Fietskarren voor de fietsvakantie

Fietskarren voor bagage zie je in Nederland relatie weinig. Fietskarren voor het vervoer van kinderen nog wel regelmatig, al hebben de bakfietsen een groot deel van hun rol overgenomen.

Fietskarren voor bagagevervoer

Grootse voordeel van fietskarren is dat je ze achter vrijwel elke toerfiets kunt hangen. Dus wil je met je racefiets op mtb op fietsvakantie en wil of kun je deze niet voorzien van dragers dan is een fietstrailer een optie.

Voor je fiets is een fietskar eigenlijk veel beter, veel minder belasting voor het frame. Maar ze hebben ook nadelen. Je bent langer, minder wendbaar en breder. Zeker in Nederland met de vele paaltjes en hekken op fietspadden rij je dan niet altijd even vlot door. Daarnaast heb je bij het meenemen van de fiets in vliegtuig of trein ook een extra uitdaging

Wil je veel op smalle paden fietsen dan kom je eigenlijk uit bij de karren met 1 wiel

Modellen

Hieronder een aantal modellen die in Nederland redelijk goed verkrijgbaar zijn.

FollowMe Cargo

FollowMe Cargo
Van de makers van het befaamde rek om een kinderfiets achter je fiets te hanger is er nu ook een aanhanger voor je bagage. Je gebruikt de FollowMe Cargo met gewone fietstassen. De aanhanger weegt ongeveer 5 kilo en kan kleine 30 kilo aan gewicht hebben.

Bob Yak

Bob yak Fietskarren
Gewicht van de kar is 7600  gram. (ongeveerde versie) de tas heeft een volume van 90 liter. Prijs circa 450 euro inclusief tas

Radical cyclone

radical Fietskarren
Gewicht: 5500 gram, vaste tas van 100 liter Prijs circa 550 euro

Topeak trailer

topeak fietskarren
Gewicht van kar met tas is 6500 gram. De tas heeft een volume van 65 liter. Prijs circa 330 euro inclusief tas

Specificaties fietskarren versus tassen

Ter vergelijk hieronder een volle lading fietstassen en dragers. De tassen zijn de standaard rollers van Ortlieb en dragers van tubus bij beide is er vol-op variatie in prijs volume en gewicht.

Ortlieb Front Roller1600 gram115 euro25 liter
Ortlieb Back-Roller Classic1900 gram140 euro40 liter
Ortlieb Rack-Pack (L)900 gram85 euro49 liter
Totaal4400 gram340 euro114 liter
Tubus achterdrager logo720 gram110 euro
Tubus lowrider duo550 gram80 euro
Totaal5670 gram530 euro114 liter

Prijs

De meeste fietskarren zijn behoorlijk prijzig, meer dan een complete set fietstassen.

Gewicht

Fietskarren zijn zwaarder dan een complete set fietstassen, zelfs met de de dragers.

Volume

De tas die je op de fietskar kunt plaatsen heeft een volume dat vergelijkbaar is met een volledige bepakking van een fiets ( voor- en achtertassen en de tent of een toptas achterop.

Bij een fietskar kun je bovenop de tas nog verder stapelen. Je kunt uiteindelijk dus wel meer meenemen op de kar in vergelijking tot fietstassen. Of je dat ook moet doen is een tweede. Het gewicht moet wel mee. Bovendien hebben de karren ook een maximaal laadvermogen, net als de fietsdragers op je fiets trouwens.

Op facebook kwam een bericht  van een gebruiker van een fietskar langs. Hij heeft zeker valide argumenten voor de fietskar maar al zijn door fanatisme gekleurde punten zijn (volledig) correct of op iedereen van toepassing.

Fietskarren voor kinderen

thule coaster xt fietskar
Binnen de Thule collectie een betaalbare fietskar. Compleet met fiets en wandelkit en vouwbaar. Thule koop je bij bever, wiggle en wehkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *