Voorbereid op fietsvakantie

Het is geweldig om te doen: een fietsvakantie houden. Je kiest een fietsvakantie, je pakt je spullen, je laadt ze op je fiets en je vertrekt. Het gevoel dat je krijgt van een fietsvakantie is voornamelijk een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Elke kilometer die je fietst draagt bij aan je conditie. Fietsen geeft ook ontspanning, je lichaam is bezig en je hoofd waait leeg. Een tevreden en voldaan gevoel maakt je elke dag meester.

Maar… je moet wel wat voorbereiden om om je fietsvakantie te laten slagen en het vaker te willen doen!

Ten eerste : De Fietsvakantie fiets

Een goede fiets is de basis. Uiteraard kun je op elke fiets een vakantie houden, maar een fiets met versnellingen (tenminste 7) maakt een tocht wel aangenamer! En ook het onderhoud van een fiets is bepalend voor de lol die je ervaart. Een fiets die slecht is onderhouden, daarvan krijg je spijt. Het loont de moeite om vooraf aan je tocht de fiets goed schoon te maken, een onderhoudsbeurt te geven en bij een fietsenmaker tips te vragen over onderhoud. Ook het gewicht van een fiets is een bepalende factor. Een fiets die te licht is, daarmee neem je het risico dat deze onderweg kapot zal gaan. Een zware degelijke fiets heeft weer als nadeel dat je je het leplazerus aan het trappen bent.

Zwaar, terugtraprem, geen versnellingen, dames frame. Nauwelijks geschikt voor een fietsvakantie. Afgezien van de waterdichte tassen wellicht
Zwaar, terugtraprem, geen versnellingen, dames frame. Nauwelijks geschikt voor een fietsvakantie. Afgezien van de waterdichte tassen wellicht

Vervolgens

De tassen. Je kunt heel veel meenemen op de fiets, als je het maar goed inpakt (waterdicht!). Kies ervoor om alles in plastic zakken in te pakken, maar daarmee loop je het risico dat het gaat scheuren. Beter zijn goede, stevige waterdichte fietstassen die tegen een stootje of een onverwachte valpartij kunnen. Je hebt voortassen en achtertassen, gezamenlijk houden ze je fiets in balans. Daarnaast heb je ook nog stuurtassen, die handig zijn voor de kleine spulletjes die je snel bij de hand wil hebben en zadeltasjes (vaak gebruikt voor het reparatiesetje).

Dan: de bagage. Zoals gezegd, je kunt bijna alles meenemen. Dat betekent wel dat je fiets zwaarder wordt, oftewel, jij als fietser moet het allemaal wegtrappen. Als je besluit onderweg te kamperen, heb je natuurlijk meer nodig dan als je dat niet doet. Gelukkig zijn er heel veel lichtgewicht spullen. Denk hierbij aan een lichtgewicht tent, slaapmatje, slaapzak, kookgerei. Maar nog belangrijker is om te kiezen voor een minimum aan uitrusting. Neem niet teveel kleren mee, voor sommigen is een extra droog setje kleren voldoende. Wat je aan hebt kun je wassen en laten drogen. Een fiets is trouwens een handig droogrek! Denk er trouwens wel aan om sneldrogende kleding mee te nemen. Dit is ook vaak lichter dan een gewoon t-shirt.

Te overwegen

ga je alleen op de fiets of fiets je samen? Neem je deel aan een georganiseerde reis of regel je het zelf? Het voordeel van samen fietsen is dat je de bagage kunt verdelen. Zo kan de een het eten meenemen en de ander het kookgerei. Ga je met een georganiseerde reis mee, dan krijg je de te fietsen route mee, vaak wordt je bagage vervoerd, fietst er meestal een gids mee en rijdt er ook een bezemwagen achteraan. Maar als je het zelf wilt regelen, zijn er legio mogelijkheden. Je kunt immers, als je je een beetje aan de regels houdt, overal fietsen. Een fietskaart maakt het makkelijker, een route met bewegwijzering voert je vaak langs de mooiste plekjes.

Tenslotte

Wees wel een beetje fit voordat je begint! Voorkom dat je na de eerste dag op het apegapen ligt en totaal niet meer verder wilt (en kunt) omdat je te ver bent gegaan. Begin niet alleen rustig op je fietsvakantie, maar zorg dat je je conditie een beetje op orde hebt. Dat kun je al bereiken met dagelijks een half uurtje te fietsen.

Tijdens de vakantie merk je vanzelf dat je conditie beter wordt en meer kilometers per dag kunt afleggen. Ook zadelpijn kun je voorkomen. Ten eerste door een goed zadel, ten tweede door een goede broek en ten derde door veel te fietsen. En beklimmingen? Wen hier ook aan. Want je komt je zelf geheid tegen als je, met of zonder volle bepakking, de eerste keer een berg of steile heuvel op fietst. Maar dat voldane gevoel en meestal het geweldige uitzicht, dat is waar je het voor doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *