Zowel ervaren als beginnende fietsvakantiegangers maken wel eens een misstap. Dat hoort nu eenmaal bij het reizen per fiets. Hieronder een overzicht van veel gemaakt fouten bij een fietsvakantie of bikepacking avontuur. Zo kun jij deze misstappen voorkomen. Bekijk de video hieronder en lees de geschreven versie met handige links en bronnen.
Op deze pagina
1. Te veel kleren en spullen meenemen
Een van de meest voorkomende fouten is simpelweg te veel kleding of de verkeerde combinatie van lagen meenemen. Of het nu gaat om extra T-shirts, broeken of uitrusting die je uiteindelijk niet gebruikt, het is gemakkelijk om je fietstassen voller te laden dan noodzakelijk, wat het fietsen zwaarder maakt en waardevolle inpakruimte in beslag kan nemen. Voor beginners is dit een veelvoorkomende valkuil. De meest voorkomende fout is het meenemen van te veel kleding of de verkeerde kleding. Een gemiddeld T-shirt weegt bijvoorbeeld ongeveer 200 gram. Als je dat extra thuislaat, maakt dat een groot verschil; je kunt overwegen om een merinowollen T-shirt te dragen, dat je langere tijd kunt dragen zonder dat het gaat stinken. Als je hele dagen fiets in een fietsshirt heb je voor ’s avonds genoeg aan een enkele set kleding. In de zomer zijn twee setjes fietskleding genoeg. 1 op te dragen en 1 om te drogen. Bij wat minder goed weer een derde setje. In de zomer heb je ook zelden een lange fietsbroek nodig.
2. Onvoldoende (echt) eten
Leven van repen en snoep is prima voor een paar uur, maar na een tijdje, word je het zat of gaat je maag tegen sputteren. Het zijn prima tussendoortjes en zo moet het ook zeker meenemen om onderweg een, korte, boost aan energie te beschikken. Maar met echt voedsel kom je uiteindelijk verder, bovendien zijn los fruit en noten veel goedkoper dan de repen. Krenten- en mueslibollen zijn goed bestand tegen een dag in een tas.
(vers) brood neemt aardig wat ruimte in, maar je kunt het kort voor de lunch kopen, achterop binden en een stuk verderop je pauze houden.
3. Op pad met nieuwe kleding
Kleding, schoenen maar ook je zadel en handvatten geven nieuwe drukpunten en schuurplekken. Als je (nieuwe) zadel waar je nog nooit een langere afstand op gefietst hebt zadelpijn geeft, ben je goed zuur voor de rest van de vakantie.
Blaren of zadelpijn kunnen een fietsvakantie grondig verpesten. Onderdelen die contactpunten zijn, moeten worden getest en ingelopen voor gebruik. Het is een goed idee je uitrusting grondig in te rijden voor je fietsvakantie. En als daar geen tijd voor is, wellicht toch maar de oude meenemen.
4. Uitrusting niet controleren en proberen.
De vergeten tentstokken en haringen zijn de een domper bij de eerste avond dat je tent opzet. Loop alle na, check je matje op lekkage enzovoorts. In het schemer rommelen met een gloednieuwe tenten die je nog niet eerder opgezet hebt, is amusant voor je omgeving, maar frustrerend na een dag fietsen.
Zet de tent op vóór je reis en test je (nieuwe) brander te testen om er zeker van te zijn dat het (nog) werkt.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld fietstassen. Fietstassen van de grote merken zijn van goede kwaliteit, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook goed op jouw fiets passen. Een kontraket die verzakt en je achterwiel raakt, zal je niet ver brengen.

5. Te grote afstanden
Het is heel makkelijk om te ver te gaan en te veel hooi op je vork te nemen, vooral als je gewend bent aan een fiets zonder bagage en heuvels en plotseling met veel extra gewicht die berg moet trappen. DE zwaarte van een route inschatten is soms best lastig, hoogte profielen kunnen helpen, maar daar staat een dag wind tegen niet op.
Andere factoren zoals tijd van het jaar, blootstelling aan de zon, hitte en hoogte spelen ook een belangrijke rol.
Bouw ruimte in om routes in te korten, een dag extra pauze te nemen en een dag langer onderweg te zijn.
8. De EHBO Kit thuislaten
Een stuk uitrusting dat je nooit wilt gebruiken, maar toch altijd mee moet nemen is de EHBO kit en andere veiligheidsuitrusting.
9. Remblokken vergeten
Een dag afdalen in de regen op een zanderige weg en je remblokken zijn zomaar verdwenen. Remblokjes zijn niet altijd even makkelijk te vinden, zeker met de diversiteit bij de schijfremmen. Remblokjes zijn klein genoeg om er 1 of 2 paar van mee te meenemen.
10. Watertekort
Water is je leven, waar je nog wel een dag zonder eten ben je al gauw de sjaak als je over te weinig water beschikt. Voldoende drinken is essentieel om vooruit te komen.
Plan je water, bij twijfel neem extra mee. Kijk naar de opties onderweg als winkels en kraanwaterpunten. Ben je aangewezen op natuurlijk water neem dan een waterfilter of zuiveringstabletten mee.
Water hoeft niet altijd in een bidon te zitten. Een komkommer bestaat ook voor het grootste deel uit water en is prima in een tas te proppen.
Als je de hele dag niet hoeft te plassen of je urine donker van kleur is drink je te weinig.
11. De fiets niet onderhouden
Controleer je fiets van voor naar achter voor je op pad gaat. Ketting, banden, remmen, versnellingen, allemaal onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn of los kunnen raken. Controleer ook of zaken niet muurvast zitten, denk bijvoorbeeld aan je trappers.
Versleten banden geven niet alleen minder grip maar ook een grotere kans op een lekke band.
Reparatiekennis
Zorg dat je de basisvaardigheden in huis hebt om je fiets onderweg te repareren. Een binnenband plakken of wisselen, remblokken vervangen, versnelling bijstellen. Denk ook aan het juiste gereedschap. Veel fietsen gebruiken inbus, maar je ziet ook regelmatig torx.
Om jezelf onderweg te kunnen redden, moet je een aantal basisdingen beheersen:
- Wielen uitnemen om de band te verwisselen of te plakken.
- Remblokken vervangen.
- Tandriem of ketting op de juiste spanning zetten.
- Tandriem vervangen of gebroken ketting repareren.
- Derailleurversnellingen afstellen.
Gerelateerde artikelen
- Fietsvakantie vraag & antwoord
- Hoe maak je een racefiets geschikt voor een fietsvakantie?Er staat een nieuwe uitdaging voor de deur van jouw fietshobby – een fietsvakantie. In plaats van af en toe ene ritje te maken, tour…
- Op fietsvakantie met een groep: zo maak je er een groot succes van!Door samen te reizen met een groep beleef je namelijk dubbel plezier! Misschien is het wel de eerste keer dat je op fietsvakantie met een…