Lichtgewicht tent kopen – tips

Elke tent is ontworpen voor een specifiek gebruiksgebied. Afhankelijk van het gebruik en de activiteit zijn er verschillende eisen voor materiaal en afwerking, constructie en vorm, grootte en gewicht en functies of accessoires. Voordat u koopt, moet u bedenken waarvoor u de tent precies wilt gebruiken.

Of je nu een fortuin uitgeeft of liever een goedkope tent, als een tent niet bij jou en je reisplannen past, heb je er alleen maar spijt van. Een tent koop je niet voor de look maar om zijn functionaliteit, al kan een (schut)kleur ook weer functioneel zijn.

Een aantal holistische tips bij de aanschaf van een tent vind je hieronder. Deze site richt zich voornamelijk op (lichtgewicht) tenten voor wandel- en fietsvakanties, maar het lijstje is op zich van toepassing op alle soorten tenten.

De winkel

Begin bij een goede winkel met deskundig advies. Bij voorkeur waar ze een aantal tenten opgezet hebben en/of bereid zijn je keuze aan je te laten zien. Wat vind je goed aan een tent? Opbergruimte aan de wanden, waslijntje in de nok, manier van openen, aparte slaapruimte voor kinderen, opzet gemak, ventilatie? Waar zit de uitgang, moet je ’s nachts over elkaar heen klimmen en is dat een probleem?

Op tenten shows die van tijd tot tijd door (web)shops en ook de anwb georganiseerd worden kun je veel tenten bekijken.

Bever heeft in Houten permanent een groot aantal tenten opgebouwd. Daarnaast hebben ze een aantal tentenshows. Zie hun agenda.

De fietsvakantiewinkel heeft enkele opendagen waar u ook tenten kunt laten opzetten.

Een pop-up tentje van een paar tientjes koop je wellicht ongezien, maar van een tent die in de honderden euro’s loopt mag je best verlangen dat je die een keer opgezet gezien hebt.

Zelfdragend

Een vrijstaande of zelfdragende tent is een tent die je zonder haringen kunt neerzetten. Scheerlijnen en haringen heb je alleen nodig bij zware weeromstandigheden om te voorkomen dat de zaak uit elkaar waait.

MSR  Hubba NX
(half) vrijstaande tent.

Tunneltenten hebben doorgaans ook 2 of meer stokken maar doordat deze niet kruisen heb je hier minimaal 4 haringen nodig om de tent te laten staan.

Tenten met maar 1 stok, zoals veel ultralichtgewicht tenten met een enkele boog hebben nog meer haringen nodig.

De afmeting

Vier personen op 2 meter 35 het kan. Een gewoon matje is circa 52 centimeter breed. Maar heb je de bredere versie wordt het krap. En waar laat je de bagage?
Vier personen op 2 meter 35 . Een gewoon matje is circa 52 centimeter breed dat past dus. Maar heb je de bredere versie wordt het krap. En waar laat je de bagage?

Vaar niet blind op de afmetingen die de fabrikant in zijn schets heeft staan. Leuk en aardig dat er vier personen zo gebroederlijk naast elkaar zijn getekend, maar nemen ze wel evenveel ruimte in beslag als jouw slaapmatjes? Wil je wel zo dicht op elkaar liggen, hoe steil zijn de wanden, waar blijft de bagage?

Pakmaat

Hoe meer tent je meeneemt hoe groter het pakket wordt dat je ergens kwijt moet. Lichtgewicht tenten voor 3- en 4-seizoensgebruik zijn zonder problemen achter op de fiets mee te nemen. Behalve de afmeting van een tent hebben ook de grote van de luifel en de dikte van de gebruikte materialen invloed op het totale volume.

Een ander verhaal wordt het als je de tent mee wilt nemen ín de fietstas of op een bikepacking trip waar de tent vaak voorop het stuur wordt vastgemaakt. Hiervoor zijn sommige tenten in een speciale bikepacking uitvoering te krijgen. Meestal komt het erop neer dat de stokken korter zijn waardoor de tent smaller in te pakken is.

Nemo Dragonfly Bikepack 2-persoons Tent
Nemo Dragonfly Bikepack 2-persoons Tent. Met een paklengte van 37 centimeter is de bikepacking uitvoering een stuk korter dan de gewone uitvoering die op 50 centimeter komt. De rol is wel een stuk dikker met 16 tegen 12 centimeter. De bikepacking uitvoering is ook 2 ons zwaarder, de buitentent is van steviger 15D in plaats van 10D ripstop Nylon gemaakt.

Slapen of wonen

Ga je alleen slapen in de tent? Zoals bij een trektocht waar je elke dag de tent weer inpakt en eigenlijk alleen op een regenachtige rustdag ook overdag in de tent moet zijn. Dan is opzet en afbreek gemak van de tent van groter belang dan de ruimte binnen.

De Vaude Chapel 3 persoons tent (Ook te koop bij: kampeerwereld, bever, bergfreunde, bergzeit en zwerfkei) heeft als een van de weinige lichte tenten sta hoogte (in de voortent).

Of blijf je vaker langere tijd op dezelfde plek? Kun je dan comfortabel met het hele gezelschap in de tent zitten? Wellicht wil je dan ook wel een tent waarin je kunt staan.

Kun je eenvoudig de binnentent losmaken en wegbergen zodat je onder de buitentent meer ruimte krijgt om eens een natte dag of koude avond uit te zitten?

Meer hierover

Tent voor Fietsvakantie versus bikepacking versus backpacking

Hoewel er nauwelijks onderscheid lijkt te zijn, zijn de behoeften van een vakantiefietser anders dan die van een bikepacker of wandelaar. Allereerst heeft de langeafstandsfietsreiziger meestal meer spullen mee en dus meer fietstassen. Een vakantiefietser zal dus eerder kiezen voor een tent met een ruime voortent om zijn spullen op te bergen.

Daarnaast zal de vakantiefietser meer tijd in en rond zijn tent doorbrengen. Een wat ruimere tent zal dan opwegen tegen een groter pakvolume en gewicht.

Een bikepacker heeft meestal veel minder bagage mee en ook veel minder mogelijkheden om zijn tent mee te nemen. Voor een bikepacker zal eerder kiezen voor een kleine compacte tent die bijvoorbeeld tussen het stuur past.

Bij een wandelaar spelen gewicht en pakmaat een nog grotere rol.

Pakmaten en gewicht van je tent

Ook ingepakt telt de maat en bovendien het gewicht van de tent. En hoe pak je de tent in? Een tweepersoonstent zul je het liefste als 1 geheel willen oprollen in inpakken. Maar een vierpersoonstent wordt dan wel erg groot, is de tent te verdelen in 2 of 3 pakketjes?

Prijs is ook een factor. Tenten van Quechua ( Decathlon) zijn een prima keuze als eerste tent voor normale weeromstandigheden.
Prijs is ook een factor. Tenten van Quechua ( Decathlon) zijn een prima keuze als eerste tent voor normale weersomstandigheden. In verhouding tot de geboden ruimte zijn ze relatief zwaar maar ze zijn wel heel budget vriendelijk.

Seizoenen

Je hebt tenten voor  1,2, 3 en 4 seizoenen. De 2 seizoenen versies zijn er voor de zomer en niet te barre omstandigheden in de herfst en het voorjaar. Met de wintertenten kun je het hele jaar door kamperen, maar zijn wellicht wat overdreven als je toch nooit in een sneeuwstorm terecht komt. De aanduiding 2,3 en 4 seizoenen zegt trouwens niet zo heel veel over de isolatie van een tent, die is er namelijk niet, maar meer over de regen/storm/sneeuw bestendigheid van een tent. Meer hierover

Footprints

De meeste binnententen hebben een vaste kuip, deze is waterdicht en houdt vocht van onderen en zijkanten tegen. De voortent heeft vaak geen grondzeil daar zit je dus in het gras, zand of modder. Een losse footprint bedekt alle grond onder de tent, geeft extra bescherming voor de binnentent en schonen voeten in de voortent. Meer over footprints.

Ventilatie

Ventilatie voor extra verkoeling is meestal wel te verkrijgen door de deur van de buitentent open te zetten. Maar ventilatie om condens te voorkomen is lastiger. Ben je de nacht droog door gekomen wordt je ’s ochtends alsnog getrakteerd op een regenbui in de tent door het condens dat zich gevormd heeft. Helaas is dit een eigenschap van een tent waar je pas bij gebruik achter komt. Gelukkig zijn er vaak als kopers voor je dus lees die reviews.

Nylon versus polyester

Voor het tentdoek wordt voor lichtgewicht tenten vaak nylon gekozen. Nylon is veel sterker dan polyester bij dezelfde dikte. De sterkte van nylon zit hem er vooral in dat nylon veel meer rekt dan polyester. Hierin zit hem dan meteen ook het nadeel: een nylon tent is veel lastiger strak op te zetten dan een doek van polyester. Daarnaast neemt nylon vocht op en zet daarbij uit, waardoor de tent gaat uitzakken bij regen en condens. Nylon blijft bij koud weer soepeler dan polyester, dat ook door de dikte stug wordt bij lage temperaturen. Nylon is gevoeliger voor ultraviolet licht, goede tenten worden daarom voorzien van een UV-werende coating. Tenslotte heeft nylon doek een coating aan de binnenkant om de stof goed waterdicht te krijgen, dit gaat ten koste van het ademend vermogen. Meer hierover.

Dager Osmo van Nemo Equipment
De Dager Osmo van Nemo Equipment heeft een buitentent van hybride materiaal van zowel nylon en polyester om de goede eigenschappen van deze twee in één doek te combineren.

De voortent

Een voortent ( of voorportaal ) is een ideale plaats om van alles te stallen: eten, kookgerei, je natte kleren, vieze schoenen. Uiteraard kan een deel van dat alles ook in de binnentent gezet worden, maar afgezien van de modder die dan je slaapzak in kruipt moet dan ook elke keer de deur van de binnentent open. En ja dan vliegen de muggen met je mee.

Uiteraard is een tent met voortent zwaarder dan eentje zonder, minimalistische kampeerders kiezen vaak voor een tent met zo min mogelijk extra gewicht en dus geen voortent. De bagage blijft dan in de fietstassen of rugzak buiten. Vereist een goede planning voor de kleren voor de volgende dag.

Haringen en scheerlijnen

Zitten er goede haringen bij, liefst verschillende smaken voor harde en zachte grond? Zijn de scheerlijnen een beetje goed te bedienen? En hoeveel scheerlijnen en haringen heb je minimaal nodig om je tent strak op te zetten.

De ondergrond waarop je gaat kamperen heb je meestal niet voor het uitzoeken. Maar het zal je verbazen hoe vaak de grond zo hard of rotsig is dat je er met pijn en moeite een enkele rotspen in krijgt.

hilleberg allak 2-persoonstent
Een volledig vrijstaande tent kun je opzetten zonder scheerlijnen. Het gaat hier vaak om koepeltenten en vergelijkbare vormen. Deze tenten staan op elke ondergrond goed ook zonder scheerlijnen. Die laatste gebruik je alleen onder zware omstandigheden

Half-vrijstaande tenten hebben maar een paar haringen nodig, denk hierbij aan tunneltenten. In het geval van bovenstaande tent heb je aan vier haringen genoeg. Als de grond hard is is nog wel een vervanging te vinden om je lijnen aan vast te maken.

Daarnaast heb je nog tenten die zonder een flink aantal haringen en scheerlijnen niet op te zetten zijn, zoals bij tunneltenten met maar 1 stok. Boventstaande tent heeft 10+ haringen nodig om te blijven staan.

Buitentent of binnentent eerst

Bij het ontwerp van een tent wordt vaak een fundamentele keuze gemaakt: zet je eerste de binnentent op en gooi je daar de buitentent overheen. Of zet je eerste de buitentent op en klik je de binnentent er later in. MSR maakt vooral tenten waar je eerst de binnentent opzet. Ideaal als je in warm weer kampeert, dan laat je de buitentent weg.

Als je eerste de buitentent opzet houd je bij slecht weer de binnentent droger. Vaak laat de binnentent dan ook nog eens vast zitten aan de buitentent waardoor het opzetten razendsnel kan.

Stokken

Bij sommige tenten ( zoals die van Hilleberg) hoef je de stok maar aan een kant vast te zetten, bij veel tenten moet je aan twee kanten de stok in een houder zetten. Dat scheelt een hoop heen en weer.

duidelijke-stokken

Zitten de stokken aan elkaar vast? Hebben ze een duidelijke markering? Niets zo vervelend als die ene stok de 2 centimeter korter is dan de rest maar niet eenvoudig herkenbaar is.

Zitten de stokken vast aan de binnentent of buitentent? Of eigenlijk is de belangrijkere vraag: kun je de buitentent opzetten voor de binnentent. Dat scheelt een hoop als je de zaak moet opzetten of afbreken in de regen.

Hoe repareer je een gebroken stok of is de tent in geval van nood ook met een stok minder of een kortere stok op te zetten?

Opzetten en afbreken

Kun je de tent alleen opzetten en afbreken?

Opzetten en afbreken gaat bovendien sneller als je de binnentent in de buitentent kunt laten vastzitten.

Kleur

Veel tenten zijn in een groenige of bruinachtige kleur, je kunt je dus onderscheiden door een gele of oranje tent. Alleen niet handig als je gaat wild kamperen.

Budgettip

Reisorganisatie nosun verkoopt via een webshop van tijd tot de tenten die ze voor verhuur gebruikt zijn. De tenten zijn steeds 1 seizoen gebruikt en eventuele mankementen of slijtage staan aangegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *