De maasfietsroute

De Maasfietsroute gaat van de bron van de Maas op het Plateau van Langres in Frankrijk door België en eindigt uiteindelijk bij Hoek van Holland in de Noordzee.

De route volgt in Nederland de LF3 Maasroute en LF12 Maas- en Vestingroute, in Frankrijk en België zijn grote delen volledig nieuw.

Het Nederlandse deel van de is de eerste langeafstand Fietsroute nieuwe stijl. Deze LF-icoonroutes vervangen de oude LF routes. De internationale route is tegen de 1100 kilometer lang en wordt ook wel de eurovelo 19 genoemd.

Maasfietsroute (OSM) download gpx

In totaal is het dus meer dan 1100 kilometer redelijk ontspannen fietsen. Fiets je tussen de bron en Maastricht dan is het ongeveer 620 kilometer fietsen. Dus afhankelijk welk deel je fietst, kun je er zo een fietsvakantie van 1 tot 4 weken van maken.

Terug kun je bijvoorbeeld over De Vennbahn fietsen.

Routegidsen

Voor het Nederlandse deel is er een gids die de LF-maasroute van Rotterdam tot Maastricht beschrijft.

Voor België en Frankrijk heeft Paul Benjaminse een gids geschreven. Deze gaat zelfs nog verder door naar Metz waar je een goede trein-verbinding terug naar huis hebt. De maasroute zelf eindigt iets verder dan de bron in Langres waar een TGV station  is.

Website Maasfietsroute

Georganiseerde fietsvakanties langs de maas

Een georganiseerde reis over het maasfietspad kun je vinden bij onder andere Activa tours. Daar hebben ze ook een combi met de Vennbahn. Hetzelfde route hebben ze ook bij fietsrelax en Kras

Ook leuk

2 gedachten over “De maasfietsroute

 • 13 september 2018 om 19:21
  Permalink

  Ik heb zojuist (september 2018) het eerste deel van de zogenaamde “Maasroute” gereden (van Langres tot Stenay, dus naar het Noorden) en dat is me bepaald niet meegevallen. Afgezien van het plaatsen van – soms ten onrechte ook nog eens ongewijzigde bordjes zoals bijvoorbeeld bij het uitrijden van Verdun – is er in Frankrijk niets gedaan om het vakantiefietsers makkelijk te maken. Dat de route in Langres begint om aan 1.000 km te komen is tot daar aan toe. Maar de route van het Marne-dal naar dat van de Maas gaat over al te veel heuvels. Het idee van een “rivier-route” is nu juist dat het zonder al te veel hellingen is! En dat kan wel hoor: vanaf Langres de Marne volgen tot het kanaal van Marne naar Rijn. Dat kanaal kruist verderop de Maas. Vanaf de plek waar de Maas gekanaliseerd is, zijn er volop oude jaagpaden en sinds lang niet gebruikte spoorwegen. Die asfalteren kost geld, dat begrijp ik wel. Alleen een paar routebordjes plaatsen is echter niet genoeg om het predicaat “Maas-route” te verdienen. De route volgt nu, terwijl er vlak langs de Maas een prima weg loopt (die de planners waarschijnlijk te druk vinden) de steile hellingen van de Maasvallei. Deze route kan alleen bedacht zijn door iemand die niet (vakantie-)fietst of alleen in het weekend als wielrenner steile klimmetjes wel leuk vindt. Soms is zelfs gekozen voor een grindpad in plaats van asfalt. De Maas heb ik in ieder geval nauwelijks gezien; als ik al, na een lange afdaling, op 200 meter van een dorpje aan de Maas aangekomen was, stuurden de bordjes me weer naar links of rechts, de heuvels in. Ik adviseer iedereen om het gedeelte tussen Langres en Charleville niet als Maasroute te beschouwen en pas in Charleville of ergens in het zuiden van België te beginnen.

  Beantwoorden
  • 13 september 2018 om 19:30
   Permalink

   hartelijk dank voor he uitgebreide review van de route. helpt andere fietsers zich er een beeld van te vormen. het heuvelen van rivieren routes in Frankrijk komt me bekend voor: ook de lLoire route kent dit op delen

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *