Naast (droog) slapen en eten is voor velen een verse kop koffie ’s ochtends een levensbehoefte. Om tijdens je fietsvakantie van een kop koffie te genieten zijn er wat verschillende alternatieven.
Eerste even de nadelen
Helaas zitten er best wat nadelen aan het zetten van koffie tijdens je fietsvakantie. Een koffiefilter of percolator, later meer hierover, nemen best wat ruimte in beslag. Hetzelfde geld voor het koffiepoeder.
Daarnaast kost koffiezetten best wat aan brandstof. Bedenk hier trouwens dat koffie niet hoeft te koken, bij de eerste kleine belletjes kun je beginnen met filteren. Dit werkt uiteraard niet bij een percolator.
Tenslotte is koffiedrab best wel drab. Als je even niet oplet zit en plakt het overal. Daarnaast komen er in de koffie en dus je mok vaak koffiebeestjes, oftewel koffiekorreltjes oftwel drab. Een extra afwasbeurt is dan ’s ochtends nodig.
Daarnaast zorgt koffie (de cafeïne) ervoor dat vocht (te) snel je lichaam verlaat.
Afkicken
Is het drinken van koffie ’s ochtends een echte noodzaak of meer een gewoonte? In beide gevallen kun je ervoor kiezen om af te kicken. Doe dit niet tijdens je fietsvakantie. Begin al een week of zo van te voren met minder koffie te drinken. Dan weet je tenminste dat de hoofdpijn daarvan komt en niet een zonnesteek is.
Je kunt ervoor kiezen om (sterkte) thee te gaan drinken. En dan niet van dat kruidenspul maar echte zwarte of groene thee. Daar zit theïne in wat een soortgelijk effect heeft als cafeïne het is namelijk hetzelfde. Alleen zit in thee per portie ongeveer ⅓ tot ½ van de hoeveelheid cafeïne t.o.v. koffie.
Ook tijdens de fietsvakantie kun je ervoor kiezen thee te gaan drinken. Je hebt dan nog wel het nadeel van het brandstofverbruik maar een theezakje gooi je zo weg en de pan en kopje kun je bij thee zo omspoelen. Minder gedoe dan het schoonmaken van koffiedrab.
Koffie onderweg
Als alternatief voor het kopje koffie ’s ochtends zelf zetten kun je erop gokken dat de camping je van een kop troost kan voorzien.
Of je begint het fietsen zo op nuchtere maag en gaat op zoek naar een geschikte stop om van een vers gezette kop koffie te genieten. Zeker in landen met een echte café en koffiecultuur is deze optie het overwegen waard. Denk aan Duitsland, Frankrijk en Italië. Voor iets als Schotland is het een minder goede strategie.
Wil je weten waar je onderweg goede koffie kunt krijgen dan kun je gebruik maken van de app Beanhunter. Al heeft deze nog niet overal een sluitende dekking.
Alternatief is het gebruik van google maps waar je ook reviews vindt. Daarnaast kun je in of bij veel supermarkten vaak koffie krijgen, als je echt hoog zit.
Oploskoffie
Oploskoffie is er een soorten en smaken. je hebt de basic standaard koffie meestal in potjes voor meerdere porties. Daarnaast heb je inmiddels een enorme keus aan zakjes met zo’n beetje alle varianten uit de barista. Meestal is hierbij de naam de grootste overeenkomst qua smaak laten ze het nogal eens afweten. De zakjes zijn wel relatief eenvoudig mee te nemen. De varianten met schuim vragen wel om een grondige schoonmaak anders wordt het best ranzig na een dag in de fietstas.
Koffiefilter
De traditionele kop koffie zet je langzaam met een koffiefilter. Voor de reiziger zijn er verschillende opvouwbare filters. Bij sommige heb je geen papieren filter mee nodig. Andere zijn juist alleen maar wegwerp filter.

Aeropress
Een in Nederland relatief onbekend apparaat, maar onder veel (Amerikaanse) barristas, backpackers en fietsers populair. Het werkingsprincipe lijkt op dat van een cafetière. Het apparaat bestaat uit twee cilinders.

De eerste cilinder sluit je aan de onderkant af met een papieren of metalen filter. Daarom komt de gemalen koffie en daarop giet je weer het water. Na een minuut trekken druk je met de tweede cilinder de koffie door het filter rechtstreeks in je kopje.
Het apparaat is compact, weegt minder dan 250 gram en maakt de beste koffie (volgens het internet).
Percolator
Eigenlijk heet dit apparaat een mokapot en staat ook wel bekend als espressomaker. In de onderste helft zit water en koffie. Het verhitte, kokende, water perst zichzelf door het filter en verzamelt zich bovenin. Met wat oefening is hier prima koffie mee te zetten.

Het zijn wel relatieve ondingen om mee te nemen. En snel twee koppen achter elkaar zetten vergt ook wat handigheid omdat je dan een kokend heet apparaat uit elkaar moet schroeven en leeg kloppen.
Cafetière
Met een cafetière of french press gebruik je gewone filterkoffie (liefst een grovere maling tegen de koffiebeestjes). Een complete cafetière heeft best wat volume, maar je kunt er, in tegenstelling tot de percolator, wel spullen in kwijt. Bijvoorbeeld de koffie zelf. De meeste cafetières zijn gemaakt van glas, maar er zijn een aantal plastic versies.

Koffiepress voor onder andere MSR en Primus
Eental merken heeft voor hun pannen of brandersystemen losse drukkers. Onder andere MSR, Primus en Biolite maken deze. Let erop dat je eentje aanschaft die ook daadwerkelijk op je pan past.
Espresso apparaat

Nespresso
Voor de liefhebbers van Nespresso is er ook een oplossing.
Voor echte outdoor kerels (m/v): Cowboy koffie
Verwarm het water in een pannetje tot de gewenste temperatuur. Koffiewater hoeft in tegenstelling tot thee niet kokend heet te zijn. Gooi de gewenste hoeveelheid koffiepoeder in de pan. Wacht 2-3 minuten en giet voorzichtig de koffie in je beker. Uitgebreidere zetinstructies hierzo