Fietsvakantie vraag & antwoord

Moet ik trainen voor een fietsvakantie?

Aangezien je hier terecht gekomen bent is het antwoord op de vraag ja. Maar een net zo correct antwoord zou nee kunnen zien. Het hangt ervan af. Rustig fietsen is helemaal niet zo een zware inspanning.

Iedereen kan dat een paar uur per dag volhouden en daarmee ben je zo 60 of meer kilometer verder.

Echter. Als je niet gewend bent een paar uur per dag in de fietshouding te zitten heb je wel kans op klachten. Handen, schouders, rug en niet in de laatste plaats de billen. Dit voorkomen is enerzijds een kwestie van een goed afgestelde fiets en daarnaast moet je er ook aan wennen.

Het is dus helemaal niet verkeerd voor een fietsvakantie al eens een paar dagen meerdere uren te fietsen. Het is beter in de voorbereiding je grenzen te ontdekken dan tijdens de vakantie.


Het wordt wat anders al je tempo gaat maken, veel stevig bergop gaat of echt ver gaat fietsen. Hier een trainingsschema voor meerdaagse 100KM+ tochten

Hoever kan ik fietsen op een dag?

De vraag is wellicht meer hoe lang je per dag wilt fietsen. En wat daarbij je tempo zal zijn. Zes uur op een dag fietsen lijkt veel maar als je om 9 uur vertrekt met 2 uur fietsen ,pauze, 2 uur fietsen, lunch en nog een twee uur fietsen ben je 7,5 uur verder en is net 16:00 geweest.
Met 15 kilometer per uur, en dat is heel rustig fietsen, heb je dan toch gewoon 90 kilometer gefietst.

Met kinderen wordt de rekensom wat anders. Die gaan zich onderweg waarschijnlijk vervelen hoe mooi de route ook is. Al is dat sterk afhankelijk van het kind. Wel moet je rekening houden met meer en langere pauzes.

Als je reisverslagen leest zie je dat het gemiddelde vaak uitkomt op iets van 80 kilometer per dag.

Moet ik trainen voor de bergen?


Bergop fietsen is zwaarder dan dezelfde afstand vlak, maar er is niemand die zegt dat je die afstand ook in dezelfde tijd moet afleggen.
Schakel terug en pas je tempo aan.

En dan is bergop fietsen vooral een ding tussen je oren om opeens met maar 8 kilometer per uur de weg onder je door zien kruipen.

Bergop fietsen went, wat dat betreft is een weekend Limburg om wat te heuvelen een prima voorbereiding.

Een veel gemaakte fout is het om in een te zwaar verzet te fietsen. Het viaduct en de bultjes in Limburg kom je nog wel boven op kracht en een keer in de pedalen staan. 10 kilometer bergop houd je dat niet vol. Terugschakelen en licht trappen dus.

En een troost: elke berg is eindig en dan heb je toch mooi een beloning van de top en de afdaling

Welke fietstassen voor een fietsvakantie?

Fietstassen hebben twee belangrijke functies:
Ze houden je bagage stevig op je fiets en ze houden je bagage droog

Vooral de tweede is een belangrijke eigenschap van je fietstassen of tassen in je fietstassen.

Meer hierover op een andere pagina

Welke fiets voor een fietsvakantie?

Elke fiets waarop je comfortabel langere afstanden kunt fietsen is in basis geschikt als fietsvakantiefiets. Twee andere belangrijke voorwaarden zijn goede remmen: geen terugtraprem, trommelremmen of rollerbrakes als je ook maar iets van een helling tegen gaat komen. En versnellingen zijn ook een noodzaak als je die zelfde hellingen gaat tegenkomen, waarbij de drie versnellingen fiets ook afvalt.

Met bijvoorbeeld eenstadshybride met zeven versnelling en velg- of schijfremmen kom je een heel eind als je vlak blijft fietsen. Bergop zal waarschijnlijk het lichtste verzet niet licht genoeg zijn. Wellicht kan een andere set tandwielen hier wat ruimte geven.

Voor de rest is de geschiktheid van een fiets sterk afhankelijk van je eigen voorkeur en hoe je fietsvakantie eruit gaat zien: neem je juist weinig of veel bagage mee.

Fietsvakantie met een e bike, kan dat?

Zie Fietsvakantie met een E-bike

Kan ik afvallen door een fietsvakantie?

Ja dat kan. Je valt af zodra je meer energie verbruikt dan er via je voedsel binnenkomt. Lees meer bij de volgende vraag.

Valkuil is dat vakantiefietsers vaak ook levensgenieters zijn. Versnaperingen onderweg en dan een lekkere borrel ’s avonds leveren weer flink wat energie. Je zult niet de eerste vakantiefietser zijn de aankomt!

Hoeveel moet ik eten tijdens een fietsvakantie?

Tijdens het fietsen verbruik je energie en, aangezien je tijdens een fietsvakantie doorgaans meer fiets/beweegt dan tijdens je dagelijkse leven zul je ook meer energie verbruiken.

Hoeveel energie je verbruikt is afhankelijk van vele factoren: afstand, snelheid, gewicht, ondergrond en niet in de laatste plaats die hoeveelheid helling die je tegenkomt. Met enkele aannames is je energieverbruik dan ook alleen in te schatten.

Stel je fiets 4 uur op een dag met een snelheid van 18 kilometer per uur. Je weegt zelf 75 kilo, je fiets 15 kilo en je hebt alleen maar een beetje bagage bij je: 5 kilogram. En we gaan over een redelijk vlak parcours. Dit alles kunnen we invullen op een site als werktuigbouw.nl/fietsen.htm en dan komt daar een extra verbruik van 2169 kcal uit, daar moet het rustverbruik van circa 400 kcal dan nog wel van af. Een gemiddelde vrouw heeft een normaal verbruik van 2000 kcal en man van 2500 kcal.

Al met al toch een flinke toename. Als je dat niet aanvult val je dus af tijdens de fietsvakantie. Maar goed het aanvullen gaat best rap: De stop onderweg met een lekker stuk gebak is goed voor 300-400 kcal. De twee muesli repen iets verderop: 200 kcal. De halve bus pringels na aankomst: 400 kcal. En, omdat je van al dat buitenleven extra honger hebt gekregen, eet je een dubbel portie pasta met prut. Waar het ‘dubbele’ nog eens: 300-400 kcal oplevert. Snoep nog wat chocolade onderweg en je zit alweer in de plus.

Hoever kan ik fietsen tijdens een fietsvakantie?

De eerste stap om deze vraag te beantwoorden is te kijken hoe ver je per dag kunt of wilt fietsen. Zie de vraag hierboven. De volgende vraag is hoeveel rustdagen je wilt. Om de 3,4, of 5 dagen en dan 1 of twee dagen rust? Stel je fietst steeds 4 dagen 80 kilometer en neemt dan een dag rust. Dan heb je in 5 dagen dus 320 kilometer. Voor een rondje van 1000 kilometer heb je dan 15/16 dagen nodig.

Welke banden fietsvakantie?

Zie fietsbanden fietsvakantieSchwalbe Marathon Mondial

Welke tent heb ik nodig?

Dat ligt er maar net aan je behoefte. Hoeveel ruimte wil je hebben in de tent. In welk seizoen ga je op pad. Wat mag het wegen en wat mag het kosten. en die laatste twee beïnvloeden elkaar stevig. Dus de keuze is niet voor je te maken.
Hubba Tour 1 Tent

Wat is een fietsvakantie?

Wat moet er mee op een fietsvakantie?

Wat kost fietsvakantie?

Daar is geen zinnig antwoord op te geven. Je bepaalt het voor een groot deel namelijk zelf. Je dagelijkste kosten voor overnachten variëren van 0 euro (wild kamperen) tot heel veel euro voor hotelovernachtingen. Samen reizen is vaak voordelig dan alleen, een hotelovernachting voor 1 persoon is vaak even duur als dezelfde overnachting voor 2. En op veel campings betaal je vaak voor de plek een vast bedrag.

Als je zelf kookt en in een niet duur land op pad gaat, ben je misschien iets van 10 euro per dag kwijt aan eten. Elke dag uit eten is in sommige landen heel betaalbaar of zelfs goedkoop, maar net zo makkelijk kan het flink in de papieren lopen.

En laatste factor die een flinke hap uit de reissom kan nemen is het vervoer heen en terug.

Waarheen op fietsvakantie?

Fietsvakantie welke schoenen?

Welke kleding fietsvakantie?

Wat je lekker vindt om in te fietsen. Daarnaast nog 1 of 2 setjes om toonbaar een stad of restaurant te bezoeken.

Helm dragen tijdens de fietsvakantie?

Welke slaapzak voor fietsvakantie ?

Meer hiervoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *