van het mooie Maleisië zien.

Meer Maleisië

De Ems Radweg:  net over de grens

Uitgeroepen tot een van Duitslands kwaliteitsfietsroutes en dat is gezien de variatie in het landschap en de rijke cultuurgeschiedenis rond de rivier niet verwonderlijk.

Meer Duitsland

Mountainbiken in Salland

In de driehoek Deventer, Enschede en Zwolle ligt de Sallandse Heuvelrug. Het is een prachtig natuurgebied waar je veel lol kunt beleven.

Meer Salland

Fietsen in het Jeseniky gebergte

Het Jeseniky gebergte in Oost-Tsjechië is schitterend om te fietsen; dit landschap veel te bieden. In juni 2016 zijn er nieuwe fietsroutes geopend in het Jeseniky gebergte.

Basis-fietskaart Nederland vernieuwd

De Basiskaart LF-routes behoort al jaren tot de standaarduitrusting van vele fietsers. Een nieuwe editie van deze fietsatlas, met actuele routelijnen van zowel de LF-routes als de aansluitende knooppuntnetwerken, is nu beschikbaar.

Cycle for plan in Zambia

Op reis naar een toffe bestemming en tegelijkertijd iets goeds doen voor je medemens? Ben je niet vies van een stuk fietsen en heb je altijd al eens naar Zambia willen afreizen? Wellicht dat het Cycle for Plan-initiatief van Plan iets voor je is. Een unieke reis wordt het in ieder geval zeker!

Fietsen met warmte en hitte

Fietsen met warmte en hitte

Of het nu gaat om fietsen op zonnige dagen in Nederland of tijdens een fietsvakantie in warme streken is, warmte heeft invloed op de het lichaam en prestaties. Voor gezonde mensen begint de invloed zo bij de 28 graden, ben je minder gezond, heb je overgewicht, kind of wat ouder kan een graad of 25 al effect hebben. Daarnaast heeft de luchtvochtigheid invloed, bij een hoge luchtvochtigheid kan het lichaam minder goed koelen en krijg je het snel te warm.

Elk lichaam is anders, waar de een probleemloos bij 35+ doortrapt valt de ander om bij een blokje om bij 26 graden.

Het lichaam functioneert optimaal bij een eigen temperatuur van 37 graden, al een relatief kleine afwijkingen hiervan hebben hierop een groot effect.  Daarom doet het lichaam veel moeite om op temperatuur te blijven. Zo worden bij te veel warmte in het lichaam bloedvaten dicht bij de huid ruimer open gezet zodat je lichaam verandert in een radiator die de warmte kan uitstralen. Gevolg is wel dat het hart harder moet werken, bloeddruk en hartslag gaan omhoog. Als het buiten koud is kan het lichaam eenvoudig warmte afstaan, hoe hoger de buitentemperatuur hoe slechter deze methode werkt.

Daarnaast gaat het lichaam zweten. Water verdampen kost veel energie ( = warmte ) die dan aan het lichaam onttrokken wordt. Verdampen gaat beter bij een droge lucht, mede daarom wordt een hoge luchtvochtigheid bij warmte veel slechter verdragen dan een lage.

Bij de echt extreme tropische dagen is het wellicht een goed idee om je programma aan te passen, echt heel kalm aan doen of helemaal niet  inspannen. Lees verder

Fietsnavigatie

Fietsnavigatie

Met de GSM

Velen bezitten inmiddels een smartphone en die heeft vrijwel altijd een GPS en een kaarten en route app. In welke mate is de GSM dan ook te gebruiken voor fietsnavigatie?

Nu wel op zich is de GSM prima voor dit soort doeleinden te gebruiken, echter is met name de accu een zwakke schakel. Daarnaast zijn telefoons kwetsbaar (vallen, vocht, diefstal) en zijn ze niet altijd even goed vast maken op het stuur.

Navigeren met een GSM kan prima, zeker als dit voornamelijk naast een bewegwijzerde route of navigatie op een kaart wilt gebruiken. Voor nood zeg maar.  Daarnaast is de combinatie van internet en navigeren ideaal om hotels, campings of winkels te vinden.

Lees verder

Hippe stadsfiets Koga SuperMetro

Hippe stadsfiets Koga SuperMetro

Is het een mountainbike, gezien het stuur? Is het een racefiets gezien de gladde banden? De SuperMetro is geen van beide, het is een stadsfiets, maar wel een hueber hippe. Zo eentje waarmee je bij mooi weer nog een extra rondje langs de terrasjes maakt voordat je de fiets in het volle zicht neerzet.

supermetro 2018
De uitvoering van 2018 ziet er een stuk saaier uit dan de oudere modellen. Maar heeft wel een moderne naafversnelling en riemaandrijving.

Oudere (2014) uitvoering
koga supermetro
Superclean ontwerp, tien versnellingen, schijfremmen en een verende voorvork maken deze stadsfiets bijzonder al hadden er van mij nog wel blauwe banden of een blauwe ketting op gemogen. De fiets is ook af te werken met een bagagedrager, verlichting en echte spatborden.

Het zadel heeft de vorm van een racezadel maar is een stuk breder en zachter.

Er is ook een damesuitvoering. Te bekijken bij koga en te koop bij de fietsendealers

Met fietsvierdaagsen heeft het niet direct iets te maken, al denk ik dat het op deze fiets best zou kunnen.

De Fietsersbond

De Fietsersbond

Herkent u dat? Onduidelijke en inconsequente voorrangsregels op rotondes, paaltjes op onmogelijke plekken, veel te smalle fietspaden en te weinig oplaadpunten voor e-bikes? Waar ga je dan terecht? Uiteraard kun je individueel in contact gaan met de overheid maar een collectief is sterker. De fietsersbond zet zich al 40 jaar op alle mogelijke manieren in voor de fietser voorlichting en lobby voor beter fietsen.

Wellicht is het te overwegen om lid te worden om nog meer werk mogelijk te maken?

De fietsersbond is niet een sportbond zoals de NTFU en actiever voor fietsers dan de bond die weliswaar wielrijder in de naam heeft maar meer een autobond is : de anwb

Op naar Seizoen 2015

Op naar Seizoen 2015

De zomer loopt ten einde en daarmee ook het fiets(vierdaagse) seizoen van 2014. Met nog een laatste herfstvierdaagse in oktober is het daarna tijd om terug te blikken op 2014 en plannen te maken voor 2015.

Deel uw ervaring

Voor welke fietsvierdaagse zou u uw vrienden laten omfietsen? Schrijf uw oordeel over de fietsvierdaagse waaraan u heeft deelgenomen en help anderen een keuze te maken

Kalender 2015

Voor veel tochten is de site inmiddels bijgewerkt naar de data in 2015 van de overige zijn de gegevens nog niet bekend. Aanvullingen en foto’s zijn van harte welkom: informatie en foto’s kunt u opsturen via het contact formulier

Fietsbeurzen

In de loop van het najaar en de winter zijn er een aantal fietsbeurzen die interessant zijn voor de fanatieke fietser.

De bikemotion toont materieel voor de toerfietser : fietsen, fietskleding en ook fietsvakantie’s. Op de vakantiebeurs eveneens in Utrecht ligt niet meteen de nadruk op fietsen, maar er zijn zeker ook aanbieders van fietsreizen aanwezig. De fiets- en wandelbeurs in Amsterdam is dan al meer specialistisch

Fietsvakantie met kinderen

Fietsvakantie met kinderen

Actieve vakanties worden steeds populairder, ook met kinderen. Zo ook de fietsvakantie, steeds meer ouders kiezen voor een trektocht met fiets en kind. Op fietsvakantie met kinderen kan al van jongs af aan. Uiteraard vraagt een fietsreis met kinderen een wat andere planning en zijn je mogelijkheden wellicht wat beperkter: Als de dreumes van drie jaar oud acht uur lang opsluit in een fietskar heb je aan het einde van de dag een humeurig kind, barstensvol energie. Niet zo handig in combinatie met jouw vermoeidheid. Maar er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om met kinderen er een leuke tocht van te maken. Niet te ver/lang/zwaar, en voldoende afwisseling zijn kernwoorden voor een goede planning.

Kinderen meenemen

Hoe je de kinderen meeneemt is ten eerste sterk afhankelijk van de leeftijd en daarnaast van het soort fietsvakantie, helemaal zelfvoorzienend rondtrekken, een georganiseerde tocht met bagagevervoer of een standplaats tocht.

De Allerkleinsten

Ook met de kleinste baby’s  kun je al op pad. Met een speciale beugel kun je een maxi-cosi achter op je fiets monteren en kan de kleine mee. Dat is prima geschikt voor tochten vanuit een standplaats. Afhankelijk van je bagagedrager kun je er dan ook nog wel fietstassen bij hangen.  Het is een relatief goedkope oplossing. Nadeel is wel dat je je fiets niet even kunt neerzetten, het kind moet er eigenlijk altijd vanaf als je de fiets laat staan.En mocht je ten val komen dan ligt de baby meteen ook op de grond.

Een fietskar is wellicht een betere keuze, hierin kun je of de maxi-cosi of ee speciale hangmat hangen om de allerkleinsten mee te nemen

De Dreumes

Je kunt de peuter achterop meenemen in een kinderzitje, zeker  voor  standplaatstochten. Voor fietsvakanties met bagage is het een minder goede keuze, je kunt veel minder meenemen. Hier is een fietskar veel beter geschikt. Neem d’r altijd eentje voor twee kinderen, los van de eventuele gezinsuitbreiding, zal je kind de extra ruimte waarderen. Daarnaast heb je ook meteen meer ruimte voor bagage.

De Kleuter

Vanaf de kleuterleeftijd zijn de dagen in een fietskar vaak te lang, maar is een kind nog te klein om helemaal zelf te fietsen. Naast tandems zijn aanhangfietsen de meest voor de hand liggende optie.

Afwisseling is belangrijk, de afsluitdijk is echt niet leuk voor een kleuter: route, landschap, pontjes, ijsjes, speeltuin.

Vergeet niet dat er meer is dan fietsen, zeker een kind wil spelen en vriendjes maken. Plan halve dagen fietsen en blijf daarna meerdere dagen op dezelfde plek. Plan je reis niet van voor naar achteren dat geeft kans ergens een paar dagen langer te blijven, uiteraard is dat lastig bij een georganiseerde reis. Kom je tijd te kort, neem dan een stuk de trein of kort de ronde in.

De Fietser

Vanaf een jaar of 6-7, afhankelijk van het kind, kunnen kinderen zelf fietsen. Alpencols zijn dan geen goed idee, maar vlakke tochten langs bijvoorbeeld een rivier kunnen ze prima aan.  Uiteraard nemen ze dan ook bagage mee.  Het inschattingsvermogen van een klein kind is beperkt: niet alleen verkeer en afdalingen kunnen een probleem vormen maar ook kan zomaar de batterij leeg zijn. Stel je flexibel op.

Hoe ouder het kind hoe meer ze zelf kunnen meedoen: route plannen, tent opbouwen, enzovoorts. Of ze willen opeens helemaal niet meer mee.

Heb je kinderen in verschillende leeftijden? Wissel dan bijvoorbeeld de fietskar en aanhangfiets af.

zie ook dit nieuwere artikel met nog meer info

 

FollowMe tandem

Bij de follow me tandem gebruik je de eigen kinderfiets die je met een frame vastmaakt aan je eigen fiets. De constructie is relatief zwaar maar heeft het grote voordeel dat je kind onderweg zijn fiets ook los en zelfstandig kan gebruiken.

follow-me-tandem