Loire Fietsvakantie – Loire a Velo – Genieten van Kastelen en zon

Fietsen langs de Loire is de mooiste route van Frankrijk fietsen. Jaarlijks komen circa 700.000 mensen naar dit stuk van Frankrijk om te genieten van de 800 kilometer lange bewegwijzerde route. Niet voor niets natuurlijk, want het landschap is prachtig, het klimaat is aangenaam en de vele kastelen zijn een lust voor het oog.

Veel accommodaties langs de Loire zoals hotels, gites, campings, jeugdherbergen voeren het label accueil velo. U kunt er dan bijvoorbeeld van op aan dat fietsen overdekt gestald kunnen worden, dat er  reparatie- en schoonmaakmateriaal ligt en dat u uw fietskleding kunt wassen en drogen.  Ziet u het logo bij een fietsverhuurbedrijf, dan weet u dat u keus heeft uit prima fietsen, maar ook dat de verhuurder verstand heeft van de route. En als u uw bagage wilt laten vervoeren, dan weet u dat u op dit logo moet letten; de fietsverhuurder of de gastheer van uw verblijf kan dit voor u regelen.

Weer terug naar het beginpunt? De fiets gaat gratis mee in de trein. Er is een aparte wagon met mannen die je fiets voor je tillen. Met bagage en al (kijk en leer NS)
Weer terug naar het beginpunt? De fiets gaat gratis mee in de trein. Er is een aparte wagon met mannen die je fiets voor je tillen. Met bagage en al (kijk en leer NS)

U kunt een georganiseerde fietsvakantie boeken. U kunt er ook voor kiezen om zelf uw vakantie uit te stippelen met behulp van de digitale  “mijn verblijf op maat” reisgids. Maak een account aan, geef een vertrekpunt aan en een aankomstpunt aan en maak uw reis op maat. Laat u inspireren door anderen, maak gebruik van bestaande ideeën. Het leuke is dat u uw reis geheel op maat kan maken door te lokaliseren waar u onderweg wilt verblijven, in welk restaurant wilt eten en wat u graag wilt zien. Deze voegt u dan toe aan uw digitale reisgids. Foto’s, filmpjes, aanbiedingen, het kan er allemaal bij. Als u uw eigen reisgids heeft gemaakt, dan kunnen anderen u nuttige, leuke en handige tips geven. En op het moment suprême. wanneer u daadwerkelijk gaat fietsen, hoeft u de route alleen maar uit te printen. Eenmaal onderweg kunt u uw eigen reisgids raadplegen en nieuwe informatie toevoegen.

Vrijwel alle aanbieders met fietsreizen hebben ook een of meerdere fietsvakanties langs de Loire in Frankrijk. Onder andere  fiets fun, Peter langhout, De Jong Intra , pharos, snp en kras 

Fietsen-langs-de-Loire

Fietsvakantie Loire

Een prima wijn, een licht glooiende omgeving met zandstenen dorpjes,kastelen die uit een sprookjesboek te zijn gekomen, ach, wat is het Loiredal ten westen van Tours toch aangenaam om te verblijven. En hoe kun je een land of landschap beter ervaren dan per fiets? Want fietsend ervaar je pas hoe mooi het is. Je hoort de krekels en de vogels, je voelt de stijging en de daling van de helling en je kunt altijd stoppen wanneer je maar wilt. Bij een voormalige grotwoning, een troglodiet, is of de beroemde abdij van Fontvraud bijvoorbeeld. Of een bezoek aan de kasteeltuinen van Vilandry, of een langer bezoek brengen aan het het Parc Naturelle Loire-Anjou-Toraine, het is allemaal mogelijk.
Fietsvakantieorganisatie Fietsrelax biedt verschillende fietsreizen langs de loire aan. Onder andere een tweetal achtdaagse fietskampeerreizen in het Westelijk Loiredal aan. Bij de Noordelijke variant doe je het plaatsje Samur en haar omgeving aan, bij de Zuidelijke variant maak je een stop voor twee dagen in Azay le Rideau.

De afstanden variëren van 28 tot 43 kilometer per dag. Een eigen fiets meenemen of een fiets huren, beide is mogelijk. Voor gezinnen is het een prima vakantie, gezien de afstanden en de gezinsvriendelijke campings is het goed te doen. Een richtlijn om zelf te fietsen is, vanwege de enkele hellingen, voor deze tocht tien jaar. Kampeerspullen hoef je niet mee te nemen, de tent is op alle drie campings al opgezet. Vanaf elke camping is het mogelijk om een dagtocht te maken of om de omgeving op een andere manier te bekijken.

Route

Van de route zijn GPS tracks beschikbaar, al zijn die door de goede bewegwijzering icm een route boekje nauwelijks nodig. In onderstaan kaartje een vereenvoudigde weergave van de route. Naast de hoofdroute zijn er ook nog diverse alternatieven en afstekers

De hele route is 800 kilometer lang en loopt van Saint-Brevin-les-Pins  aan de Atlantische kust tot Cuffy  bij  Nevers . Meer info bij Loire a Velo.

Bij Nantes kruist de route de Vélodyssée en op het eindpunt kun je verder langs de kanalen van de Bourgogne.

Gidsen

De route is welhaast zonder gids te fietsen, online is veel info te vinden, de route is duidelijk bewegwijzerd en er zijn genoeg campings om van dag tot dag te fietsen. Maar toch, voor highlights, varianten en lekker ’s avonds offline verder kunnen bladeren is heel lekker.

Er zijn diverse gidsen twee aanraders: de kastelen route en de loire gids van bikeline (duitstalig).

Voor reisgidsen kunt u goed bij de zwerver terecht, onderstaande afbeeldingen sturen je door naar de fietsvakantiewinkel

loire-fietsroute

Weg van de Loire

Uiteraard kun je ook wegfietsen van de Loire en de regio verder verkennen. Voor de regio Centre-Loire is hier een mooie website voor :  Ma Rando a Velo.  Deze website toont meer dan 4.000 kilometer aan fietsroutes in de gebieden Touraine, Sologne, Berry, Loire Valley en  La Perche. Een 6-tal veloroutes zoals de route langs de Indre en de sint jacobs route. Daarnaast talrijke netwerk-routes en losse trajecten.

De website biedt veel informatie op gebied van accommodatie en diensten waaronder fietsenmakers. Daarnaast staat beschrijven welke routes nog in ontwikkeling zijn.

Accommodatie

Langs de loire zijn er ruim voldoende municipals en andere accommodatie te vinden. Maar wellicht toch lekker om in het hart van de Liore streek  voor de eerste dagen iets te boeken, zoals: Domaine de Dugny vlakbij Blois ( ook te boeken via de Jong Intra)

Georganiseerde Loire fietsvakanties

Onder andere kras, SNP,Pharos reizen, Aktiva tours, de treinreis winkel en fital bieden fietsreizen langs de loire aan.

Selectie uit het aanbod

Momentje, we halen het aanbod voor u op

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *