Fietsen Van Berlijn naar Praag

Houdt u ook van een stedentrip op zijn tijd? Vindt u het ook lastig om te kiezen uit de overvloed aan prachtige steden? Bent u sportief? Dan moet u eens denken aan een fietstocht van Berlijn naar Praag.

U begint uw reis met een stedentrip naar Berlijn. U bepaalt zelf hoe lang u in deze stad wilt blijven. Vervolgens start uw fietstoch aan de rand van de stad. U kunt dat per S-Bahn doen of al fietsend.

LEGO Architecture Berlijn - 21027

Daarna zijn er verschillende routes naar Praag, uiteindelijk volgen ze allemaal de Elbe maar de aanloop verschilt.

Binnendoor naar Dresden

De eerste dagen fietst u door de Brandenburgse bossen, tussen de Spree en de Oost-Spree. De eerste nacht zou u kunnen overnachten in bijvoorbeeld Fürstenwalde en de volgende nacht in Beeskow . Vergeet echter niet om onderweg te stoppen bij het natuurbelevenispad nabij het dorpje Schleuse. In twee dagen trapt u dan 115 kilometer weg. U fietst door het Spreewald en komt door plaatsjes als Lübbenau en Lehde. U stapt vanzelf even van de fiets voor een pauze. De tocht komt langs de Schwielochsee en gaat naar Lübben. U blijft fietsen in het idyllische landschap, waar u diverse gasthöfen tegenkomt om te overnachten of voor een lunch.

Vanaf Cottbus heeft u de mogelijkheid om het traject naar Dresden per trein af te leggen. Maar als u wilt, kunt u natuurlijk deze 105 kilometer zelf wegtrappen. Een stop in Dresden mag niet ontbreken tijdens deze reis.

Elbe dal Bij Schandau
Elbe dal Bij Schandau

Via de R1 ( D3/EV2)

Vanuit Berlijn gaat een bewegwijzerd naar Lutherstadt Wittenberg, dat zijn circa 140 kilometer vanaf het centrum. Daarna volgt u de Elbe stroomopwaartrs richting Dresden.

Via de Havel

Vanuit Berlijn kun je ook de Havel radweg    volgen. Je komt dan vrij noordelijk onder Wittenberge bij de Elbe uit.

Verder vanaf Dresden

Nu volgt u de Elberadweg  en fietst u zo het Sächsische Schweiz binnen. Velen zijn overrompeld door de schoonheid van dit gebied. Waarschijnlijk overkomt u hetzelfde, als tussen de bijzonder gevormde bergen doorfietst op weg naar de grens met Tsjechië. De Elbe verandert hier van naam. U merkt dit bijvoorbeeld aan de plaatsnaam Usti nad Labem waar u zou kunnen overnachten om de volgende dag een korte etappe van 30 kilometer te fietsen naar de koninklijke stad Litomĕřice .

Aan de  Elbe ligt Terezin , ook bekend als Theresienstadt, een strafkamp gedurende de Tweede Wereldoorlog. Vanaf Melnik fiets u vervolgens verder langs de Moldau naar Praag. Het zijn ‘slechts’ 50 kilometer, maar dan fietst u wel een van de mooiste Europese steden binnen.
En zo sluit u uw fietsvakantie af zoals u ‘m begon, met een stedentrip.

Berlijn Praag

Afstand Berlijn Praag

De kortste route tussen Berlijn en Dresden is ongeveer 200 kilometer. Zoals hierboven beschreven ga je richting de 300 kilometer.

Het traject van Dresden naar Praag is 230 kilometer als je de Elberadweg volgt.

Deze reis kunt u uiteraard op eigen initiatief doen, maar u kunt natuurlijk ook een georganiseerde reis boeken. Uw bagage wordt dan vervoerd, de mooiste hotels gereserveerd en u kunt vaak een goede fiets huren. Wat te denken van een e-bike? Zo geeft u zich over aan een heerlijke vakantie!

Onder andere De Jong Intra bied een verzorgde fietsvakantie aan. Maar ook organisaties als pharos, snp en kras laten u kennis maken met de unieke fietsgebieden tussen Praag, Dresden en Berlijn

Fietsen naar Berlijn

Naar berlijn kunt u prima komen met de trein, er gaan dagelijks meerdere treinen vanuit Amsterdam die kant op. Let wel op : fietsvervoer is niet het hele jaar door mogelijk.

Zin om naar Berlijn te fietsen? Tussen Arnhem en Berlijn loopt het van  de klassieke lange afstandsroute R1 ( van BoulognesurMer naar St. Petersburg ), de 900 kilometer dwars door Duitsland staan bijvoorbeeld beschreven in dit Bikeline boekje. Of fiets met een groep naar Berlijn

Fietsen naar Praag

Wil je met de Trein naar Praag dan gaat dat het eenvoudigste via Berlijn,
Je kunt naar Praag fietsen langs een grotendeels bewegwijzerde route. Deze route volgt rivieren en oude spoorlijnen en is daardoor relatief licht. De afstand is ongeveer 1100 kilometer. De route is beschreven in een uitgave van de europafietsers (Ook te koop bij fietsvakantiewinkel) .

Als je zou willen kun je dus ook een rondje fietsten Nederland-Praag-Berlijn-Nederland.

Ibis Budget Dresden City (2 KM), Pullman Dresden Newa (2 KM), Ibis Budget Dresden Kesselsdorf (18 KM) en Mercure Hotel Riesa (64 KM)

4 gedachten over “Fietsen Van Berlijn naar Praag

 • 29 maart 2018 om 20:50
  Permalink

  Beste,

  Ik vroeg me af of ergens de route van fietsen van Berlijn naar Praag te vinden is. Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Rosanne van Heijst

  Beantwoorden
  • 30 maart 2018 om 11:42
   Permalink

   bij mijn weten is er geen rechtstreekse bewegwijzerde route van Berlijn naar Praag.

   je kunt de Havelroute volgen tot de Elbe en die dan volgen naar Praag, je komt dan wel heel noordelijk op de Elbe uit.

   Alternatief is de Eurovelo 2/7 naar Wittenberg en dan weer langs de Elbe.

   Op http://cycle.travel/map kun je Europese fietsroutes plannen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *