Fietsschoenen

Binnen het enorme aanbod van fietsschoenen is er een kleinere groep die zich leent voor het meer recreatieve toerfietsen. Belangrijkste eigenschap is dat ze ook geschikt zijn om mee te lopen zodat je niet ook nog ene paar wandelschoenen hoeft mee te nemen.

De voordelen van een fietsschoen zitten hem in de stijvere zool zodat de druk beter over de pedalen verdeeld wordt en er geen energie verloren gaat in het buigen van de zool. Een te stijve zool loopt echter weer niet fijn, daarom hebben de zolen van dit soort zogeheten fiets-loopschoenen meer flex dan je van een echte fietsschoen zou verlangen. Daarnaast hebben veel fietsschoenen vaak een harde zool waarom je makkelijk uitglijdt op glade ondergronden.

SPD van vast naar los

Fietsschoenen kunnen gebruikt worden met klikpedalen, voor toerfietsen wordt hiervoor eigenlijk alleen het SPD-systeem (uit de MTB-wereld) voor gebruikt. Wel of niet vast is een keuze.

Veel mensen vinden het idee vast te zitten bij een noodstop of een val niet prettig. Het losklikken went vrij snel maar je zult inderdaad niet de eerste zijn de ondersteboven op de grond ligt met zijn fiets ergens half boven zich nog vast aan de schoenen.

Bij SPD heb je wel invloed op de mate waarin je vast zit.

Zo kun je kracht waarmee je vastgehouden wordt bij de betere pedalen instellen. Daarnaast heb je verschillende soorten plaatjes die onder je schoen zitten. Plaatjes met een 51 in het nummer klikken alleen los bij een draaibeweging van je voet. Plaatjes met een 56 schieten ook los bij een zijwaartse beweging van je voet.

Ten slotte heb je ook nog de Click’R pedalen die makkelijker los gaan dan de gewone SPD-pedalen.

Fietsschoenen voor warm weer

Fietsvakanties vinden toch veelal in de zomer plaats. Dan zijn luchtige fietsschoenen erg prettig. Fietssandalen kan een keuze zijn, maar er zijn ook fietsschoenen met ventilatie die geschikt zijn voor warm weer. hieronder enkele voorbeelden van beschikbare fietsschoenen.De lijst zal verre van compleet zijn. Ervaringen en andere modellen zien we graag terug in de reacties.

Fietssandaal Commuter IV
Fietssandaal van Keen, de commuter , lekker open schoen met de karakteristieke dichte neus perfect voor als je snel last hebt van warme voeten. Ideaal voor toertochten en je kunt er ook prima op lopen ondanks de wat stijvere zool. Bevestiging van SPD mogelijk. Er is ook een damesversie van deze fietssandaal.
Fietssandaal van Shimano, de SH-SD5000.
Fietssandaal van Shimano, de SH-SD5000.
Fietssandaal van Rose
Fietssandaal van Rose

Vaude fietsschoenen

Vaude TVL Hjul
Vaude is van oorsprong een outdoormerk. Wandelen, bergbeklimmen enzovoorts. Maar sinds enige tijd hebben ze ook fietsschoenen en kleding in hun collectie. Een hele reeks MTB schoenen maar zoals je van een outdoor bedrijf kunt verwachten ook schoenen specifiek voor reizen en toeren. Deze Hjul is een dunne, luchtige zomerschoen. (en is daarmee een beethe de opvolger van de Yara) Geschikt om mee te wandelen. Ook beschikbaar in een dames uitvoering
vaude fietsschoen skoj
De Skoj van Vaude is gemaakt van gebreid materiaal dat zich om de voet vormt en goed ademt. De draaisluiting zorgt voor een goed gesloten schoen zonder veters die in de ketting kunnen komen. Deze schoen is klaar voor lange afstanden.

Voor elke temperatuur

Vaude had een serie schoenen die sterk op elkaar leken maar in de uitvoering verschilden. Zo had je luchtige schoenen en een waterdichte variant. Deze zitten niet meer in de collectie maar zijn online nog wel te vinden bij o.a.  de bever

  • Saranda : De zijkanten bestaan uit mesh waardoor de schoen heel luchtig is en nog het beste te omschrijven is als fietssandaal. Maar wel met het uiterlijk van een schoen en steentjes kunnen niet binnen dringen. Voor fietsen in warme gebieden een prachtige schoen.
  • Yara : Ook mesh aan de zijkanten, maar voorzien van een dunne voering. Dus iets warmer dan de Saranda. Bovenstaande Hjul is hiervoor een alternatief.
  • Kelby / Aresa : Schoen met dichte zijkanten. De Aresa is de dames uitvoering. De TVL Pavei is hiermee vergelijkbaar ook in damesuitvoering.
  • Kimon: Dit is de waterdichte variant. Wel ademend maar toch een stuk warmer dan de andere drie. Nu is er de waterdichte STX uitvoering van de Pavei

Fietsschoenen met een casual look

Giro Ruble
Fietsschoenen die eruit ziet als een casual sneaker. Voorzien van slot voor SPD klikkers maar kan ook prima zonder gebruikt worden. Voorzien van een Vibram zool
Shimano SH MT34
MTB/toerschoen in een hipe kleur. Is ook in een meer neutraal bruin te krijgen. Shimano maakt trouwens ook een aangepast pedaal systeem click’r, dat zijn klikpedalen waar je toch heel los in zit. De kans dat je met je fiets aan de voeten omvalt is hierdoor erg klein

Dames fietsschoenen

Voor de dames is het aanbod van fietsschoenen een stuk kleiner dan voor de heren. En als je dan zoekt naar schoenen die geschikt zijn voor fietsvakanties is het aanbod nog kleiner. Maar ook hier zijn er MTB schoenen die geschikt zijn om mee te lopen.

Vaude TVL Pavei Dames

Fiets je liever op damesschoenen zonder klikpedalen? Deze kun je vrijwel altijd weglaten. De gaten aan de onderkant zitten bij aankoop dicht.

Dames met een brede voet kunnen uiteraard ook bij de heren modellen kijken. Daarnaast zijn alle sportschoenen met een relatief stijve zool, zoals spinning schoenen geschikt om mee te fietsen.

Betaalbaar / goedkoop alternatief

decathon fietsschoen fietsvakantie
Decathlon heeft voordelige producten voor tal van sporten. Voor hun prijs doen ze ruimschoots dat voor wat ze gemaakt zijn. Door deze fietsschoenen van B’twin goedkoop te noemen doe je ze eigenlijk te kort. Het zijn prima schoenen om voor de eerste keer klikpedalen te proberen. Bevalt het niet dan kun je er ook prima mee fietsen zonder klik. Op je vakantiefiets, maar ook op de MTB of indoor. Er is ook een dames uitvoering

Goede pedalen

Fietsschoenen hebben een stevige stijve zool hiermee wordt de druk van het pedaal netjes over de voet verdeelt. Zeker bij klikpedalen is dat van belang aangezien het contact oppervlakte tussen schoen en pedaal erg klein is.

Pedalen zijn vaak een sluitpost. Op veel kinderfietsen maar ook op toerfietsen zie je  goedkope pedalen met glijlagers terug.

Ga je met gewone schoenen op pad dan is het zinvol te investeren in goede pedalen. Goede toerpedalen hebben een groot oppervlakte om de druk te verdelen en een stroef oppervlak dat ook bij regen voldoende grip geeft. Bij de MTB pedalen zijn platform pedalen steeds populairder, deze zijn voorzien van plastic of metalen punten . En hoewel die door de punten erg veel grip geven zijn deze voor het toeren  wellicht wat minder geschikt. Deze hakken nogal in je benen als je weer eens naast je zadel staat of met de fiets loopt.

Kijk ook naar de afmeting van de pedalen, met maat 36 heb je minder oppervlakte nodig ten opzichte van schoenmaat 47. Sommige pedalen komen in verschillende maten.

Pedalen

De PD-A530 toerpedalen van Shimano. Een prima combinatie pedaal voor klik en los. Door het grote oppervlakte kun je er ook prima met slippers of zelfs blote voeten op fietsen.
ergotec urban
Ergotec urban
rose grip tour plus
Rose grip tour plus
Rose pro 79 – prima pedalen voor kleinere voeten en dus ook voor kinderfietsen.
Shimano pedalen Click'r PD-T421
De Click’r pedalen van Shimano zijn SPD pedalen die tot wel 60% lichter in en uit klikken in vergelijking tot gewone SPD pedalen. Ideaal om kennis te maken met ‘vast’ fietsen. Daarnaast is 1 zijde een gewoon plat zodat je er ook met gewone schoenen op kunt fietsen

Eerder artikel : https://fietsvierdaagsen.nl/fietsvakantie-welke-schoenen-mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *