Fietsvakantie met kinderen

Fietsvakantie met kinderen

Hoe beleef je de beste fietsvakantie met kinderen?

Fietsvakanties, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Wellicht dat je al een ervaren trekker bent of alleen maar op de fiets naar het werk gaat. Hoe dan ook, een fietsvakantie kan voor iedereen een geweldige ervaring zijn en zeker voor kinderen. Een dergelijke vakantie met kinderen laat echter wel wat vragen opborrelen. Wat moet je bijvoorbeeld allemaal wel en niet meenemen? Waar kun je heengaan? Hoe lang kunnen de etappes zijn? Lees hier verder en ontdek alles wat je moet weten over een leuke en succesvolle fietsvakantie met kinderen. Lees verder

Fietsvakantie met kinderen

Fietsvakantie met kinderen

Actieve vakanties worden steeds populairder, ook met kinderen. Zo ook de fietsvakantie, steeds meer ouders kiezen voor een trektocht met fiets en kind. Op fietsvakantie met kinderen kan al van jongs af aan. Uiteraard vraagt een fietsreis met kinderen een wat andere planning en zijn je mogelijkheden wellicht wat beperkter: Als de dreumes van drie jaar oud acht uur lang opsluit in een fietskar heb je aan het einde van de dag een humeurig kind, barstensvol energie. Niet zo handig in combinatie met jouw vermoeidheid. Maar er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om met kinderen er een leuke tocht van te maken. Niet te ver/lang/zwaar, en voldoende afwisseling zijn kernwoorden voor een goede planning.

Kinderen meenemen

Hoe je de kinderen meeneemt is ten eerste sterk afhankelijk van de leeftijd en daarnaast van het soort fietsvakantie, helemaal zelfvoorzienend rondtrekken, een georganiseerde tocht met bagagevervoer of een standplaats tocht.

De Allerkleinsten

Ook met de kleinste baby’s  kun je al op pad. Met een speciale beugel kun je een maxi-cosi achter op je fiets monteren en kan de kleine mee. Dat is prima geschikt voor tochten vanuit een standplaats. Afhankelijk van je bagagedrager kun je er dan ook nog wel fietstassen bij hangen.  Het is een relatief goedkope oplossing. Nadeel is wel dat je je fiets niet even kunt neerzetten, het kind moet er eigenlijk altijd vanaf als je de fiets laat staan.En mocht je ten val komen dan ligt de baby meteen ook op de grond.

Een fietskar is wellicht een betere keuze, hierin kun je of de maxi-cosi of ee speciale hangmat hangen om de allerkleinsten mee te nemen

De Dreumes

Je kunt de peuter achterop meenemen in een kinderzitje, zeker  voor  standplaatstochten. Voor fietsvakanties met bagage is het een minder goede keuze, je kunt veel minder meenemen. Hier is een fietskar veel beter geschikt. Neem d’r altijd eentje voor twee kinderen, los van de eventuele gezinsuitbreiding, zal je kind de extra ruimte waarderen. Daarnaast heb je ook meteen meer ruimte voor bagage.

De Kleuter

Vanaf de kleuterleeftijd zijn de dagen in een fietskar vaak te lang, maar is een kind nog te klein om helemaal zelf te fietsen. Naast tandems zijn aanhangfietsen de meest voor de hand liggende optie.

Afwisseling is belangrijk, de afsluitdijk is echt niet leuk voor een kleuter: route, landschap, pontjes, ijsjes, speeltuin.

Vergeet niet dat er meer is dan fietsen, zeker een kind wil spelen en vriendjes maken. Plan halve dagen fietsen en blijf daarna meerdere dagen op dezelfde plek. Plan je reis niet van voor naar achteren dat geeft kans ergens een paar dagen langer te blijven, uiteraard is dat lastig bij een georganiseerde reis. Kom je tijd te kort, neem dan een stuk de trein of kort de ronde in.

De Fietser

Vanaf een jaar of 6-7, afhankelijk van het kind, kunnen kinderen zelf fietsen. Alpencols zijn dan geen goed idee, maar vlakke tochten langs bijvoorbeeld een rivier kunnen ze prima aan.  Uiteraard nemen ze dan ook bagage mee.  Het inschattingsvermogen van een klein kind is beperkt: niet alleen verkeer en afdalingen kunnen een probleem vormen maar ook kan zomaar de batterij leeg zijn. Stel je flexibel op.

Hoe ouder het kind hoe meer ze zelf kunnen meedoen: route plannen, tent opbouwen, enzovoorts. Of ze willen opeens helemaal niet meer mee.

Heb je kinderen in verschillende leeftijden? Wissel dan bijvoorbeeld de fietskar en aanhangfiets af.

zie ook dit nieuwere artikel met nog meer info

 

FollowMe tandem

Bij de follow me tandem gebruik je de eigen kinderfiets die je met een frame vastmaakt aan je eigen fiets. De constructie is relatief zwaar maar heeft het grote voordeel dat je kind onderweg zijn fiets ook los en zelfstandig kan gebruiken.

follow-me-tandem