Fietsen naar Berlijn

Net zoals naar Rome zijn er ook naar Berlijn verschillende wegen mogelijk.

Europa Radweg R1 – EuroVelo 2 – D3

Eén fietsroute met drie namen, De R1 is een lange afstandsroute die begint in Londen en eindigt in Estland. De EV2 is de Europeese hoofdsteden route van Ierland tot Moskou. D3 is een van de oudste lange afstandsroutes in Duitsland.

In Nederland lopen de R1 en EV2 grotendeels over de LF1 en LF4. De R1 komt vanaf het zuiden in Den Haag aan, de EV2 maakt de oversteek vanuit Harwich.

In Duitsland zelf overlappen deze drie routes elkaar vrijwel volledig, het is om het even welke je kiest. Alle drie de routes zijn in Duitsland volledig bewegwijzerd. En op het haast onvermijdelijke bordje weg na is de bewegwijzering ook goed.

De route gaat om gebergtes als de Harz heen waardoor echt zwaar klimwerk vermeden wordt. Wel kent deze route veel onverharde wegen.

Hanze fietsroute

De Hanze fietsroute door Duitsland ( niet te verwarren met de LF3 – Hanzeroute) gaat via onder ander Lübeck naar Berlijn en is dan meer dan 2000 kilometer lang. De route kent ook een terugweg en dan ga je via Keulen en Limburg. Op de site van de route vind je GPX bestanden met vele varianten.

Van de Hanzefietsroute is een routebeschrijving in de vorm van een boek beschikbaar. De getoonde route is beschreven een deel 3 (Ook te koop bij fietsvakantiewinkel) . De noordelijke heenweg vind je in de deel 1 en deel 2

Amsterdam Berlin

Een andere alternatief is de route van bike-amsterdam-berlin.info

  • Circa 615 kilometer
  • Website

Römer Lippe Route

Vanuit Xanten langs de Rijn kun je ook de nemen om op de R1 of de Hanzeroute te komen bij Detmold

Routeplanners

Uiteraard kun je ook zelf plannen. Beide routes zijn geplanned vanuit Arnhem omdat de D3 hier ook start. De afstand is net als bij de andere routes vanaf de Nederlandse grens

  • Circa 508 kilometer
  • Circa 550 kilometer cycle.travel

Fietsvakantie naar Berlijn

De afstanden zijn steeds vanaf de grens NL-D. Zoals je op de kaart ziet verschilt de locatie van de grensovergang per route.

LEGO Architecture Berlijn - 21027

De campings op de kaart zijn afkomstig van archies. Controleer daarom de aard en beschikbaarheid van deze campings. Er zijn nog meer campings langs de route.

Overnachten in Berlijn

Rond Berlijn zijn verschillende campings te vinden waaronder een naturistencamping. Zie de kaart. Of je kiest voor een hotel:Ibis Budget Ber Alexanderplatz (1 KM), Ibis Berlin Mitte (2 KM), Mercure Berlin Alexanderplatz (2 KM), Ibis Styles Berlin City Ost (2 KM), Ibis Berlin Ostbahnhof (2 KM), Ibis Styles Berlin Mitte (3 KM), Mercure Berlin Checkpoint Char (4 KM), Mercure Hotel Berlin City (4 KM), Novotel Berlin Mitte (4 KM), Ibis Berlin Hauptbahnhof (5 KM) en Novotel Suites Ber Potsdamer Pl (5 KM)

Weer terug naar Nederland

Vanuit Berijn is er een uitstekende treinverbinding die via Deventer en Amersfoort naar Amsterdam gaat. In deze trein zijn maximal 16 fietsplaatsen beschikbaar die je van tevoren moet reserveren. Dat kan niet online maar moet telefonisch waarbij boeken via bahn.de goedkoper lijkt dan via nsinternationaal.nl

Uiteraard kun je ook via een andere route terug. Over de R1 doorfietsen richting het oosten, naar Kopenhagen of naar Praag kan natuurlijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *