Fietsvakantie vraag & antwoord

Moet ik trainen voor een fietsvakantie?

Aangezien je hier terecht gekomen bent is het antwoord op de vraag ja. Maar een net zo correct antwoord zou nee kunnen zijn. Het hangt ervan af. Rustig fietsen is helemaal niet zo een zware inspanning.

Iedereen kan rustig fietsen een paar uur per dag volhouden en daarmee ben je zo 60 of meer kilometer verder.

Echte, als je niet gewend bent een paar uur per dag in de fietshouding te zitten heb je wel kans op klachten. Handen, schouders, rug en niet in de laatste plaats de billen. Dit voorkomen is enerzijds een kwestie van een goed afgestelde fiets en daarnaast moet je er ook aan wennen.

Het is dus helemaal niet verkeerd voor een fietsvakantie al eens een paar dagen meerdere uren te fietsen. Het is beter in de voorbereiding je grenzen te ontdekken dan tijdens de vakantie.

Het wordt wat anders al je tempo gaat maken, veel stevig bergop gaat of echt ver gaat fietsen. Hier een trainingsschema voor meerdaagse 100KM+ tochten, lekker buiten of op een fietstrainer.

Hoever kilometer kan ik fietsen op een dag?

De vraag is wellicht meer hoe lang je per dag wilt fietsen. En wat daarbij je tempo zal zijn. Zes uur op een dag fietsen lijkt veel maar als je om 9 uur vertrekt met 2 uur fietsen, pauze, 2 uur fietsen, lunch en nog een twee uur fietsen ben je 7,5 uur verder en is net 16:00 geweest. Met 15 kilometer per uur, en dat is heel rustig fietsen, heb je dan toch gewoon 90 kilometer gefietst.

Met kinderen wordt de rekensom wat anders. Die gaan zich onderweg waarschijnlijk vervelen hoe mooi de route ook is. Al is dat sterk afhankelijk van het kind. Wel moet je rekening houden met meer, ongeplande en langere pauzes.

Als je reisverslagen leest zie je dat het gemiddelde vaak uitkomt op iets van 60-100 kilometer per dag. Al zijn er genieters die niet verder komen dan 40 kilometer op een dag en kilometervreters die het dubbele doen.

Georganiseerde fietsvakanties, meestal met bagagevervoer, hebben vaak dagafstanden van 40 – 75 kilometer. Dan kun je relaxed fietsen met genoeg tijd onderweg voor koffie- en fotostops.

Hoeveel dagen kan ik fietsen

Een rustige inspanning kun je dagen achter elkaar aanhouden. Een korte fietsvakantie kun je dan ook prima achter elkaar door fietsen. Wordt het langer dan is een rustdag op de 4 -5 dagen al gauw prettig, al was met maar om alles een keer te wassen. In de praktijk worden rustdagen ook bepaald door de camping(s) en de omgeving.

Moet ik trainen voor de bergen?

Bergop fietsen is zwaarder dan dezelfde afstand vlak, maar er is niemand die zegt dat je die afstand ook in dezelfde tijd moet afleggen.
Schakel terug en pas je tempo aan. Dan is bergop fietsen niet zwaarder dan vlak.

Bergop fietsen is vooral een ding tussen je oren om opeens met maar 6 kilometer per uur de weg onder je door zien kruipen.

Bergop fietsen went, wat dat betreft is een weekend Limburg om wat te heuvelen een prima voorbereiding.

Een veel gemaakte fout is het om in een te zwaar verzet te fietsen. Het viaduct en de bultjes in Limburg kom je nog wel boven op kracht en een keer in de pedalen staan. 10 kilometer bergop houd je dat niet vol. Terugschakelen en licht trappen dus.

En een troost: elke berg is eindig en dan heb je toch mooi een beloning van de top en de afdalingZwitserland - furka pas

Welke fietstassen voor een fietsvakantie?

Fietstassen hebben twee belangrijke functies:
Ze houden je bagage stevig op je fiets en ze houden je bagage droog

Vooral de tweede is een belangrijke eigenschap van je fietstassen of tassen in je fietstassen.

Meer hierover op een andere pagina

Welke fiets voor een fietsvakantie?

Elke fiets waarop je comfortabel langere afstanden kunt fietsen is in basis geschikt als fietsvakantiefiets. Twee andere belangrijke voorwaarden zijn goede remmen en versnellingen. Dus geen terugtraprem, trommelremmen of rollerbrakes als je ook maar iets van een helling tegen gaat komen. En versnellingen zijn ook een noodzaak bij diezelfde hellingen gaat tegenkomen, waarbij de drie versnellingen fiets ook afvalt.

Met bijvoorbeeld een stadshybride met zeven versnelling en velg- of schijfremmen kom je een heel eind als je vlak blijft fietsen. Bergop zal waarschijnlijk het lichtste verzet niet licht genoeg zijn. Wellicht kan een andere set tandwielen hier wat ruimte geven.

Voor de rest is de geschiktheid van een fiets sterk afhankelijk van je eigen voorkeur en hoe je fietsvakantie eruit gaat zien: neem je juist weinig of veel bagage mee.

Fietsvakantie met een e bike, kan dat?

Zie Fietsvakantie met een E-bike

Kan ik afvallen door een fietsvakantie?

Ja dat kan. Je valt af zodra je meer energie verbruikt dan er via je voedsel binnenkomt. Lees meer bij de volgende vraag.

Valkuil is dat vakantiefietsers vaak ook levensgenieters zijn. Versnaperingen onderweg en dan een lekkere borrel ’s avonds leveren weer flink wat energie. Je zult niet de eerste vakantiefietser zijn de aankomt!

Hoeveel moet ik eten tijdens een fietsvakantie?

Tijdens het fietsen verbruik je energie en, aangezien je tijdens een fietsvakantie doorgaans meer fiets/beweegt dan tijdens je dagelijkse leven zul je ook meer energie verbruiken.

Hoeveel energie je verbruikt is afhankelijk van vele factoren: afstand, snelheid, gewicht, ondergrond en niet in de laatste plaats die hoeveelheid helling die je tegenkomt. Met enkele aannames is je energieverbruik dan ook alleen in te schatten.

Stel je fiets 4 uur op een dag met een snelheid van 18 kilometer per uur. Je weegt zelf 75 kilo, je fiets 15 kilo en je hebt alleen maar een beetje bagage bij je: 5 kilogram. En we gaan over een redelijk vlak parcours. Dit alles kunnen we invullen op een site als werktuigbouw.nl/fietsen.htm en dan komt daar een extra verbruik van 2169 kcal uit, daar moet het rustverbruik van circa 400 kcal dan nog wel van af. Een gemiddelde vrouw heeft een normaal verbruik van 2000 kcal en man van 2500 kcal.

Al met al toch een flinke toename. Als je dat niet aanvult val je dus af tijdens de fietsvakantie. Maar goed het aanvullen gaat best rap: De stop onderweg met een lekker stuk gebak is goed voor 300-400 kcal. De twee muesli repen iets verderop: 200 kcal. De halve bus pringels na aankomst: 400 kcal. En, omdat je van al dat buitenleven extra honger hebt gekregen, eet je een dubbel portie pasta met prut. Waar het ‘dubbele’ nog eens: 300-400 kcal oplevert. Snoep nog wat chocolade onderweg en je zit alweer in de plus.

Hoever kan ik fietsen tijdens een fietsvakantie?

De eerste stap om deze vraag te beantwoorden is te kijken hoe ver je per dag kunt of wilt fietsen. Zie de vraag hierboven. De volgende vraag is hoeveel rustdagen je wilt. Om de 3,4, of 5 dagen en dan 1 of twee dagen rust? Stel je fietst steeds 4 dagen 80 kilometer en neemt dan een dag rust. Dan heb je in 5 dagen dus 320 kilometer. Voor een rondje van 1000 kilometer heb je dan 15/16 dagen nodig.

Welke banden fietsvakantie?

Zie fietsbanden fietsvakantie
Schwalbe Marathon Mondial

Welke tent heb ik nodig?

Dat ligt er maar net aan je behoefte. Hoeveel ruimte wil je hebben in de tent. In welk seizoen ga je op pad. Wat mag het wegen en wat mag het kosten. en die laatste twee beïnvloeden elkaar stevig. Dus de keuze is niet voor je te maken.
Hubba Tour 1 Tent

Wat is een fietsvakantie?

Fietsvakanties zijn te verdelen in fietsstandplaatsvakanties, waarbij meerdere fietstochten gemaakt worden vanaf één vast vakantieadres, en in fietstrektochten, waarbij men van overnachtingsadres naar overnachtingsadres fietst.

De klassieke fietsvakantie is een meerdaagse trektocht met alle bagage in tassen links en rechts aan je fiets. Maar eigenlijk kun je alles van een fietsarrangement van een hotel tot een maandenlange wereldreis een fietsvakantie noemen.

Relatief nieuw is het bikepacken. Een meer sportieve vorm van fietsen met weinig bagage over uitdagende routes. Vaak wordt hiervoor een gewone racefiets, gravelbike of MTB gebruikt en geen specifieke vakantiefiets.

Wat moet er mee op een fietsvakantie?

Minder dan je denkt. Het streven zou moeten zijn om niet meer dan 25 kilo mee te nemen, inclusief fietstassen. Behalve als je echt de bewoonde wereld verlaat hoef je niet met alle (weer-)omstandigheden rekening te houden. En mocht het toch anders lopen dan is er altijd wel een Decathlon of buitensport winkel te vinden om dat op te vangen.

Zie ook deze paklijst

Wat kost fietsvakantie?

Daar is geen zinnig antwoord op te geven. Je bepaalt het voor een groot deel namelijk zelf. Je dagelijkste kosten voor overnachten variëren van 0 euro (wild kamperen) tot heel veel euro voor hotelovernachtingen. Samen reizen is vaak voordelig dan alleen, een hotelovernachting voor 1 persoon is vaak even duur als dezelfde overnachting voor 2. En op veel campings betaal je vaak voor de plek een vast bedrag.

Als je zelf kookt en in een niet duur land op pad gaat, ben je misschien iets van 10 euro per dag kwijt aan eten. Elke dag uit eten is in sommige landen heel betaalbaar of zelfs goedkoop, maar net zo makkelijk kan het flink in de papieren lopen.

En laatste factor die een flinke hap uit de reissom kan nemen is het vervoer heen en terug.

Waarheen op fietsvakantie?

Dit is wellicht de meest belangrijke vraag tijdens de planning van een fietsvakantie. En meteen eentje waarop geen algemeen antwoord te geven is. Voor een eerste fietsvakantie is vertrek vanuit huis en dan een rondje door eigen land een prima keuze. Er is dicht bij huis nog veel te ontdekken. Geen gedoe met vervoer van de fietsen en mocht het ergens mis lopen ben je snel weer thuis.

Een volgende stap zou een, vlakke, tocht langs een Duitse of Franse rivier kunnen zijn. En daarna kun je helemaal los gaan.

Fietsvakantie welke schoenen?

Zoveel voeten zoveel voorkeuren. Een praktisch overweging is dat je de fietsschoenen ook moet kunnen gebruiken naast de fiets. Op de camping, naar de winkel enzovoorts. Veel MTB-schoenen voldoen hieraan, er zijn speciale fietsloopschoenen, lichte wandelschoenen met een stevige zool voldoen in wat koudere omstandigheden of (fiets)sandalen als het wat warmer is. Meer hier over

Welke kleding fietsvakantie?

Wat je lekker vindt om in te fietsen. Daarnaast nog 1 setje om toonbaar een stad of restaurant te bezoeken. Kijk hier ook wat praktisch en slim is. Een fietsbroek, met zeem, kleed niet bijzonder smaakvol af. Je kunt kiezen daar niet mee te zitten. Of je kiest voor een gewone broek die je zowel op, met een fietsonderbroek, als naast de fiets gebruikt.

Helm dragen tijdens de fietsvakantie?

Nederlanders hebben een wat haat-liefde verhouding met de fietshelm. Waar het bij MTB en racefietsen steeds gebruikelijker wordt om een heml te dragen is dat bij de dagelijkste fietstocht nog veel minder gebruikelijk. De kans dat je met je vakantiefiets over de kop gaat is dan wel niet zo heel groot. Maar je ifets wel op een bepakte fiets over onbekend terrein. In veel buitenlanden is het vrij normaal om met een helm te fietsen, je voelt je dan een stuk minder de brave Hendrick.
In sommige landen is het verplicht een helm te dragen. In andere weer voor kinderen tot een bepaalde leeftijd.

Welke slaapzak voor fietsvakantie ?

Meer hier over

Wat kost een vakantiefiets?

Net als dat er zeer verschillende soorten fietsvakanties zijn, zijn er ook zeer verschillende vakantiefietsen. Zo betaal je rond de 1600 euro voor een Riverside Touring van Decathlon, rond de 2000 voor een Cube travel SL, Koga Grandtourer of Wordtraveler of 7.000 euro voor een Santos met alle toeters en bellen. Deze fietsen zijn bijvoorbeeld uitgerust met een  Rohloff of Pinion naaf en riemaandrijving en stevig genoeg om veel bagage een paar maanden mee te nemen. Als je nu al weet dat je gaat beginnen aan Cairo – Kaapstad dan is zo een fiets zeker het overwegen waard. Anders kun je voor een euro of 2000-2500 een fiets aanschaffen die je prima over Europese fietsroutes brengt. Overzicht vakantiefietsen.Riverside Touring 920

Is <deze> fietsroute/fietsvakantie zwaar

Of een fietsvakantie zwaar is hangt van zoveel dingen af: de afstand die je denkt af te leggen, de conditie, de verwachtingen, het weer, de hellingen, de staat van de weg, de omgeving, het doorzettingsvermogen, kleine gebreken in de zithouding die pas aan het licht komen als je dagen aan een stuk fietst, of je goed slaapt onderweg, eventueel pech enzovoort.

De meeste georganiseerde fietsvakanties zijn gericht op de recreatieve fietser. En die zijn zelden zwaar. En dan hebben we het niet over meer prestatie gerichte meerdaagse race, mtb en graveltochten. Hetzelfde geldt voor het grootste deel van de in fietsgidsen beschreven routes.

    Fietsvakantie

    2 gedachten over “Fietsvakantie vraag & antwoord

    • 5 april 2023 om 19:51
      Permalink

      Hoi wat en leuke site , ik kom er alleen niet uit met de berekeningen. ik heb 5 dagen om een fiets vakantie te doen, moet ik uitgaan van maximaal 300 om de route te plannen??? van rond 8 uur fietsen per dag inclusief pauzes. wij willen naar het noorden, rondje texel , en flevoland en naar huis in zuid holland , zit ik dan over mijn 5 dagen heen of net aan ??????? met een B&B dagelijks.
      graag hoor ik van je terug, mwg mw K

      Beantwoorden
      • 5 april 2023 om 20:29
        Permalink

        60 kilometer is voor de meeste mensen relaxed te fietsen, met zeeën van tijd onderweg. De meeste vakantiefietsers die ik spreek en ikzelf ook fietsen meer 80 – 100 per dag. Hoe ver jij op een dag komt kan ik niet voor je inschatten. Wat fiets je nu op een dag?

        (Flevoland is fietstechnisch trouwens niks aan, kustroute omhoog, zuiderzeeroute en waterlinie terug biedt meer. Overnachtingen langs de kust kan wel teicky zijn)

        Beantwoorden

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *