Fietsvakantie met kinderen

Hoe beleef je de beste fietsvakantie met kinderen?

Fietsvakanties, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Wellicht dat je al een ervaren trekker bent of alleen maar op de fiets naar het werk gaat. Hoe dan ook, een fietsvakantie kan voor iedereen een geweldige ervaring zijn en zeker voor kinderen. Een dergelijke vakantie met kinderen laat echter wel wat vragen opborrelen. Wat moet je bijvoorbeeld allemaal wel en niet meenemen? Waar kun je heengaan? Hoe lang kunnen de etappes zijn? Lees hier verder en ontdek alles wat je moet weten over een leuke en succesvolle fietsvakantie met kinderen.

Waar moet je aan denken met de voorbereiding?

Voordat je vertrekt, moet je beslissen waar je heen gaat. Het helpt als jullie dit met zijn allen beslissen. Als de kinderen oud genoeg zijn, is het leuk om ze bij dit proces te betrekken. Hiermee wordt de motivatie om te vertrekken alleen maar sterker. Maak vervolgens een paklijst met alle spullen die je nodig denkt te hebben, rekening houdend met de locatie en de kinderbenodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan een tent, zaklamp, slaapspullen, regenkleding, pannenset, bandenplak set, speelgoed en ga zo maar verder. Zorg er ook voor dat je van tevoren weet waar je in geval van nood heen kunt als dat nodig blijkt. En houd altijd rekening met het weer door de juiste kleding mee te nemen.

Waar gaan we heen?

De mogelijkheden voor een fietsvakantie zijn vrijwel eindeloos. Ga bijvoorbeeld eens naar de Betuwe in Nederland om langs prachtige dijken en mooie rivierlandschappen te fietsen. Kinderen vinden deze natuurgebieden heerlijk om in te spelen. Thüringen in Duitsland is ook een goede optie vanwege de historische plekken en kindvriendelijke fietsroutes. Neem een kijkje in Asturië in Spanje om de groene kuststreek te bewonderen en tussentijds een heerlijke duik in de zee te nemen. Loire in Frankrijk geeft fijne, niet de lange fietstochten met een prachtig uitzicht op de schitterende natuur. Hiernaast kun je nog naar Polen, Oostenrijk, Schotland en nog veel meer gebieden gaan. Maak met zijn allen de leukste keuze.

Welke fietsen werken het beste?

Het hangt van de leeftijd van de kinderen af welk soort fiets het beste gebruikt kan worden. Voor kleine kinderen kan er gebruik worden gemaakt van een fietskar of Maxi-Cosi. Ze kunnen daar gemakkelijk en comfortabel in vervoerd worden. Vanaf een jaar of vier kunnen kinderen ook heel goed mee op een aanhangfiets of een tandem. Zo kunnen ze ontzien worden van het vele fietsen en heb je tegelijkertijd een veilig vervoermiddel. Zodra de kinderen ouder zijn, willen ze graag op een eigen fietsje. Kies hiervoor praktische en veilige kinderfietsen en vergeet de fietshelm niet te dragen, zeker in gebieden waar het druk is of waar het landschap heuvelig is.

Stoer vakantiefiets met bagage voor je kind.
De route langs de loire is relatief vlak, en met de vele kastelen en oude steden lekker afwisselend.

Wat moet je wel en niet meenemen?

Zoals gezegd is het handig om van tevoren een paklijst te maken voor alle spullen die je mee wilt nemen. Maar waar bestaat deze lijst dan zoal uit? Zorg er ten eerste voor dat je de juiste en genoeg kleding meeneemt. Kinderen vinden het geweldig om te spelen in de natuur en worden daardoor snel vies. Gelukkig neemt de kleding dankzij de kleine maatjes weinig ruimte in beslag. Neem in ieder geval regenlaarzen en regenkleding mee. Voor de hele kleintjes zijn luiers ook van essentieel belang. Katoenen luiers hebben als voordeel dat je er minder van mee hoeft te nemen en als nadeel dat je ze vaak moet wassen. Andersom hebben wegwerpluiers het voordeel dat je niet hoeft te wassen, maar wel veel bij je moet dragen. Vergeet daarnaast niet de bekende slaapspullen voor de kinderen, zodat ze zich op hun gemak voelen in de vreemde omgeving. Speelgoed hoeft niet in grote getale mee, omdat kinderen met vrijwel alles wel kunnen spelen. Berg alle spullen thematisch op, zodat alles gemakkelijk te vinden is. Dit kan bijvoorbeeld in de fietstassen, in de bagageruimte van de fietskar, in de bakfiets of in een speciale bagage kar worden gestopt.

Hoe lang fietsen per keer?

Het verschilt per leeftijd hoe lang je het beste achterelkaar kunt fietsen. Met een baby kun je overal wel naar toe, zolang ze maar verzorgd worden is er vrij weinig aan de hand. Tot een jaar of twaalf kun je het beste bescheiden tochten plannen, houd er rekening mee dat het tempo laag ligt. Pubers houden wel of niet van een fietsvakantie, daar is vrij weinig aan te veranderen. Houd hoe dan ook rekening met het weer.

Tips om het extra leuk te houden

Neem kleine vakantiespelletjes mee om ’s avonds gezellig samen te doen. Geef elkaar de ruimte en luister naar ieders wensen. Beslis samen wat jullie willen gaan doen. En geniet vooral van de prachtige natuur en gezellige mensen.

Kindvriendelijke fietsvakanties

SNP verzorgt diverse soorten fietsvakanties, zo ook een serie special gericht op gezinnen met kinderen. Hier kun je kiezen voor een fietsvakantie waar je slaapt in volledig ingerichte tenten. Inclusief dekbed. Standplaats of trektocht beide is mogelijk. de campings zijn kindvriendelijk en hebben veelal een zwembad. De afstanden per dag kort, zodat er genoeg tijd over is voor andere leuke dingen.

Meer info

 

Zie ook dit wat oudere artikel

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *