Fietsen in de regen en slecht weer

De meeste fietsers hebben toch wel een voorkeur voor warm en droog weer. Maar zo af en toe eens een regen bui tegenkomen is niet meteen het einde van de wereld en moet je dan ook niet van je tocht afhouden.

Slecht weer bestaat niet

slecht weer bestaat niet maar wel slechte kleding is een te eenvoudig cliche om het ongemak van regen teniet te doen. Maar er schuilt zeker een waarheid in. Met een waterdichte jas, neopreen overschoenen en dito handschoenen is het meteen een stuk aangenamer.

Bij regenkleding is ventilatie een belangrijke factor. Anders zorgt het zweten van binnenuit voor net zo veel nattigheid als de bui van buiten. Je droog houden is eigenlijk ook niet de belangrijkste functie van een regenpak, deze voorkomt namelijk ook dat je het koud krijgt

Regenjas of niet

Goede ademende waterdichte regenpakken met getapte naden en dergelijke zijn best en forse bundel om mee te nemen en bovendien best prijzig. De vraag die je je moet stellen is dus: ga ik dagenlang fietsen met veel kans op regen, bijvoorbeeld bij een fietsvakantie in Ierland of langs de Noorse fjorden of is er meer kans op zo nu een dan een bui een neem je wat nattigheid voor lief, in het eerste geval kies je voor een hoogwaardige combie van regenjas en broek. In het tweede geval heb je aan een basic regenjas of een gewoon fietsjack met wat waterafstotende eigenschappen genoeg en laat je de regenbroek thuis.

De agu passat is een van de beste regenpakken voor huis-tuin en keuken gebruik.
Basic regenjas van decathlon. Prima voor noodgevallen

Hardshell of Softshell

De buitenlaag van hardshell jassen bestaat uit een gladde, gesloten, relatief stugge laag. Hardshells bieden een goede bescherming tegen regen en wind, maar het ademend vermogen is (veel) minder dan bij softshell jassen. Hardshells zijn voorzien van een membraan als gore-tex om het ademend vermogen te vergroten. In vergelijking met een klassieke regenjas, die niet kan ademen, zul je in deze jassen minder zweten. Hardshells worden vooral gemaakt met een matige inspanning in het achterhoofd. Denk aan wandelen of klimmen, relax fietsen kan er ook onder vallen. Hardshells zijn vaak een stuk prijziger en zwaarder dan softshells.

Softshell jassen zijn veel soepeler en de buitenlaag is gemaakt van een zachter materiaal dat luchtig(er) geweven is. Softshell jassen bieden veel minder bescherming tegen wind en regen maar het ademend vermogen is veel groter. Omdat ze minder stug zijn is de bewegingsvrijheid in de jas groter. Sommige softshells zijn voorzien van een windstopper of andere membraan dat de winddichtheid verhoogd, dit gaat echter ten koste van het ademend vermogen. Een kleine bui zal de jas buiten houden, maar bij aanhoudende regen raak je doorweekt.

Een softshell is een prima jas als de jas je vooral warm moet houden en er na een verdwaalde bui genoeg tijd is om weer te drogen. Moet je rekening houden met veel en langdurige regen dan is een hardshell een betere keuze. Je wordt aan de binnenkant waarschijnlijk nog steeds nat, van het zweet, maar je blijft wel warm.

Oppad testte in 2020 een aantal hardshell regenjassen.

Hooded Haglofs Roc Spire Jacket
Lichtgewicht (280 gram) en compacte waterdichte jas van gore-wear. Soepel als een softshell maar gesloten als een hardshell. Niet all jassen passen in een hokje.

Regenjassen in de test

In 2018 testte oppad een aantal regenjassen.

De C5 Shake-dry van Gore-Text. Prijzige, maar goede lichte en ademende regenjas. De C5 is de gevoerde versie.
Quechua NH500 van decathlon is een alround ademende regenjas. Deze jas is buiten de regen om ook prima te gebruiken om bijvoorbeeld ’s avonds te dragen. Beste koop volgens oppad voor een regenjas met capuchon. Verkrijgbaar in heren en dames uitvoering
Vaude Spray IV regenjas
Liever zonder capuchon? Is voor het zicht in ieder geval beter. Beste koop voor een regenjas zonder muts is deze Spray IV van Vaude. Getoond is een dames versie. Ook voor heren

Droge voeten

Neopreen overschoenen houden je voeten droger en dus warm. Een andere optie zijn waterdichte sokken zoals die van sealskinz

Daarnaast helpen (tijdelijke) spatborden om je verder droog te houden. Niet elke racefietser of ATB’er zal zijn fiets willen ontsieren met deze stroken plastic, maar voor een vakantiefiets is het toch het overwegen waard. Het voorkomt dat je na een bui alsnog nat wordt.

Stille wateren

Stille wateren hebben diepe gronden, maar dat kan ook gelden voor plassen en poelen. Rijd er zo min mogelijk doorheen, je weet nooit wat eronder zit.

Alles wordt glad(der)

Putdeksels, belijning, bladeren alles wordt gladder als het nat is. En pas ook op voor olie op de weg. Zeker als het langere tijd niet geregend heeft, komt er bij een bui vaak een olieachtige laag boven drijven. Te herkennen aan een mooie kleurrijke glinstering.

Remmen

Behalve dat het contact tussen band en weg minder wordt bij nat weer, zijn er ook remmen die minder gaan werken. Velgremmen zijn hier het meest berucht om. Schijfremmen werken bij regen wel prima . En trommelremmen en rollerbrakes worden nog minder beïnvloed omdat de rem afgeschermd zit.

Voor velgremmen zijn er remblokjes die beter werken onder natte omstandigheden dan de standaard blokjes.

Zichtbaarheid

Overschat je zichtbaarheid niet in de regen. De zichtbaarheid neemt bij een bui flink af, en daarna ook nog denk aan het opspattende water. Doe je licht aan en koop regenkleding met reflectie. Je kunt nooit te zichtbaar zijn

Ook zelf kijken is minder, denk aan je beslagen bril en je capuchon die je zicht beperkt. Hetzelfde geldt voor automobilisten ook voor hun is het zicht minder.

Regenjas vaude
Vaude regenjas. Waterdicht, ademend, lichtgewicht en zichtbaar. Wel prijzig

Paraplu mee (op fietsvakantie)

Fietsen met een paraplu kan eigenlijk alleen maar worden afgeraden. De paraplu is een enorme windvanger en belemmert je uitzicht.

Toch kan een paraplu meenemen op fietstocht of fietsvakantie praktisch zijn. Als je je tent uitmoet tijdens een bui, om onder te koken. Om de kaart onderweg te bekijken. Of om even te schuilen tijdens een losse bui.

Er zijn een aantal paraplu’s die mooi compact en licht zijn.

sea to summit pocket
Sea-to-summit pocket 140 gram. Zeer compacte maar ook wat fragile paraplu.
(Te koop bij: bever, carl denig en bergzeit)
Euroschirm Light Trek Ultra 178 gram. Robuuste paraplu met baleinen van glasvezel.
(Te koop bij: amazon en bergfreunde)
Van de makers van de lichtgewicht stoeltjes. Prijzige 200 gram.
(Te koop bij: bever en bergfreunde)
De compacte versie van de stormvaste paraplu. 340 gram
(Te koop bij: amazon en bever)
Niet de meest storm vast paraplu, maar heel betaalbaar. met 360 gram nauwelijks zwaarder dan de drie keer zo dure Senz.
(Te koop bij: bever)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *