Potten en pannen: Aluminium, RVS en Titanium.

Geschatte leestijd: 2 minuten

Kookgerei voor lichtgewicht kampeerders is verkrijgbaar in verschillende materialen om aan de wensen van iedereen te voldoen, van de snelle gravelrijders tot connaisseur op de gasbrander. Elk materiaal heeft zijn voordelen en nadelen; hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste eigenschappen.

Aluminium

Hard geanodiseerd aluminium is hét kookgerei voor allround gebruik op de brander. Het geleidt de warmte gelijkmatig en is licht van gewicht en gemakkelijk schoon te maken, vooral als het is voorzien van een anti-aanbaklaag. Omdat het de warmte snel en gelijkmatig over het kookgerei verspreidt, is aluminium een ​​goede keuze voor het bereiden van echte maaltijden met verse ingrediënten of temperatuurgevoelige gerechten zoals eieren of pannenkoeken.

Aluminium geleid de warmte zeer efficiënt. Je warmte bereikt het eten snel en daardoor is koken op aluminium ook brandstof vriendelijk.

MSR Ceramic 2 Pot Set
De keramische pannensets van MSR (Ook te koop bij: Bol, Kampeerwereld, Bever, Bergfreunde, Carl Denig en Bergzeit) zijn hardgeanodiseerde aluminium pannen met een keramisch anti-aanbakoppervlak. Het is veilig bij hoge temperaturen en PFTE- en PFOA-vrij, zodat u zorgeloos gourmetgerechten kunt bereiden.
Ceramische pan van Naturehike
Ceramische pan van Naturehike. Ook in grote maat, als fluitketel of koekenpan.

Roest vrij Staal

Simpel – Sterk en Voordelig

RVS kan tegen een stootje, dus perfect voor als je potten veel te verduren krijgen. Bijvoorbeeld als je op een houtvuur kookt.

Roestvrij staal is veruit het sterkste en meest krasbestendige van de drie materialen, maar het weegt ook weegt dan aluminium en titanium.

Het grootste nadeel van RVS is dat het warmte veel slechter geleid dan Aluminium. Dit zal leiden tot hotspots rond de brander kop. Wat weer aangebrand eten tot gevolg heeft.

Sommige pannen worden voorzien een aluminium bodem, dit om de warmte nog beter te spreiden.

Ze kunnen dan wel weer op inductie, mocht je tegen een luxe camping terechtkomen.

Het lijkt een tegenspraak, slechte warmte geleiding en toch snelle opwarming. De warmte gaat wel snel dwars dóór het metaal heen. Maar het verspreidt zich niet rond. Je krijgt dus hete ringen op de plek van de brander.

Titanium

Het grootste voordeel van titanium zijn de ultralichte prestaties. Titanium is 45% lichter dan staal en sterker dan aluminium.

Het lichtste en sterkste materiaal dus, maar door de slechte warmte spreiding en het vormen van hotspots eigenlijk volledig ongeschikt voor het bereiden van echte maaltijden.

Titanium pannen zijn wel ideaal voor het koken van water, omdat de dunne wanden de warmte snel kunnen overdragen. Dus als je voedsel bestaat uit instant maaltijden waar je water aan toevoegt, is het een sterke en lichte keuze.

Vouwbare pannen

Sea To Summit brengt een aantal vouwbare pannen en ketels op de markt.

De bodem is van aluminium voor een efficiënte warmteoverdracht en spreiding. De wanden zijn van warmte bestendig siliconen. De pannen zijn in eerste instantie bedoelt voor het opwarmen van water.

Sea to Summit Frontier Ultralight Vouwbare Pan/Ketel

De wanden zijn zeker niet hitte bestendig, bedenk dat een pan met kokend water nooit heter wordt dan 100 graden Celsius. De wanden mogen dan ook zeker niet in contact komen met open vuur of leeg op de brander staan.

Dit artikel is een bewerking van Backpacking Cookware 101: Titanium, Aluminum & Stainless Steel

Wat moet er naast pannen allemaal mee op een fietsvakantie? Bekijk de paklijst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *