Een tent kiezen is knap lastig: gewicht, prijs, afmeting en functionaliteit zijn een aantal punten die je tegen elkaar moet afwegen. En dan hebben de tenten ook nog een seizoens-aanduiding: geschikt voor 2,3,4 en zelfs 5 seizoenen.
Het gebruik van de term seizoen is wat verwarrend. Je zou denken dat een tent die geschikt is om in de winter te gebruiken een 1 seizoen wintertent is ( tegenover de 1 seizoen zomertent). Echter de wintertenten moet je zoeken in de rubriek vier seizoenen en de zomertent in twee.
De seizoenen geven niet zozeer het jaargetijde aan maar weer de geschiktheid voor slecht weer,regen, wind en koude. Hieronder te seizoenen stap voor stap
1 seizoen
Zoek 1 seizoen tenten en je zult ze niet vinden. Je vindt ze als ze zoekt op mesh of mosquito tenten. Het zijn enkeldaks tenten gemaakt van gaas. Ze houden in principe alle solide voorwerpen, zoals muggen en vallende dennenappels, buiten maar bieden geen bescherming tegen vloeistoffen zoals regen, damp en nieuwsgierige blikken. Wil je jezelf daartegen beschermen dan heb je minstens een twee seizoenen tent nodig.
Deze tenten worden gebruikt als lichtgewicht oplossing voor tochten in droge gebieden. De kans op regen is zo klein dat het risico op een natte nacht afweegt tegen het gewicht op je rug. Als je dan nog je wandelstokken gebruikt i.p.v. tentstokken ben je nog lichter uit.
Als de kans op regen groter is kun je de meshtent combineren met een tarp. Deze combi kan lichter zijn dan een echte tent.

De MSR Thru hiker weegt 406 gram, een tarp 380 gram (link is naar de grote 100 versie de 70 is lichter). Samen 800 gram voor een twee persoons tent. Een ultralicht ‘echte’ tweepersoons tweeseizoenen tent komt op een kleine kilo maar heeft minder ruimte. Meer vergelijkbaar is een tent als de Freelite 2 en die weegt 1330 gram.

2 seizoenen
Een 2 seizoenen tent is in feite een zomertent. Geschikt voor warmer weer, af en toe een regenbui wordt prima buiten gehouden en een avondje wind wordt ook wel doorstaan. Maar een paar dagen (harde) regen en wind en je wordt niet blij.
De binnentent is vaak van gaas, de stokken licht en de buitentent loopt niet door tot aan de grond. Het aantal scheerlijnen is beperkt en de haringen minimaal.
Voordeel is dat ze goed ventileren en weinig last hebben van condens.
Als je kans hebt op slechter weer onderweg de is het vaak beter te kiezen voor een 3 seizoenen tent met goede ventilatie mogelijkheden. Omdat de 2 seizoens tent dan uiteindelijk toch te weinig bescherming tegen de elementen biedt of simpelweg niet stevig genoeg zijn. En dat geldt zeker voor de budget tenten die bijna allemaal in deze groep vallen.
Neemt niet weg dat er hoogwaardige zomertenten zoals de zoic serie van MSR die van uitstekende kwaliteit zijn. En dat zie je dan ook terug in de prijs
Niet dat dit soort tenten altijd een slechte keuze zijn. Als je voor langere tijd stabiel zomerweer verwacht, je een eenvoudige tent voor een enkele overnachting nodig hebt of de kinderen in de tuin of bij de caravan wilt laten slapen zijn dit prima oplossingen.

Festival tentjes vallen ook in deze groep.
3 seizoenen
De meesten zullen bij hun keuze uitkomen bij de 3 seizoenen tenten. Geschikt voor de zomer, herfst en lente. Regen en wind worden prima doorstaan. Met rustig weer gebruik je geen of een enkele scheerlijn, bij slechter weer span je wel het geheel af.
Het zijn doorgaans tenten met een binnen en buitentent voorzien van gesealde of getapte naden. De stokken zijn sterk genoeg om een lichte storm te doorstaan, uiteraard is de tent goed opgezet. De tent heeft ventilatiemogelijkheden voor condens en temperatuur beheersing. De tent heeft goede scheerlijnen en dito haringen
Idealiter heeft deze tent een luifel of voortent om je natte spullen op te bergen of te kunnen koken als het weer eens niet mee zit.
Er is een enorme diversiteit aan 3 seizoenen tenten en ook hun regen en wind bestendigheid verschilt. Daarnaast speelt het juiste opzetten een belangrijke rol. Een tunneltent met zijn kont in de wind kan veel meer hebben dan wanneer de wind er dwars op staat.

In deze tenten kun je ook prima in de winter bij vrieskou kamperen, mits het weer niet te wild is en je slaapzak/matje je warm weten te houden. Wordt het stormachtig of verwacht je sneeuw dan kom je uit bij de vier seizoenen tenten.
4 seizoenen
Dit zijn tenten die sterk genoeg zijn om normale extreme omstandigheden te doorstaan. Sterke stokken, voldoende versterkte scheerlijnen, de buitentent loopt door tot aan de grond. Slagregens zijn geen probleem voor deze tenten. Het gewicht van sneeuw op de tent is geen probleem. De binnentent is gemaakt van een dichte stof in tegenstelling tot mesh.

De term 4 seizoenen is wat misleiden, veel 4 seizoenen tenten zijn echte wintertenten en zijn te warm voor de zomer, je neemt ook geen winterjas mee als een softshell voldoet. Sommige wintertenten hebben wel de mogelijkheid om extra te ventileren, bijvoorbeeld de ingang van de binnentent is dubbel uitgevoerd, je kunt een laag nylon wegritsen zodat alleen gaas overblijft. Bovendien zijn 4 seizoenen tenten veel steviger en dus zwaarder dan 3 seizoenen tenten.

Ga je nog extremer bijvoorbeeld sneeuw in combinatie met harde wind dan kom je uit bij wat ze expeditie of 5 seizoenen tenten noemen.


5 seizoenen
De Sami hebben er acht maar wij houden het toch bij vier? Correct. Aangezien de seizoenen niet zozeer het jaargetijde aangeven, maar de geschiktheid voor diverse weeromstandigheden komen we voor dit soort tenten uit bij extreme expeditie omstandigheden. Veel wind, sneeuw, regen. Het hele pakket.
