Pelgrimeren, het maken van een spirituele reis naar een heilige plaats, is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van verschillende religies en spirituele tradities over de hele wereld. Pelgrimsroutes hebben een diepgaande betekenis en trekken jaarlijks miljoenen mensen aan die op zoek zijn naar persoonlijke groei, verlichting en een diepere verbinding met het goddelijke.
Veel mensen volgen de routes echter niet, alleen, om een spirituele reis te maken, maar ook om de schoonheid en diversiteit van de wereld te ontdekken. Veel pelgrimsroutes hebben een rijke geschiedenis en zijn verbonden met historische gebeurtenissen, legendes en religieuze tradities. Langs prachtige landschappen en historische steden, kerken, kloosters en andere culturele bezienswaardigheden.

Fietsen naar Santiago de Compostela
De Sint Jacobs routes zijn een netwerk van fietsroutes die pelgrims en fietsliefhebbers door heel Europa leiden. Deze routes zijn geïnspireerd door de historische Sint Jacobsroutes, die pelgrims eeuwenlang vanuit heel Europa naar Santiago de Compostela in Spanje leidde.
De Sint Jacobs fietsroutes bieden fietsers de mogelijkheid om op een actieve en avontuurlijke manier kennis te maken met de rijke cultuur en geschiedenis van Europa. De routes zijn zorgvuldig ontworpen en gemarkeerd om fietsers langs pittoreske landschappen, historische bezienswaardigheden en authentieke lokale ervaringen te leiden. En hoewel de routes een oorsprong hebben in katholieke bezinning en boetedoening, heeft een groot deel van de moderne pelgrim geen religieuze achtergrond meer.
St. Jacobs fietsroute
- Lengte 2500 Kilometer.
- Gidsen:
- Sint Jacobsroute naar Santiago de Compostela – deel 1 (Ook te koop bij: De Zwerver)
- Sint Jacobsroute naar Santiago de Compostela – deel 2 (Ook te koop bij: De Zwerver)
- Sint Jacobsroute naar Santiago de Compostela – deel 3 (Ook te koop bij: De Zwerver)
- Digitale fietsgids: St. Jacobs fietsroute deel 1
- Digitale fietsgids: St. Jacobs fietsroute deel 2
- Digitale fietsgids: St. Jacobs fietsroute deel 3
- St. Jacobsroute Op dit moment is er geen GPS/GPX track beschikbaar voor download
Fietsen naar Rome
Vele wegen leiden aar Rome, daarom is er een aparte pagina over. Hieronder de route Onbegrensd fietsen naar Rome van Benjaminsen.
- Lengte 2000 Kilometer.
- Gidsen:
- Onbegrensd Fietsen van Amsterdam naar Rome deel 1 (Ook te koop bij: Bol en De Zwerver)
- Onbegrensd Fietsen van Amsterdam naar Rome deel 2 (Ook te koop bij: De Zwerver)
- Onbegrensd Fietsen van Amsterdam naar Rome deel 3 (Ook te koop bij: Bol en De Zwerver)
- Meer routes naar Rome
- Onbegrensd fietsen naar Rome Op dit moment is er geen GPS/GPX track beschikbaar voor download
La Scandiberique / Eurovelo 3
- Lengte 1700 Kilometer.
- Fietsgids Eurovelo 3 – Pilgerroute: Aachen – Paris – Bikeline (Ook te koop bij: Bol, Amazon en De Zwerver)
- Meer La Scandiberique
- Routes:
- La Scandiberique / Eurovelo 3 (OSM)
- Route Scandiberique Eurovelo 3 Op dit moment is er geen GPS/GPX track beschikbaar voor download
Fietsen naar Lourdes
Deze route brengt je van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht via de Onze-Lieve-Vrouw ‘Oorzaak Onzer Blijdschap’ in Tongeren naar de Onze-Lieve-Vrouw ‘Onbevlekte Ontvangenis’ in Lourdes. De route is vooral functioneel, hoe kom je in Lourdes.
- Lengte 1500 Kilometer.
- Fietsen naar Lourdes Op dit moment is er geen GPS/GPX track beschikbaar voor download
Langs oude wegen
Het eerste deel van deze route kruist bij Dun-sur-Meuse het franse deel van de Maasroute fietsroute en is daarmee te combineren tot een ronde van 700 kilometer vanuit Maastricht.
- Lengte 1470 Kilometer.
- Gidsen:
- Hoofdroute Langs Oude Wegen Op dit moment is er geen GPS/GPX track beschikbaar voor download
Zilverroute
Een beschreven route die de route van de Ruta Via de la Plata volgt, is de Zilverroute van Benjaminse. Deze route loopt niet helemaal door tot Astorga, maar buigt bij Zamora of richting Santiago de Composthoop.
- Lengte 1000 Kilometer.
- fietsgids Zilverroute: Sevilla – Santiago de Compostela (Via de la Plata) (Ook te koop bij: De Zwerver)
- Website Zilverroute
- Meer Pelgrimsroutes
- Zilverroute Op dit moment is er geen GPS/GPX track beschikbaar voor download
Camino de Santiago (Spanje)
De Camino de Santiago of de ‘Weg van Sint-Jacob’ is een netwerk van paden die traditioneel worden gevolgd door pelgrims op weg naar het heiligdom van de apostel Sint-Jacobus, in de kathedraal van Santiago de Compostela in Galicië, in het noordwesten van Spanje.
Dit is het Spaanse deel van de Eurovelo 3. Van de Pyreneeën naar Santiago de Compostela het sluit aan op de La Scandiberique uit Frankrijk.
- Lengte 976 Kilometer.
- Gidsen:
- Website Camino de Santiago (Spanje)
- Camino de Santiago (Spanje) (OSM)
Sint Olafspad Noorwegen
Het Olavspad of eigenlijk de Olavspadden vormen een van oorsprong netwerk van wandelroutes in Noorwegen die als bestemming de Nidaros Kathedraal in Trondheim hebben.
Voor het traject vanaf Oslo is er een uitgewerkte route van ruim 600 kilometer. De route loopt gelijk op over de Nationale route 7, maar kent een afwijkend route verloop. De route is beschreven in een fietsgids geschreven door Gea van Veen. Uitgegeven en te bestellen bij Via Gia, maar ook via bol.com. Op de site van uitgever staat veel praktische informatie. Een GPS track ontvang je bij de Gids.
Er is ook een route vanuit het westelijk gelegen Selånger aan de kust bij Zweden. Scandinavië Coast-to-Coast. Hiervoor vind je meer informatie op stolavsleden.com
- Lengte 645 Kilometer.
- Gidsen:
- Meer Noorwegen
- Routes:
- Noorse nationale route 7 Pilegrimsruta/Pelgrimsroute (OSM)
- Sint Olafspad Noorwegen Op dit moment is er geen GPS/GPX track beschikbaar voor download
Via Romea Francigena
- Lengte 400 Kilometer.
- Via Romea Francigena (OSM)
EuroVelo 5 – Via Romea Francigena – Belgie
- Lengte 400 Kilometer.
- Meer over EuroVelo 5 – Via Romea Francigena – Belgie
- EuroVelo 5 – Via Romea Francigena – Belgie (OSM)
Ciclovia Francigena
- Meer over Ciclovia Francigena
- Ciclovia Francigena (OSM)
EuroVelo 5 – Via Romea Francigena – Belgie
Fietsroute van het jaar 2023
De Eurovelo 5 loopt van Canterbury via Rome naar Brindisi. Het Belgische deel is slechts 400 kilometer van de in totaal 3250 kilometer.
Opmerkelijk is dat de Via Romea Francigena dwars door het oude centrum van Brussel gaat via onder ander de trendy Antoine Dansaertstraat in de Vlaamse wijk, de Grote Markt en Manneken Pis. Brussel leek tot voor kort een no go area voor fietsers, maar de stad ontpop zich nu steeds meer als fietsstad. De Anspachlaan is tegenwoordig het domein van fietsers en voetgangers.

- Lengte 400 Kilometer.
- EuroVelo 5 – Via Romea Francigena – Belgie (OSM)
De GPX tracks op deze pagina zijn slechts ter illustratie. Ze zijn vereenvoudigd en daarmee niet geschikt voor navigatie. Op de websites van de makers van de route vind je complete tracks.
Contant geld
Moet je contant geld meenemen op een pelgrim’s route?
Het korte antwoord hierop is ja, voor kleine dagelijkse betalingen is contant geld handig.
Op een pelgrims route kun je winkels, cafés, campings en nog belangrijker Albergues tegenkomen die alleen contant geld accepteren, al wordt dat aandeel wel snel kleiner. Als je na een lange dag op de fiets moe bent, is op zoek moeten naar een geldautomaat niet echt een leuk extraatje.
Daarnaast zijn er ook steeds meer plekken waar je alleen met een pinpas (of telefoon) terecht kunt.
In de Scandinavische landen, Zweden, Denemarken en vooral Noorwegen is contant geld vrijwel volledig verdrongen door digitaal betalen. Zelfs bij stalletjes langs de weg kun je digitaal betalen zoals met MobilePay, waar je als toerist dan weer niet altijd iets aan hebt. Er zijn nog wel enkele campings waar je niet kunt pinnen en kijk of er alternatieven zijn om te betalen. Geld uit een geldautomaat halen wordt steeds duurder tegenover betalen met de pinpas. En je zit ook weer met het terug wisselen.
Hoe zuidelijke in Europa te komt hoe groter de kans dat je opeens niet meer met de pin kunt betalen. In een groot deel van Zuid-Europa is de euro wettig betaalmiddel.
Zeker in euro landen is het praktisch om een bedrag aan euro in kleine biljetten en munten mee te hebben. Daarnaast een telefoon met betaalfunctie en een pinpas als reserve. Of twee pinpassen. Credit cards worden bij grotere hotels, grote supermarkten en online geaccepteerd.
In de Buurt
- Fietsen naar ParijsVanaf lichtstad Eindhoven is het zo'n 500 kilometer fietsen naar Lichtstad Parijs.
- Loire Fietsvakantie – Loire a Velo – Genieten van Kastelen en zonFietsen langs de Loire is de mooiste route van Frankrijk fietsen. Jaarlijks komen circa 700.000 mensen naar dit stuk van Frankrijk om te genieten van…
- La Seine à VéloEr is zoveel te beleven tussen Parijs en de zee, of u nu uit Frankrijk, Europa of de hele wereld komt, we nodigen u uit…
- De Tour de FranceDe Tour de France is de meest prestigieuze wielerwedstrijd ter wereld en trekt jaarlijks miljoenen fans en wielrenners van over de hele wereld. In dit…