Teken verwijderen – tekenkaart – tekenpincet

Teken komen het hele jaar door voor, maar zijn het meest actief in de lente en zomer. Ga je lekker fietsen dan is goed kans dat je vroeg of laat kennis maakt met deze kleine spinachtige parasiet.

Teken brengen enkele bijzonder vervelende ziektes over. De ziekte van Lyme, veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, is bij velen bekend. Maar ook de virus-infectie TBE komt steeds vaker voor. In Zuid Duitsland is deze ziekte al ver verspreidt en het rukt steeds verder op.

Het beste is om te voorkomen dat je door een teek gebeten wordt. Dus in bossen en in hoog gras lange sokken, broek en mouwen aan. Combineer dit met het gebruik van DEET, hiermee weer je meteen ook muggen af.

Word je toch gebeten door een teek dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dat kan met de vingers, maar beter gaat het met een tekentang / tekenpincet. Je hebt deze in de vorm van een pincet.

Nog makkelijker werkt de tekenpas of tekenkaart met een platte wig. Deze trek of duw je, afhankelijk van de uitvoering, onder de teek door en daarna trekje de teek zo los.

Bijkomend voordeel is dat je deze tekenkaart makkelijk in bijvoorbeeld je portemonnee meeneemt.

tekenkaart

Tekenkaarten zijn te koop in buitensportzaken, drogisterijen en apotheken. Deze mag in je reisbagage niet ontbreken.

Er is zelfs een zwitsers zakmes met tekenverwijderaar. Deze werkt vergelijkbaar als de tekenkaarten.

Zakmes met tekenkaart
Verkrijgbaar in twee uitvoeringen bovenstaande de tt03 (Ook te koop bij bol.com en bever) en de uitvoering met zaag (Ook te koop bij bol.com en bever) .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *