Fietsen in de regen en slecht weer

De meeste fietsers hebben toch wel een voorkeur voor warm en droog weer. Maar zo af en toe eens een regen bui tegenkomen is niet meteen het einde van de wereld en moet je dan ook niet van je tocht afhouden.

Slecht weer bestaat niet

slecht weer bestaat niet maar wel slechte kleding is een te eenvoudig cliche om het ongemak van regen teniet te doen. Maar er schuilt zeker een waarheid in. Met een waterdichte jas, neopreen overschoenen en dito handschoenen is het meteen een stuk aangenamer.

Bij regenkleding is  ventilatie een belangrijke factor. Anders zorgt het zweten van binnenuit voor net zo veel nattigheid als de bui van buiten. Je droog houden is eigenlijk ook niet de belangrijkste functie van een regenpak, deze voorkomt namelijk ook dat je het koud krijgt

Regenjas of niet

Goede ademende waterdichte regenpakken met getapte naden  en dergelijke zijn best en forse bundel om mee te nemen en bovendien best prijzig. De vraag die je je moet stellen is dus: ga ik dagenlang fietsen met veel kans op regen, bijvoorbeeld bij een fietsvakantie in Ierland of langs de Noorse fjorden of is er meer kans op zo nu een dan een bui een neem je wat nattigheid voor lief, in het eerste geval kies je voor een hoogwaardige combie van regenjas en broek. In het tweede geval heb je aan een basic regenjas of een gewoon fietsjack met wat waterafstotende eigenschappen genoeg en laat je de regenbroek thuis.

De agu passat is een van de beste regenpakken voor huis-tuin en keuken gebruik.
Basic regenjas van decathlon. Prima voor noodgevallen

Regenjassen in de test

In Juli 2017 testte oppad een aantal regenjassen.

GORE BIKE WEAR GTX SHAKEDRY Fietsjas
Prijzige, maar goede zeer lichte regenjas. Goed ademend
De Forclaz 400 (inmiddels de Quechua MH500) van decathlon is een alround ademende regenjas. Deze jas is buiten de regen om ook prima te gebruiken om bijvoorbeeld ’s avonds te dragen. Beste koop volgens oppad voor een regenjas met capuchon. Verkrijgbaar in heren en dames uitvoering
Vaude Spray IV regenjas
Liever zonder capuchon? Is voor het zicht in ieder geval beter. Beste koop voor een regenjas zonder muts is deze spray IV van vaude. Getoond is een dames versie. Ook voor heren

Droge voeten

Neopreen overschoenen houden je voeten droger en dus warm. Een andere optie zijn waterdichte sokken zoals die van sealskinz

Daarnaast helpen (tijdelijke) spatborden om je verder droog te houden. Niet elke racefietser of ATB’er zal zijn fiets willen ontsieren met deze stroken plastic, maar voor een vakantiefiets is het toch het overwegen waard. Het voorkomt dat je na een bui alsnog nat wordt.


Dry-steppers. Regenhoezen voor over je schoenen. In vergelijking tot neopreen schoenen droger en compacter maar minder warm.

Stille wateren

Stille wateren hebben diepe gronden, maar dat kan ook gelden voor plassen en poelen. Rijd er zo min mogelijk doorheen, je weet nooit wat eronder zit.

Alles wordt glad(der)

Putdeksels, belijning, bladeren alles wordt gladder als het nat is. En pas ook op voor olie op de weg. Zeker als het langere tijd niet geregend heeft, komt er bij een bui vaak een olieachtige laag boven drijven. Te herkennen aan een mooie kleurrijke glinstering.

Remmen

Behalve dat het contact tussen band en weg minder wordt bij nat weer, zijn er ook remmen die minder gaan werken. Velgremmen zijn hier het meest berucht om. Schijfremmen werken bij regen wel prima . En trommelremmen en rollerbrakes worden nog minder beïnvloed omdat de rem afgeschermd zit.

Voor velgremmen zijn er remblokjes die beter werken onder natte omstandigheden dan de standaard blokjes.

Zichtbaarheid

Overschat je zichtbaarheid niet in de regen.  De zichtbaarheid neemt bij een bui flink af, en daarna ook nog denk aan het opspattende water. Doe je licht aan en koop regenkleding met reflectie. Je kunt nooit te zichtbaar zijn

Ook zelf kijken is minder, denk aan je beslagen bril en je capuchon die je zicht beperkt. Hetzelfde geldt voor automobilisten ook voor hun is het zicht minder.

Regenjas vaude
Vaude regenjas. Waterdicht, ademend, lichtgewicht  en zichtbaar. Wel prijzig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *