Bikepacking

Bikepacking is een nieuwe trend als het gaat om fietsvakanties. Hier kies je niet voor een special vakantie of toerfiets om je reis mee te maken, maar gebruik je je gewone racefiets maar vaker nog je MTB voor de tocht. Je kunt dan via veel ruigere paden op weg en daarnaast kun je op locaties onderweg nog eens een leuk rondje doen.

Verschil bikepacking met gewoon vakantefietsen

Bij bikepacking is het de sport om met zo min mogelijk bagage op pad te gaan, vergelijkbaar met de ultralight backpacking trend. Bikepackers vind je meestal in wat wat ruigere terrein, terwijl de vakantiefietser liever verharde wegen heeft.

De traditionele vakantiefietser gaat met fietstassen die links en rechts aan de bagagedrager (racks), of voor de lowrider, vastzitten op pad. De bikepacker maakt gebruik van andere soorten tassen:

  • zadelpentassen,
  • frametassen,
  • bovenbuistassen en
  • grote handlebar stuurtassen

Waar een vakantiefiets beschikt over voor- en achterdragers om de bagage aan op te hangen is dit bij MTB meestal niet mogelijk. Sommige MTB’s hebben weliswaar nokken om een drager aan vast te maken, maar het idee van bikepacking is ook dat je je fiets zo kaal mogelijk houd. Je probeert ook met zo min mogelijk ballast op weg te gaan.

De meest gebruikelijke plaatsen om je bagage op te hangen is aan je zadel, in je frame en aan je stuur, maar er zijn ook tassen die je aan je (geveerde) voorvork kunt vastmaken. Met bikepacking tassen bouw je je MTB, tourfiets of sportfiets om tot pakezel.

Bij een bikepacking fiets zit de bagage voor een groot deel in lijn met de fiets. Er steekt in tegenstelling tot gewone fietstassen weinig links en rechts uit. Je wilt op een single track namelijk niet met je laag hangende voortas achter een obstakel blijven hangen. Daarnaast is het frontale oppervlakte en daarmee de luchtweerstand klein.

vaude bikepacking
Naast Ortlieb heeft ook Vaude een serie bikepacking tassen zoals handlebar, zadelpen en fietsframe tassen
Bikepacking tassen van Polaris

Bikepacking producten vind je bij de fietsvakantiewinkel (ortlieb) en de bever (ortlieb en vaude)

Ortlieb-bikepacking

Vooral in de VS is er een grote keus aan bikepacking tassen, in europa komt er een aanbod op gang en ook merken als Ortlieb bieden een keuze aan tassen. Of je fiets meer geschikt is voor de klassieke dragers met fietstassen of voor bikepacking is afhankelijk van je fiets en je routeplannen.

Er wordt wel gezegd bikepacking is fietsvakantie zonder bagagedrager, maar er zijn ook tassen gericht op bikepackers die gebruik maken van de ophanging aan racks.

De light versie van de aquaback. Gewicht is 1040 gram met een volume van 36 liter. Adviesprijs is 130 euro (gegevens per twee). Van hetzelfde materiaal zijn ook een voortas en stuurtas beschikbaar. Ook prima geschikt voor gewone vakantiefietsers die met minder gewicht op pad willen. Voor bikepacking en ruig terrein zijn ze wellict wat kwestbaar
Ortlieb gravel pack
Stevige tassen met extra bevestingshaken zodat deze ook in ruig terein blijven zitten. Deze 25 liter tassen zijn bedoelt voor de lowrider maar kunnen ook prima als kleine maar degelijk tassen aan de achterdrager

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *