Wat is het verschil tussen enkeldaks versus dubbeldaks tenten? Waarom deze twee verschillende constructies? En wat zijn de beste toepassingen voor elk? Enkele antwoorden op deze vragen:
Enkellaags tenten
Een enkelwandige tent is precies wat de naam aangeeft: een tent opgebouwd uit een enkele tentdoek, deze tenten hebben geen binnentent. Traditioneel gebruikten enkelwandige tenten een soort robuuste waterdichte, ademende stof en werden ze bijna uitsluitend gebruikt als expeditietenten. Deze tenten komen het beste tot hun recht in koude en droge omstandigheden.
Een enkelwandige heeft als grootste voordeel dat de constructie en dus het opzetten en afbreken van de tent eenvoudiger is en minder tijd kost. Omdat er geen ruimte verloren gaat tussen de binnen- en buitentent zijn de tenten compacter. Ze wegen meestal minder dan dubbelwandige tenten met hetzelfde slaapoppervlak.
Veel enkelwandige tenten zijn 100% zelfdragend, je hebt de haringen alleen nodig om te voorkomen dat de tent weg waait.

Enkelwandige tenten zijn gemakkelijker en sneller op te zetten, wat vooral cruciaal is bij een naderende sneeuwstorm of in moeilijk terein. De prijs voor het gemak van het opzetten en het lagere gewicht is meer condensatie in de tent en veel minder ruimte om je spullen droog op te bergen.

Dubbellaags tenten
Een dubbelwandige tent bestaat uit een binnentent en een buitentent. De buitentent is een 100% waterdichte laag, het ademend vermogen van deze laag is beperkt. De buitentent ventileert langs de onder randen en ventilatieopeningen aan de bovenkant.
De binnentent is sterk ademend, maar niet waterdicht. Afhankelijk van de het gebruik bestaat de binnentent grotendeels uit gaas (zomer) of gesloten stof (winter).
Deze tenten zijn zwaarder dan vergelijkbare (zelfde slaap-oppervlakte en seizoen) dan enkellaags tenten.
Door de combinatie van deze twee lagen heb je een droge condensvrije slaapruimte. Het strak opzetten van een dubbellaags tent is belangrijk. Als de buitentent de binnentent raakt druppelt condens zo je slaapplek in.
Deze tenten hebben meestal een luifel waar je je bagage kwijt kunt. Vanwege de luifel heb je, ook bij zelfdragende tenten, vrijwel altijd haringen nodig om de tent op te zetten.
Dubbellaags tenten bieden een prima onderkomen onder natte omstandigheden en als opslagruimte voor de bagage gewenst is.