Bord, mok en bestek

Elke fietser en wandelaar heeft zo zijn eigen variatie in eetgerei dat meegaat. Veel nemen de eerste keer mee wat er zoal voorhanden is en passen het bij volgende reizen stap voor stap aan om meer aan de persoonlijke voorkeuren te voldoen. Hieronder een overzicht van onze paklijst ( 2 volwassen en 2 jonge kinderen)

Bord

Na eerst optimistisch met gewone diepe borden op pad gegaan te zijn bleek al gauw dat wij en onze kinderen gebaat zijn bij echt diepe borden met een handvat, het balanceren van een bord op je hand bleek een te grote uitdaging. Recht vasthouden is dan nog een tweede, maar een bord dat van je knieën afglijd is dan toch echt je eigen schuld.

We kwamen toen uit bij de bakken van bocamp.

Essemtieel eetgerei: het bord

Goedkoop en licht zijn de borden van de decathlon

Mok

Ook hier waren voor ons de handvatten essentieel . We kwamen uit bij de  Cascadian Beker van GSI Outdoors. Ze stapelen vrij goed.

Alternatief van de decathlon

Lepel en Vork

Aangezien we ons eten hapklaar op de borden scheppen hebben we voor het eten op zich genoeg aan een lepel. Maar omdat zo af en toe prikken ook handig is zijn we bij de sporks uitgekomen. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen: met lepel en vork aan verschillende kanten, maar ook waar de lepel en vork aan 1 zijde zitten. En hoewel het dan lijkt alsof je soep gaat eten met een vork werkt het best goed. Zijn ze te vinden in plastic, ijzer en zelfs titanium.

Luxe spork, wij reizen met de veel goedkopere dubbelzijdige versie van plastic

Snijden en smeren

Zwilling - Brötchenmesser Snijden en smeren zijn twee verschillende dingen. Mesjes waarmee je lekker kunt snijden smeren niet lekker en visa versa. Voor het snijden gaat een mes met beschermhoes mee, net een paar maten groter dan de aardappel schil mesjes.

Om boterhammen te smeren en ook voor de borrelhapjes  gaat een Brötchenmesser mee. Zo een mes smeert geweldig en is door zijn kartels ook prima geschikt om tomaten mee te snijden. We nemer er hier maar 1 van mee, één persoon smeert voor de rest.

Voor het avondeten gaan verder  geen messen mee, we zorgen ervoor dat alles hapklaar in de borden terecht komt. Vlees eten we sowieso minder op fietsvakantie i.v.m. houdbaarheid de lange bereiding. Als we dan toch een keer een BBQ of andere kookinrichting vinden snijden we het vlees voordat het op de borden gaat. De diepe borden snijden sowieso heel erg onhandig

Om op te snijden gaat er een plastic broodplank mee en omdat deze te klein bleek voor het snijden van groenten nog een grotere maar dunne en lichte snijmat.  Omdat deze flexibel is kun je er een soort glijbaan an buigen en de gesneden groente makkelijk in de pan laten glijden. Alternatief zou de vouwbare snijplan van bocamp kunnen zijn.

Samengevat

 • Per persoon
  • 1 spork
  • 1 diep bord
  • 1 beker
 • 1 snijplank voor brood en hapjes
 • 1 grotere snijplank voor ander snijwerk
 • 1 groentemes met hoes
 • 1 Brötchenmesser (helaas niet met hoes gevonden)

Het Zwitserse zakmes

MacGyver bouwt er complete vliegtuigen mee en Zwitserland dankt zijn neutrale status aan dit mes, maar eigenlijk is het een onding puur sang. Ok, je kunt er lekker je appeltje mee schillen en de kurkentrekker en blikopener zijn redelijk functioneel. Maar verder liggen deze dingen niet lekker in de hand en het lemet is veel te klein om mee te smeren of te snijden. En als je het toch doet komt er eindeloos smurrie in het mes. En voor het grovere werk zijn ze gevaarlijk omdat het mes niet te vergrendelen is.  De schroevendraaiers en zo die op de uitgebreidere versies zitten hebben ook hun beperkte toepasbaarheid en stevigheid, afgezien ervan dat bij de meeste fietsen de onderdelen met imbussen vast zitten.

Voor  (fiets)reparaties gaat er daarom  een fietstool mee, en daarnaast een leatherman tool met name voor de tang (en de blikopener). In principe gebruiken we het mes van de multitool niet voor eten maar voor al het andere snijwerk.

En nadat bleek dat er in Frankrijk weinig wijnflessen met schroefdop te vinden zijn slepen we soms ook een kelnersmes mee om het probleem met de kurketrekker op te lossen

Vouwbare borden en mokken

Sea to summit heeft een keuze aan borden, mokken en pannen die je kunt samenvouwen zodat je ruimte kunt besparen. Nadeel is wel dat je ze met beleid moet vasthouden anders klapt je bord halverwege in. Naar mijn gevoel ongeschikt voor kinderen en onhandig mensen.

sea to summit vouwbaar bord
De XL-Kom van sea to summit, ze hebben ook een platter bord de X-plate

Opvouwbaar bestek

Spork, Lepel en vork zijn op zich vrij makkelijk in te pakken, maar in sommige gevallen kan het zijn dat je een compactere vorm wilt. Bijvoorbeeld omdat het bestek dan in je pannetje of bord past. In dat geval kun je kijken naar vouwbaar bestek. Het klapmechaniek kost echter ook ruimte ( en gewicht ) daarnaast is vouwbaar bestek toch ook minder robuust.

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *