Vélodyssée, fietsen langs de westkust van Frankrijk

Fietsen in Frankrijk, langs de Atlantische kust, van Bretagne naar het Baskenland. Sinds de zomer van 2012 is het mogelijk om dit veilig, vrijwel autovrij en bewegwijzerd te doen, want toen werd de Vélodyssée officieel geopend. De route is in 2013 gekozen tot fietsroute van het jaar. 1200 Kilometer aan fietspaden langs de Franse kust, dat is een heerlijk idee! De route is prima geschikt voor gezinnen, want afgezien van wat kleine heuvels  vlak, voor groepen en voor individualisten.

De Vélodyssée is de langste en tevens de meest gevarieerde bewegwijzerde route van Frankrijk geworden. Al fietsend kom je door vier regio’s, te beginnen (of te eindigen) in Bretagne, vervolgens door de Loire, dan de Poitou-Charendes en tenslotte de Aquitaine. Uiteraard kun je korte stukken van de route fietsen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een verblijf in bepaald departement en dat te combineren met kortere fietstochten.

Vélodyssée - fietsen franse altantische kust

Onderweg is er natuurlijk heel veel te zien. Fietsend langs het historische kasteel van Nantes geeft een extra dimensie. Of fietsen de Passage du Crois naar het eiland Noirmoutier is natuurlijk ook geweldig. De mooie stranden van Biscarosse zijn heerlijk om even te pauzeren of om misschien een paar dagen langer te blijven. En wat te denken van de hoogste duin van Europa, de Dune du Pilat? Of de torens van La Rochelle? Het landschap en de culturele omgeving wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Fietsend op de Vélodyssée zie je dat uitstekend en maakt het een onuitwisbare indruk. In het zuidelijke deel gaat de Vélodyssée door het natuurpark Les Landes.

fietsgids velodyssee

De gemarkeerde route begint in Roscoff  in Bretagne en eindigd aan de Spaanse grens bij Hendaye. Een volledige beschrijving van alle delen is terug te vinden op de website van de route

De Vélodyssée maakt deel uit van van het Europese fietsnetwerk de route steekt bij Roscoff over naar Engeland. Zo is het mogelijk om van de Noordkaap in Noorwegen naar Sagres in Portugal langs de kust te fietsen. Maar bij Roscoff kun je ook verder langs de Franse kust (EuroVelo 4 / La Vélomaritime / Tour du Manche).

Trajecten

De Vélodyssée sluit bovendien in Nantes aan op de populaire fietsroute langs de Loire ( toon ). In combinatie met de La Vélo Francette ( toon  ) kun je er ook een rondje van maken. Verder in het zuiden kun je verder richting het Canal du midi

Overnachten

Overnachten kun je comfortabel in hotels of Chambres d’Hôtes. Langs de kust zijn ook voldoende campings. Sommige zijn grote toeristencampings maar er zitten ook nog municipals.

Op de site van de route staan accommodaties aangegeven op de route kaartjes. En ook in de papieren gidsen zijn ze te vinden.

Met name voor Chambres d’Hôtes en B&B’s is reserveren of vooruit bellen aan te raden

Op zoek naar een camping om voor of na het fietsen wat langer te blijven? Bekijk dan eens Camping Les Ecureuils

Fietsgidsen Vélodyssée

Er is een Nederlandse routegids geschreven door Bert Sitters   Te bestellen bij de zwerver en fietsvakantiewinkel

Ook leuk

11 gedachten over “Vélodyssée, fietsen langs de westkust van Frankrijk

 • 25 augustus 2019 om 17:10
  Permalink

  Dag allemaal,

  wij overwegen om zomer 2020 de Vélodyssée te fietsen. Hoe is het met de slaapgelegenheden wanneer je niet wilt / kunt kamperen? Graag uw reactie, mvg, Willem

  Beantwoorden
 • 14 oktober 2016 om 09:00
  Permalink

  Wij willen graag deze route gaan fietsen maar dan overnachten in onze eigen caravan en zo de route afzakken. Wie heeft er informatie over eventuele mogelijkheden. Ik ben al verschillende beurzen afgeweest maar alles is georganiseerd. Ik wil zelf kunnen bepalen waar en wanneer ik ergens ben en mijn eigen tijd indelen. Tot nu toe komt het erop neer dat ik alles zelf moet uitzoeken. Wie heeft er tips. Ik hoor het graag.

  Beantwoorden
 • 18 maart 2014 om 15:54
  Permalink

  Het reisschema laat zich er niet inplakken. Als je meer informatie wilt hoor ik het wel…..

  Beantwoorden
 • 15 maart 2014 om 07:34
  Permalink

  Wij zijn voornemens deze fietsroute langs de Atlantische kust (gedeeltelijk) te gaan fietsen. Het is echter nauwelijks mogelijk om daar vanuit Nederland “fatsoenlijk” per trein vv. te komen.
  Nu wil ik de fietsen meenemen op de auto, deze ergens laten staan en dan vanaf een bepaalde plaats per trein terug naar de auto.
  Wie kan mij inlichten of waar zou ik info kunnen krijgen over regionale treinverbindingen in West Frankrijk?

  Beantwoorden
  • 15 maart 2014 om 08:17
   Permalink

   De sncf heeft een Nederlandse website, maar die had je waarschijnlijk zelf al gevonden. Zelf alleen ervaring met zelfde concept langs de Loire. Auto bij camping laten staan en fietsen tot een handig eindpunt. Fietsen mochten gratis mee in de bommel.

   De TGV en de internationale treinen zijn een aardige blokkade om zonder auto op fietsvakantie te gaan. Volgens mij is er een route langs Maastricht en Luik mogelijk maar daar wordt je ook niet blij van.

   Beantwoorden
  • 18 maart 2014 om 15:50
   Permalink

   Via de Treinreiswinkel kun je een reisschema laten maken…. info@treinreiswinkel.nl
   Wij hebben in 2013 de Velodysséeroute gereden van Nantes naar Bordeaux. Mooie fietstocht langs de Loire en de Atlantische Oceaan!

   Treintickets Rotterdam – Nantes, Bordeaux – Rotterdam
   1e klas Rotterdam – Lille en retour, 2e klas TGV-trajecten
   (O.b.v. Zomerpromo België is 1e klas reizen op genoemd traject voordeliger)
   € 263,60 per persoon ticketprijs
   € 44 per fiets ticketprijs
   Inclusief zitplaatsreserveringen TGV

   Tarieven zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid, momenteel beschikbaar, geldig op onderstaand schema.

   Administratiekosten € 7,50 per persoon met een maximum van € 15,00 per boeking.

   Voor het maken van een boeking ontvangen wij graag van iedere passagier de volledige naam (paspoort) en geboortedatum. Daarnaast hebben wij de adresgegevens en het telefoonnummer van de hoofdboeker nodig. Boekingen zijn mogelijk per reply e-mail, per telefoon via 071-5137008 en in onze winkels in Amsterdam of Leiden.

   Beantwoorden
 • 1 april 2013 om 13:55
  Permalink

  Heeft iemand de route, of een deel ervan, in zijn GPS

  Gr Roel

  Beantwoorden
 • 11 februari 2013 om 08:34
  Permalink

  adres; Alphenseweg 8 5111 nc baarle-nassau nld

  Beantwoorden
 • 11 februari 2013 om 08:33
  Permalink

  hoe en waar kan ik informatie vinden over fietsen langs de franse kust ?
  route en verblijf ?

  Gr. Ad

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *