Fietsen in de Herfst

De herfst is een maand waarin veel gebeurt en veel te zien is in de natuur. Opvallendste bladeren die  verkleuren en paddenstoelen die te voorschijn komen.  Maar ook de vele spinnenwebben, grassen en zaaddozen die glinsteren van de dauw. Vogels die zich klaarmaken voor vertrek of juist aankomen voor overwintering.

De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Velen ervaren de herfst bovendien als natter dan de zomermaanden. Echter, in de maanden september tot en met november valt gemiddeld over de jaren minder regen dan in juli en augustus.

Eigenlijk is er geen enkele reden om te stoppen met fietsen in de herfst of de winter. Lekker thermoshirt onder de trui, winddichte jas, lekkere schoenen aan en regenkleding bij de hand. En het belangrijkste om warm te blijven een muts en handschoenen.

En je kunt als het echt koud wordt natuurlijk ook nog winterbanden onder je fiets zetten.

Mooiste fietsgebieden voor de herfst zijn natuurlijk de bossen, maar denk ook aan heide gebieden, moerassen met hun grassen en de kust.

Tenslotte is het in de herfst altijd een goed idee om een alternatief achter de hand te hebben voor als het echt een keer te bar is buiten. Een sauna in de buurt of een museum. En als het wat harder waait, is een (strand)wandeling een goed alternatief voor fietsen.

Fietsen in de herfst

De gevoelstemperatuur gaat hard omlaag bij wind en daar telt de luchtstroming die je zelf veroorzaakt ook mee. Bij een fietssnelheid van 25 km/u is deze zonder wind al een graad of 5-6 lager dan de omgevingstemperatuur.

Met een goede uitrusting is kamperen in de herfst zeker te doen maar een caravan, camper of hotel is een stuk comfortabeler. Zeker omdat je met de kortere dagen langere tijd binnen zult verblijven.

Veel fletcher hotels liggen in mooie buitengebieden en hebben fiets- en wandelarrangementen naast herfstspecials

Fietsroutes in de herfst

Hieronder enkele gebieden en routes voor een heerlijke herfsttocht.

 Nationaal Park De Hoge Veluwe

Als je het hebt over bos, hei en natuur op zijn best kom je bijna vanzelf bij de Veluwe uit. De Veluwe is natuurlijk meer dan alleen het nationale park. Maar de combinatie van natuur, musea zoals het  Kröller-Müller en verschillende steden om het fietsen of te wisselen maken de Veluwe een prima plek voor een meerdaagse herfstbreak.

Routes zijn hier te over te vinden, bezoek de website van de fietsersbond, kies je startpunt en gewenste afstand en je kunt gaan.

De kust

Door de duinen genieten van de herfst of uitwaaien tijdens een strandwandeling. Langs de kust kun je van dag tot dag kiezen. Iets noordelijk kun je bij Julianadorp aan Zee helemaal genieten van het strand. Slapen op het strand in een van de strandhuisjes en dan fietsen langs de kust naar Den Helder en weer terug naar de polder. Wil je verder dan pak je nog een stuk waddenzee mee.

Strabrechtse heide

Net onder Eindhoven vind je dit heide gebied dat deel uitmaakt van een groter natuurgebied. Door de vele vennen een unieke locatie.

Dwingelderveld

Het dwingelderveld en zijn omgeving combineren bossen, heide, droge en natte veengebieden. Een grote variatie dat zeker in de herfst zijn pracht toont.

Landhotel de Borken ligt midden in al dit moois en van daaruit fiets je bijvoorbeeld de Holtveenroute

Zichtbaarheid

Denk aan je zichtbaarheid in de herfst. Je kunt zelf in de schemering wel het idee hebben dat je voldoende zichtbaar bent maar bekijk jezelf eens vanuit de ogen van andere weggebruikers zoals automobilisten met tegenlicht op een natte voorruit. Zorg voor goed werkende verlichting en draag  kleding met reflectie.

Warmer en zonniger

Wil je het toch warmer ga dan op fietsvakantie naar een Zuid-Europees land bijvoorbeeld met SNP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *