Fietstassen voor de fietsvakantie

Fietstassen zijn er te kust en te keur. De klassiek fietstassen worden grofweg onder verdeelt in:

  • achtertassen,
  • voortassen,
  • top tassen ( rack packs ) en
  • stuurtassen

Met de opkomst van bikepacking (zie onder) komen er nog heel veel soorten bij zoals:

  • zadelpentassen,
  • frametassen,
  • bovenbuistassen en
  • grote handlebar stuurtassen

Kies wel steeds tassen van 1 merk per fiets, ze hangen en sluiten net allemaal anders.

Welke tassen in welk maat je nodig hebt is sterk afhankelijk van de soort trip die je gaat maken.

Reis je langs hotels of overnacht je in trekkershutten, al dan niet met bagage vervoer, dan heb je aan 1 of 2 achtertassen voldoende.

Ga je wel kamperen maar neem je weinig mee, dan kom je met twee achtertassen ook al een heel eind. Zeker als je de kookspullen thuis kunt laten. Al is het voor de verdeling van het gewicht vaak prettiger om ook een set voortassen te hebben.

Moet je ook de bagage van bijvoorbeeld je kinderen deels vervoeren of moet je meer kleren meenemen dan wordt het al gauw een set voor, een set achter en een top tas.

Bedenk wel dat alles wat je meeneemt ook die berg op moet. En hoe groter je tassen hoe meer je kunt meenemen en hoe meer je ook daadwerkelijk meeneemt.

Voor klein grut is een stuurtas praktisch. Deze klik je eenvoudig aan je stuur vast. En net zo eenvoudig neem je hem er ook weer vanaf zodat je makkelijk je kostbaarheden mee de winkel in neemt.

Droog

Een van de belangrijkste functie van je fietstassen is je bagage droog te houden. Uiteraard zaken als je slaapzak en je kleding, maar een natte brander werkt ook niet.

Goedkopere fietstassen zijn zelf niet waterdicht. Om je spullen droog te houden kun je dan kiezen voor regenhoezen of je spullen verpakken in waterdichte zakken in die in je fietstas stoppen. Makkelijker is om meteen te kiezen voor, de wat duurdere, waterdichte fietstassen. Dan ben je in 1 keer klaar.

Veiligheid

vaude fietstas slotFietstassen en ook de stuurtassen zijn relatief eenvoudig van je fiets te trekken. Lekker makkelijk maar dus ook voor snelle vingers. Sommige tassen hebben daarom lussen waarmee je je tassen aan de fiets kunt vastmaken. Bijvoorbeeld met een slotje maar wat ook goed werk is een kleine musketon (carabiner) haak. Helpt niet tegen gespuis dat er de tijd voor kan nemen maar wel voor een graaier terwijl je voor een stoplicht staat.

De nieuwste fietstassen van Vaude hebben een speciaal gaatje voor een slot bij de ophang haken.

Sommige stuurtassen hebben een slot ingebouwd.

Lichtgewicht fietstassen?

Echte lichtgewichten zijn (goede) fietstassen niet. Een duurzaam stevig materiaal, de sluiting, en goede coating en het draagsysteem dragen eraan bij dat je al gauw een kilo of twee kwijt bent aan een set achtertassen. Bij het artikel over fietskarren staat een opsomming van gewichten

Er zijn veel verschillende merken fietstassen maar de markt voor vakantiefietsers wordt op dit moment beheerst door Agu, Vaude en de populairste : Ortlieb, met een meer dan bewezen staat van dienst

Fietstassen van kinderen

Kinderen nemen over het algemeen minder bagage meenemen dan hun ouders. Een prima setje zijn een stel (oude) voortassen die je achterop meeneemt. Als ze later dan meer gaan meenemen verhuizen deze naar voren en komen er achter grotere achtertassen te hangen. Low budget tassen of gewone dubbele tassen voor dagelijks gebruik werken ook prima, meestal gaan er toch de lichtere spullen in. Niet waterdicht? Dan alleen spullen erin de nat mogen worden of goed inpakken

Ortlieb

Ortlieb is de uitvinder van de waterdichte tassen met rolsluiting. Al gebruiken ze zelf de term waterdicht niet.

Tassen van Ortlieb zijn gewoon goed en betrouwbaar en daarom de keus van vele globetrotters. Ortlieb heeft veel modellen met vaak maar kleine variaties. Hierdoor zijn er ook regelmatig, oudere modellen, tassen in de aanbieding te vinden, bijvoorbeeld in een saaie kleur.

Ortlieb-BACK-ROLLER-PRO-PLUS
Er zijn verschillende manieren om aan het nodige volume te komen. Twee gewone fietstassen, meestal rond de 40 liter per paar, met een extra toptas achterop ( zie de rack pack hieronder) of je neemt twee extra grote tassen zoals deze van Ortlieb met een volume van 70 liter.
Vaak wordt de tent bovenop de tassen vervoerd. Je kunt de ruimte ook gebruiken voor een extra tas. De rack packs van Ortlieb zijn er tussen de 25 en 90 liter. Bedenk wel dat alles wat je meeneemt ook meegesleept moet worden. In sommige gevallen kan de tent er ook nog eens onder. Deze toptassen zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken voor eten. Je kunt er eenvoudig bij en ze zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken voor eten
Vaak worden  tent en/of slaapmat bovenop de tassen vervoerd. Je kunt de ruimte ook gebruiken voor een extra tas. De rack packs van Ortlieb zijn er tussen de 25 en 90 liter. In sommige gevallen kan de tent er ook nog eens onder.  Je kunt er eenvoudig bij en ze zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken voor eten.

Ortlieb tassen koop je in veel fietsen en buitensport winkels zoals de bever, Wiggle ( vaak aanbiedingen) en de fietsvakantiewinkel.

Ortlieb maakt ook fietstassen voor anderen zoals de fietstassen van Koga

Een aantal back rollers classic van Ortlieb op een rijtje

Vaude

Vaude is het enige outdoormerk (stand eind 2016) dat op gebied van duurzaamheid (rankabrand.nl) een B-score krijgt. Het neemt milieu en werkomstandigheden dus serieus. Wil je tassen die van goede kwaliteit zijn en een goed gevoel geven kies dan tassen van Vaude.

Vaude Aqua serie: Winnaar oppad outdoor award 2017. Adviesprijs 130 euro (2018) voor een set achtertassen. Maar in aanbiedingen voor minder te vinden

Vaude vind je bij de  bever of speur op bol.com naar aanbiedingen. Wiggle heeft ook regelmatig voordelige aanbiedingen als het gaat om fietstassen. Kijk bij hun wel goed of je inderdaad de gewenste tas besteld. Ze willen daar de namen/maten/voor en achter nog wel eens door elkaar gooien!

Een overzicht van de goedkoopste achtertassen:

Momentje, we halen het aanbod voor u op

Thule

Thule is vooral bekend van de (fietsen)dragers voor aan de auto. De laatste jaren komen daar steeds meer producten voor fieters bij. Zo zijn de fietskaren van chariot nu onderdeel van thule. Sinds een paar jaar maken ze ook waterdichte fietstassen.

Thule heeft een unieke manier om de tassen aan de fiets vast te maken. Aan de bovenzijde hebben ze op hun Pack’n Pedal draaiende sluitingen sluitingen. Aan de onderzijde hebben ze niet de haken zoals we die bij Ortlieb zien maar magneten die zich vast trekken op een metalen plaat die je op je drager monteert. Dat werkt uitermate lekker, maar je kunt de tassen niet even op een andere fiets meenemen.

Agu

Decathlon

outdoorsuper decathlon heeft een aantal zeer betaalbare fietstassen in de collectie onder hun fietsen label B’twin. Daaronder ook een waterdichte achtertas. Voor twee maal 26 euro oftewel 52 euro voor een set heb je een stel tassen aan je fiets hangen waarmee je prima op een eerste fietsvakantie kunt gaan. Bij Ortlieb’s of Vaude’s moet je zoeken naar een aanbieding om voor 75 euro een set te vinden.

Helaas hebben ze geen voor- of stuurtassen in de collectie. Wel een waterdichte zadeltas.

Naast bovenstaande tas van 25 liter hebben ze ook een iets kleinere waterdichte tas van 20 liter. Een prima maat voor kinderen of kleine tochten. Nog steeds wat fors als voortas.

Bikepacking

Bikepacking is een nieuwe trend als het gaat om fietsvakanties. Hier kies je niet voor een special vakantie of toerfiets om je reis mee te maken, maar gebruik je je gewone racefiets maar vaker nog je MTB voor de tocht. Je kunt dan via veel ruigere paden op weg en daarnaast kun je op locaties onderweg nog eens een leuk rondje doen.

Waar een vakantiefiets beschikt over voor- en achterdragers om de bagage aan op te hangen is dit bij MTB meestal niet mogelijk. Sommige MTB’s hebben weliswaar nokken om een drager aan vast te maken, maar het idee van bikepacking is ook dat je je fiets zo kaal mogelijk houd. Je probeert ook met zo min mogelijk ballast op weg te gaan.

De meest gebruikelijke plaatsen om je bagage op te hangen is aan je zadel, in je frame en aan je stuur, maar er zijn ook tassen die je aan je (geveerde) voorvork kunt vastmaken.

Bij een bikepacking fiets zit de bagage voor een groot deel in lijn met de fiets. Er steekt in tegenstelling tot gewone fietstassen weinig links en rechts uit. Je wilt op een single track namelijk niet met je laag hangende voortas achter een obstakel blijven hangen. Daarnaast is het frontale oppervlakte en daarmee de luchtweerstand klein.

Ortlieb-bikepacking

Met name in de VS is er een grote keus aan bikepacking tassen, in europa komt er een aanbod op gang en ook merken als Ortlieb bieden een keuze aan tassen. Of je MTB,tourfiets of sportfiets meer geschikt is voor de klassieke dragers met fietstassen of voor bikepacking is afhankelijk van je fiets en je routeplannen.

Ortlieb Bikepcking grave pack
Gravel pack van ortlieb. Extra stevige voortassen bedoelt voor lange ruige tochten met bagage.
vaude bikepacking
Na Ortlieb heeft inmiddels ook Vaude een serie bikepacking tassen zoals handlebar, zadelpen en fietsframe tassen

Bikepacking producten vind je bij de fietsvakantiwinkel (ortlieb) en de bever (ortlieb en vaude)

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *