Fietsnavigatie

Met de GSM

Velen bezitten inmiddels een smartphone met bijna altijd een GPS-ontvanger en een kaart en route app. In welke mate is de GSM dan ook te gebruiken voor fietsnavigatie?

Nu wel op zich is de GSM prima voor dit soort doeleinden te gebruiken, echter is vooral de accu een zwakke schakel. Daarnaast zijn telefoons kwetsbaar (vallen, vocht, diefstal) en zijn ze niet altijd even goed vast maken op het stuur.

Navigeren met een GSM kan prima, zeker als dit voornamelijk naast een bewegwijzerde route of navigatie op een kaart wilt gebruiken. Voor nood zeg maar.  Daarnaast is de combinatie van internet en navigeren ideaal om hotels, campings of winkels te vinden.

Route bijhouden met de GSM

De gefietste route bijhouden met de GSM is prima te doen, de GPS functie houdt het wel een paar uur uit op een accu en de telefoon kan in je jaszak blijven. Apps als strava of My Tracks houden de gefietste route bij en thuis kun je je prestaties nog eens nakijken.

Route navigeren met de GSM

Als je je GSM gaat gebruiken om je route te navigeren wordt het al wat lastiger. Het scherm van een GSM is de grootste stroomverbruiker en continue navigatie zal de batterij aardig snel leeg trekken. Onderweg de weg een keer terugvinden als je de route kwijt bent is een minder groot probleem.

Navigatie kun je grofweg indelen in twee soorten: het volgen van een track en point-to-point navigatie.

Bij de eerste stel je van tevoren een route vast die je dan als bijvoorbeeld GPX bestand (ook wel een track of kruimelpad genoemd) op je smartphone zet. Als je van de route afwijkt, heb je pech, je moet zelf de route weer terug vinden.

Bij point-to-point navigatie geef je een begin en eindpunt op en bepaalt de GSM of GPS een route voor je. Als je van die route afwijkt, wordt een nieuwe route gemaakt.

Voor echte navigatie kom je toch al snel uit bij google maps die ook voor fietsers vaak acceptabele routes maakt.

Voor het volgen van tracks zijn er talrijke apps.

Google maps tips en tricks

Google maps gebieden downloaden

Google maps staat op bijna alle android smarthpones. Het  is eenvoudig mogelijk delen van kaarten voor vertrek te downloaden zodat je onderweg geen data verbruikt, handig in het verre buitenland of als je dekking midden op de Veluwe toch minder is.

De manier van downloaden verschilt een beetje van versie tot versie maar hieronder de basis.

Methode 1

Ga naar je instellingen (de drie liggende balkjes linksboven. Daar staat een optie offline gebieden en daarna aangepast gebied

Methode 2

Raak het scherm een tijdje aan, ongeveer in het midden van het gebied dat je wilt downloaden. Klik dan op de naam die onder komt te staan ( hier 687 Angeren)
Raak het scherm een tijdje aan, ongeveer in het midden van het gebied dat je wilt downloaden. Klik dan op de naam die onder komt te staan ( hier 6687 Angeren)
donwloaden selecteren
downloaden selecteren
Je kunt nu wat schuiven met het bied. Bevestigen en klaar
Je kunt nu wat schuiven met het bied. Bevestigen en klaar

GPX of KML weergeven in google maps (op de GSM)

In het verleden was het eenvoudig om GPX of KML tracks weer te geven op google maps. Het kan nog steeds alleen is er nu een kleine omweg nodig, en je hebt er een google account met google drive  en een laptop/pc/tables met een volledige browser (telefoon kan op zich ook maar dat is wel wat gepruts op een klein scherm) voor nodig.

Je hebt dan een kaart met route op je GSM/SmartPhone. Al kun je dan niet navigeren maar je weet wel waar je had moeten zijn. Met de offline functie van google-maps zou je zelfs je tablet met alleen WIFI hiervoor kunnen gebruiken, kwestie van voorbereiden voor vertrek.

Zorg dat je GPX/KML bestand klaarstaat op de computer/tablet. Op veel sites, zoals bijvoorbeeld de fietsrouteplanner van de fietsersbond kun je routes downloaden als GPX of KML bestand.

Dus Stap 1 GPX bestand downloaden.

Ga naar de my-maps afdeling van google maps op je desktop/laptop of tablet met browser : https://www.google.com/maps/d/u/0/?hl=nl_NL

Als het goed is staat er nu ‘kaart maken’, je krijgt dan een blanco kaart met linksboven een menu. Hier kun je als eerste de naam van ‘Naamloze kaart’ veranderen door erop te klikken.

gpx-in-google-maps-12

Klik daarna op importeren bij de naamloze laag.  Een kwestie van je KML of GPX bestand uploaden en het zou op de kaart moeten verschijnen. Onderstaand voorbeeld is van een rondje gemaakt op de fietsrouteplanner van de fietsersbond

gpx-in-google-maps-3

Om de kaart in de google-maps app te openen ga je naar de app en dan open je in het menu de optie ‘mijn plaatsen’ Onderaan staan de kaarten. Daar staat (helemaal rechts ) een tab kaarten

Als je de kaart deelt met anderen kunnen zij de kaart ook in de google-maps app openen zij moeten daarvoor de kaart als favoriet aanmerken ( ster naar de naam van de kaart)

Als je google-drive op je smartphone hebt staan kun je de kaart na synchronisatie  openen op je mobiele telefoon, alleen opent deze de kaart dan in je browser en niet in google maps. Je kunt op je smart-phone ook rechtstreeks naar maps.google.com gaan en daar weer naar het my-maps menu.

Google maps routes maken en bewaren

Als je op je desktop een route maakt in google maps en je wilt  die bewaren dan moet je deze aanmaken in je eigen kaarten. Dus weer naar google.com/maps/. Klik dan op het icoontje om een route beschrijving toe te voegen . Hiermee creëer je in de legenda links een nieuwe laag. Hier kun je het vervoersmiddel, start-, eind- en eventueel tussenpunten invoeren. De route kun je dan weer via mijn plaatsen en dan de kaarten op je telefoon terugvinden.

Google maps route exporteren gpx

Je kunt vanuit google maps niet rechtstreeks een gpx bestand exporten.  Je kunt vanaf je eigen kaarten de routes wel als KML exporteren.

Wil je de route dan als GPX op je GPS zetten dan moet je  dez omzet naar GPX. Dat kan met behulp van  online tools. Een andere mogelijkheid is het programma basecamp van garmin. Hier kun je KML bestanden importeren en daarna bewerken. Je kunt daarna de route weer als GPX exporten als je GPS of GSM niet rechtstreeks met basecamp samenwerkt.

Voor Nederland is de fietsrouteplanner van de fietsersbond een mooier stuk gereedschap om fietsroutes te plannen. Voor het buitenland ben wel gauw aangewezen op google maps.

Strava gpx exporteren

In de web interface van strava kun je eenvoudig je eigen tracks downloaden in gpx of tcx bestanden downloaden. De uitgebreide beschrijving staat hier. Bij je activiteit vind je links een ‘tool’ button, ziet eruit als een steeksleutel. Als je daarop klikt, zie je de optie export as gpx. Een andere methode is om /export_gpx aan de url van je activiteit toe te voegen. Dus https://www.strava.com/activities/12345678/ wordt https://www.strava.com/activities/12345678/export_gpx. Dezelfde methode werkt ook voor tcx bestanden maar dan gebruik je /export_tcx.

Als je een track van iemand anders wilt downloaden vind je in het kaartje al een knop, en anders de methode met /export_gpx. Het downloaden van data van anderen is trouwens een premium feature. En je moet er rekening mee houden dat delen van de track kunnen ontbreken afhankelijk van de privacy settings van de gebruiker.

Een andere methode om de tracks van iemand anders te exporteren is via het maken van een route. Deze methode werkt ook als je geen premium lid bent. Onder de tool button vind je de optie Route creëren. Volg de stappen en sla de route op. Deze route kun je dan exporteern als gpx

De gedownloade bestanden kun je dan weer op de gps zetten of zoals boven beschreven importeren in google maps.

Wil je losse tracks tonen op bijvoorbeeld je site dan is het veel eenvoudiger om de door strava aangeboden kaart op je site in te sluiten. Gebruik hiervoor de embed button boven aan je activiteit.

Je GSM en GPS van stroom voorzien tijdens een fietsvakantie.

Apps voor GPX navigatie

Google maps gebruiken voor het bekijken of volgen van een gpx track is dus nog best een gedoe. Gelukkig zijn er ook talrijke apps die je kunt gebruiken. Zoek in google-play of de iTunes-store op gpx (viewer) en je ziet een overzicht van de apps.

Bijvoorbeeld GPX-viewer, voor android (gratis versie), microsoft en iphone. Hiermee bekijk je eenvoudig gpx tracks.

Maverick is een gratis app voor android waar je gpx bestanden in kunt weergeven. Maverick maakt gebruik van verschillende bronnen voor (gratis) kaarten. Je hebt bij gebruik wel een dataverbinding nodig bij de betaalde versie kun je kaarten van te voren downloaden.

Of Locus maps, die ook een offline functie heeft. Hiervoor moet je wel een account aanmaken. Locus maps kan ook tracks opnemen.

Als het je puur gaat om het opnemen van tracks kun je ook strava gebruiken.

zip bestanden

Veel gpx tracks worden gezipped aangeboden, als je telefoon het uitpakken van zip bestanden niet ondersteund heb je hiervoor nog een app nodig bijvoorbeeld rar.

GPS voor de fiets

Wil je vaak op de fiets navigeren dan is de aanschaf van een los GPS toestel te overwegen. In tegenstelling tot een mobiele telefoon is een GPS apparaat van begin af aan ontworpen voor navigatie doeleinden en langdurig outdoor gebruik . Dat zie je onder andere terug in robuustheid en batterij verbruik.

Verschillende makers van GPS’en zoals Garmin, Teasi, Mio en Ibex ( voorheen Falk Outdoor) hebben speciale versies speciaal voor fietsers. Zo heb je bijvoorbeeld de Edge touring van Garmin of een toestel uit de mio cyclo series.

Een blog met een overzicht van de beste GPS appararaten vind je op de website van futurumshop (stand begin 2017).

Voor het vinden van POI’s ( points of interest) blijft een GSM met internet het (voor mij) toch winnen van een GPS.

Garmin GPS fietscomputer Edge Explore
De garmin Edge Explore is een betaalbare ( 250 euro) GPs met tal van fiets specifieke functies.
De garmin etrex 35 touch. Robuust model dat alles kan wat je nodig hebt voor fietsnavigatie. Eigenkaarten ( openfietsmap) losse batterijen. uitbreiding van geheugen dmv sd-cards. Koppeling met hartslag en andere meters.

Onderweg GPX bestanden op je GPS zetten

Thuis is het eenvoudig om GPX bestanden op je GPS te zetten: USB-kabeltje tussen de laptop en GPS en uploaden maar. Ben je eenmaal onderweg en wil je een andere route in je GPS krijgen wordt het wat lastiger.

Als je GPS een los geheugenkaartje heeft en je GSM ook dan kun je het kaartje uit je GPS fruniken in je GSM stoppen, het GPX bestand op de kaart zetten en de geheugenkaart weer terug plaatsen.

Sommige GPS toestellen ondersteunen bluetooth en wifi. Daarmee kun je bij sommige toestellen bestanden op de GPS zetten (bij de etrex 30 met bluetooth bijvoorbeeld niet).

On The Go – OTG

Als je je GPS aansluit op je laptop gedraagt de GPS zich als een USB-Drive dus wordt deze als opslagapparaat gezien. De laptop is host en de GPS slave. USB-sticks, telefoons camera’s gedragen zich allemaal als slave.

Om je GPS aan je smartphone aan te sluiten( of aan je tablet) moet je van de smathpone ook een host maken.Dat kan met een zogeheten OTG kabel. Dit kabel heeft aan de ene kant een micro-USB (voor android, je hebt ze in verschillende soorten) stekker en aan de andere kant een vrouwelijke USB-A stekker. Hetzelfde wat in je laptop zit.

usb micro otg
OTG Kabel. Ook verkrijgbaar voor lightning en USB 3,

Behalve een OTG kabel heb je ook een GSM of tablet nodig die OTG ondersteund, dat zijn de meeste moderne toestellen. Dit kun je testen met een app als OTG Troubleshooter.

Dan is het een kwestie van alles vastpluggen en je GPS zou als externe media moeten verschijnen op je telefoon. Gaat niet altijd even snel en soms wordt ook maar 1 geheugen locatie ondersteunt. Dus als je GPS intern geheugen heeft en een SD-card zie je alleen de eerste.

Behalve je GPS kun je onder andere ook gewone USB sticks aansluiten, USB-harddrive, toestenborden en muizen. Bedenk wel dat deze devices soms veel stroom verbruiken die je GSM niet kan leveren.

Naast de kabels heb je ook OTG card readers die je rechtstreeks in een telefoon of tablet kunt steken. Veel van de aanbieders van dit soort gadgets zijn wederverkopers van spullen van aliexpres of andere Chineese marktplaatsen. Als je de tijd hebt kun je ze daar vaak goedkoper vinden

Routeplanners

google maps is bij gebruik van de GSM een voor de hand liggende routeplanner. En voor Nederland maakt het ook redelijk goede routes. Meer specifiek op fietsen gerichte planners geven vaak een beter resultaat zeker in landen waar fietspaden een minder begrip zijn.

Veel GPSen kunnen ook routes plannen. De resultaten variëren. De Mio’s schijnen het goed te doen, ook de surpise-me functie. met garmin (i.c.m. openfietsmap) kom je nogal eens terecht op paden die iets te natuurlijk zijn.

Bedenk trouwens dat een route fietsen meer rekenkracht en dus batterij kost dan een track volgen

online

offline

routes

6 gedachten over “Fietsnavigatie

 • 23 juni 2019 om 10:35
  Permalink

  Zojuist mijn eerste GPX route via Google Maps ingevoerd: werkt als een trein! Top! Dit lost (voor mij) een hoop navigatie-trammalant op 😉 google navigeert veelal net wat gemakkelijker dan andere apps. Bedankt!

  Beantwoorden
 • 26 augustus 2018 om 08:34
  Permalink

  Hoi,

  voor mij werkte de methode om gpx in My Maps (Google) niet. Ik heb wil graag Google maps gebruiken en de route kunnen volgen met aanwijzingen op mijn koptelefoon.
  Ik heb een workaround gemaakt waarmee ik mijn Gpx route in delen aan Googlse maps kan doorgeven. Het GPX bestand wordt omgezet in een aantal linken met elke 22 trackpoints.
  Door deze linken tijdens de tocht achtereenvolgens te openen heb ik het voor mij gewenste resultaat. Wil je het ook eens proberen? Kijk op http://www.edwin.nl/gpx2maps.php.

  Groet,

  Edwin

  Beantwoorden
 • 14 december 2017 om 17:40
  Permalink

  Kernmerk van een smartphone is dat na circa een minuut uitgaat en je opnieuw moet inloggen.
  Als je Iphone 5S als Fietsnavigatie wilt gebruiken kan je die dan permanent aanzetten ?
  Ik weet dat deze veel stroom verbruikt maar daar heb ik een powerbank voor.
  Graag een reactie ,
  Fred

  Beantwoorden
  • 14 december 2017 om 17:46
   Permalink

   als het goed is blijft je telefoon aan bij navigatie apps .Google Maps op mijn Samsung in ieder geval.

   Beantwoorden
 • 18 augustus 2017 om 16:16
  Permalink

  Hoe laad ik nu een route in op de iphone(app?) en hoe?kun die dan activeren

  Beantwoorden
  • 28 augustus 2017 om 07:35
   Permalink

   met google maps werkt het op de ei-foon net zoals bij android.

   anders ben je aangewezen op een van de gpx apps die er zijn. Uploaden van gpx bestanden gaat net als met alle andere soorten bestanden ( ik heb geen iphone, ik neem aan dat je die ook gewoon aan je PC kunt koppelen, danwel het bestand rechtstreeks vanaf een website op je telefoon kunt downloaden)

   Daarna open je het bestand in via de gpx viewer

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *