Fietsnavigatie

Met de GSM

Velen bezitten inmiddels een smartphone met GPS en kaart functie. In welke mate is de GSM dan ook te gebruiken voor fietsnavigatie?

Nu wel op zich is de GSM prima voor dit soort doeleinden te gebruiken, echter is met name de accu een zwakke schakel. Daarnaast zijn telefoons kwetsbaar (vallen, vocht, diefstal) en zijn ze niet altijd even goed vast maken op het stuur.

Navigeren met een GSM kan prima, zeker als dit voornamelijk naast een bewegwijzerde route of navigatie op een kaart wilt gebruiken. Voor nood zeg maar.  Daarnaast is de combinatie van internet en navigeren ideaal om hotels, campings of winkels te vinden.

Route bijhouden met de GSM

De gefietste route bijhouden met de GSM is prima te doen, de GPS functie houdt het wel een paar uur uit op een accu en de telefoon kan in je jaszak blijven. Apps als strava of My Tracks houden de gefietste route bij en thuis kun je je prestaties nog eens nakijken.

Route navigeren met de GSM

Als je je GSM gaat gebruiken om je route te navigeren wordt het al wat lastiger. Het scherm van een GSM is de grootste stroomverbruiker en continue navigatie zal de battij aardig snel leeg trekken. Onderweg de weg een keer terugvinden als je de route kwijt bent is een minder groot probleem.

Navigatie kun je grofweg indelen in twee soorten: het volgen van een track en point-to-point navigatie.

Bij de eerste stel je van te voren een route vast die je dan als bijvoorbeeld GPX bestand (ook wel een track of kruimelpad genoemd) op je smartphone zet. Als je van de route afwijkt heb e pech, je moet zelf de route weer terug vinden.

Bij point-to-point navigatie geef je een begin en eindpunt op en bepaalt de GSM of GPS een route voor je. Als je van die route afwijkt wordt een nieuwe route gemaakt.

Voor echte navigatie kom je toch al snel uit bij google maps die ook voor fietsers vaak zeer acceptabele routes maakt.

Voor het volgen van tracks zijn er talrijke apps.

Google maps gebieden downloaden

Google maps staat op vrijwel alle android smarthpones. Het  is eenvoudig mogelijk delen van kaarten voor vertrek te downloaden zodat je onderweg geen data verbruikt, handig in het buitenland of als je dekking midden op de veluwe toch minder is.

De wijze van downloaden verschilt een beetje van versie tot versie maar hieronder de basis.

Methode 1

Ga naar je instellingen (de drie liggende balkjes linksboven. Daar staat een optie offline gebieden en daarna aangepast gebied

Methode 2

Raak het scherm een tijdje aan, ongeveer in het midden van het gebied dat je wilt downloaden. Klik dan op de naam die onder komt te staan ( hier 687 Angeren)
Raak het scherm een tijdje aan, ongeveer in het midden van het gebied dat je wilt downloaden. Klik dan op de naam die onder komt te staan ( hier 6687 Angeren)
donwloaden selecteren
downloaden selecteren
Je kunt nu wat schuiven met het bied. Bevestigen en klaar
Je kunt nu wat schuiven met het bied. Bevestigen en klaar

GPX of KML weergeven in google maps (op de GSM)

In het verleden was het heel eenvoudig om GPX of KML tracks weer te geven op google maps. Het kan nog steeds alleen is er nu een kleine omweg nodig, en je hebt er een google account met google drive  en een laptop/pc/tables met een volledige browser (telefoon kan op zich ook maar dat is wel wat gepruts op een klein scherm) voor nodig.

Je hebt dan een kaart met route op je GSM/SmartPhone. Al kun je dan niet navigeren maar je weet wel waar je had moeten zijn. Met de offline functie van google-maps zou je zelfs je tablet met alleen WIFI hiervoor kunnen gebruiken, kwestie van voorbereiden voor vertrek.

Zorg dat je GPX/KML bestand klaarstaat op de computer/tablet. Op veel sites, zoals bijvoorbeeld de fietsrouteplanner van de fietsersbond kun je routes downloaden als GPX of KML bestand.

Dus Stap 1 GPX bestand downloaden.

Ga naar de my-maps afdeling van google maps op je desktop/laptop of tablet met browser : https://www.google.com/maps/d/u/0/?hl=nl_NL

Als het goed is staat er nu ‘kaart maken’, je krijgt dan een blanco kaart met linksboven een menu. Hier kun je als eerste de naam van ‘Naamloze kaart’ veranderen door erop te klikken.

gpx-in-google-maps-12

Klik daarna op importeren bij de naamloze laag.  Een kwestie van je KML of GPX bestand uploaden en het zou op de kaart moeten verschijnen. Onderstaand voorbeeld is van een rondje gemaakt op de fietsrouteplanner van de fietsersbond

gpx-in-google-maps-3

Om de kaart in de google-maps app te openen ga je naar de app en dan open je in het menu de optie ‘mijn plaatsen’ Onderaan staan de kaarten. Daar staat (helemaal rechts ) een tab kaarten

Als je de kaart deelt met anderen kunnen zij de kaart ook in de google-maps app openen zij moeten daarvoor de kaart als favoriet aanmerken ( ster naar de naam van de kaart)

Als je google-drive op je smartphone hebt staan kun je de kaart na synchronisatie  openen op je mobiele telefoon, alleen opent deze de kaart dan in je browser en niet in google maps. Je kunt op je smart-phone ook rechtstreeks naar maps.google.com gaan en daar weer naar het my-maps menu.

GSM op de accu of dynamo

Zit je op een e-bike of beschikt je fiets over een naafdynamo dan zijn er mogelijkheden de GSM op te laden via deze stroombronnen. En wellicht wordt het ook een standaard voorziening voor e-bikes.

GSM dan toch leeg, met deze oplader ben je zo weer en-route
GSM dan toch leeg, met deze oplader ben je zo weer en-route

Apps voor GPX navigatie

Google maps gebruiken voor het bekijken of volgen van een gpx track is dus nog best een gedoe. Gelukkig zijn er ook talrijke apps die je kunt gebruiken. Zoek in google-play of de iTunes-store op gpx (viewer) en je ziet een overzicht van de apps.

Bijvoorbeeld GPX-viewer, voor android (gratis versie), microsoft en iphone. Hiermee bekijk je eenvoudig gpx tracks.

Maverick is een gratis app voor android waar je gpx bestanden in kunt weergeven. Maverick maakt gebruik van verschillende bronnen voor (gratis) kaarten. Je hebt bij gebruik wel een dataverbinding nodig bij de betaalde versie kun je kaarten van te voren downloaden.

Of Locus maps, die ook een offline functie heeft. Hiervoor moet je wel een account aanmaken. Locus maps kan ook tracks opnemen.

Als het je puur gaat om het opnemen van tracks kun je ook strava gebruiken.

zip bestanden

Veel gpx tracks worden gezipped aangeboden, als je telefoon het uitpakken van zip bestanden niet ondersteund heb je hiervoor nog een app nodig bijvoorbeeld rar.

Route plannen en GPX maken met google maps

Voor Nederland is de fietsrouteplanner van de fietsersbond een ideaal gereedschap om fietsroutes te plannen. Voor het buitenland ben al gauw aangewezen op google maps. Helaas heeft google maps geen directe methode om een geplande route om te zetten naar GPX. Via twee omwegen kan het wel

 1. De informatie om een gpx bestand te maken is er wel, maar je kunt er niet eenvoudig bij. Er is een online tool dat dat klusje eenvoudig voor je uitvoert.
 2. Via my-maps kun je een route maken en dan als KML exporten en die kun je dan weer omzetten naar GPX Voordeel is dat je de route dan kunt opslaan in my-maps en ook op je GSM tot je beschikking hebt

Om dan onderweg de GPX op je GPS te krijgen kun je naar de OTG oplossing kijken

GPS voor de fiets

Wil je veelvuldig op de fiets navigeren dan is de aanschaf van een los GPS toestel te overwegen. In tegenstelling tot een mobiele telefoon is een GPS apparaat van begin af aan ontworpen voor navigatie doeleinden en langdurig outdoor gebruik . Dat zie je onder andere terug in robuustheid en batterij verbruik.

Verschillende makers van GPS’en zoals Garmin, Teasi, Mio en Falk hebben speciale versies speciaal voor fietsers. Zo heb je bijvoorbeeld de Edge touring van Garmin of een toestel uit de mio cyclo series.

Een blog met een overzicht van de beste GPS appararaten vind je op de website van futurumshop (stand begin 2017).

Voor het vinden van POI’s ( points of interest) blijft een GSM met internet het (voor mij) toch winnen van een GPS.

Garmin Edge 1030
De Garmin Edge 1030 is een fraaie complete GPS in het top segment. wifi, bluetooth, Strava en Trainingspeaks. Touch screen, fraaie kaarten.

Onderweg GPX bestanden op je GPS zetten

Thuis is het eenvoudig om GPX bestanden op je GPS te zetten: USB-kabeltje tussen de laptop en GPS en uploaden maar. Ben je eenmaal onderweg en wil je een andere route in je GPS krijgen wordt het wat lastiger.

Als je GPS een los geheugenkaartje heeft en je GSM ook dan kun je het kaartje uit je GPS fruniken in je GSM stoppen, het GPX bestand op de kaart zetten en de geheugenkaart weer terug plaatsen.

Sommige GPS toestellen ondersteunen bluetooth en wifi. Daarmee kun je bij sommige toestellen bestanden op de GPS zetten ( bij de etrex 30 met bluetooth bijvoorbeeld niet).

On The Go – OTG

Als je je GPS aansluit op je laptop gedraagt de GPS zich als een USB-Drive dus als opslagapparaat gezien. De laptop is host en de GPS slave. USB-sticks, telefoons camera’s gedragen zich allemaal als slave.

Om je GPS aan je smartphone aan te sluiten( of aan je tablet) moet je van de smathpone ook een host maken.Dat kan met een zogeheten OTG kabel. Dit kabel heeft aan de ene kant een micro-USB (voor android, je hebt ze in verschillende soorten) stekker en aan de andere kant een vrouwelijke USB-A stekker. Hetzelfde wat in je laptop zit.

usb micro otg

Behalve een OTG kabel heb je ook een GSM of tablet nodig die OTG ondersteund, dat zijn de meeste moderne toestellen. Dit kun je testen met een app als OTG Troubleshooter.

Dan is het een kwestie van alles vastpluggen en je GPS zou als externe media moeten verschijnen op je telefoon. Gaat niet altijd even snel en soms wordt ook maar 1 geheugen locatie ondersteunt. Dus als je GPS intern geheugen heeft en een SD-card zie je alleen de eerste.

Behalve je GPS kun je onder andere ook gewone USB sticks aansluiten, USB-harddrive, toestenborden en muizen. Bedenk wel dat deze devices soms veel stroom verbruiken die je GSM niet kan leveren.

Ook leuk

4 gedachten over “Fietsnavigatie

 • 14 december 2017 om 17:40
  Permalink

  Kernmerk van een smartphone is dat na circa een minuut uitgaat en je opnieuw moet inloggen.
  Als je Iphone 5S als Fietsnavigatie wilt gebruiken kan je die dan permanent aanzetten ?
  Ik weet dat deze veel stroom verbruikt maar daar heb ik een powerbank voor.
  Graag een reactie ,
  Fred

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 17:46
   Permalink

   als het goed is blijft je telefoon aan bij navigatie apps .Google Maps op mijn Samsung in ieder geval.

   Beantwoorden
 • 18 augustus 2017 om 16:16
  Permalink

  Hoe laad ik nu een route in op de iphone(app?) en hoe?kun die dan activeren

  Beantwoorden
  • 28 augustus 2017 om 07:35
   Permalink

   met google maps werkt het op de ei-foon net zoals bij android.

   anders ben je aangewezen op een van de gpx apps die er zijn. Uploaden van gpx bestanden gaat net als met alle andere soorten bestanden ( ik heb geen iphone, ik neem aan dat je die ook gewoon aan je PC kunt koppelen, danwel het bestand rechtstreeks vanaf een website op je telefoon kunt downloaden)

   Daarna open je het bestand in via de gpx viewer

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *