Fietsen in Noord Baden-Württemberg

Zodra de temperatuur het toelaat, worden in het noorden van Baden-Württemberg de banden opgepompt en springen jong en oud in het zadel. De gastvrije regio tussen de steden Heidelberg, Stuttgart en Würzburg is met haar afwisselende landschappen, prachtige vakwerk- steden, smakelijke wijnbelevenissen, een uitgebreid routenetwerk en E-bike faciliteiten bijzonder aantrekkelijk voor een fietsvakantie. Al vroeg in het jaar en tot ver in de herfst kunnen hier bij aangename temperaturen fietstochten worden gemaakt.

10204586975_f2b3d09bc1_o

Populaire langeafstandfietsroutes

Het zogenaamde ‘RadSüden’ telt 17 langeafstandroutes plus circa 200 bewegwijzerde regionale routes en themaroutes. De zes onderstaande behoren tot de meest geliefde.

Langs rivieren

Uitstapjes langs de rivieren de Neckar, Tauber, Kocher en Jagst zijn de moeite waard. Met zijn 338 km lengte loopt de Kocher-Jagst- Radweg idyllisch langs de tweelingrivieren Kocher en Jagst, langs burchten en kastelen, wijngaarden en weilanden. Mooie dorpjes met kronkelende straatjes, vakwerkhuizen en cafés nodigen uit tot een pauze.

In de voetsporen van de geschiedenis

De Limes-Radweg voert door vier Duitse deelstaten en heeft een totale lengte van 830 km. De fietsroute volgt de Limes en verbindt talrijke bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd met elkaar. Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan geconserveerde en deels gereconstrueerde wachttorens, citadellen, verdedigingswerken met ringmuur, grachten en palissades en indrukwekkende musea. Langs de route liggen aantrekkelijke steden en bekende kuur- en ontspanningsoorden.

Kastelen en burchten

Van Heidelberg door het Neckardal naar Heilbronn en verder via Schwäbisch Hall naar Rothenburg ob der Tauber: de Burgenstraßen Radweg voert van burcht naar burcht en van kasteel naar kasteel. De route van Mannheim naar Prag is in totaal 1000 km en voert langs meer dan 70 kastelen.

Natuur en cultuur

De 109 kilometer lange Taubertalroute Liebliches Taubertal – der Klassiker van Rothenburg naar Wertheim is door de Duitse fietsersbond ADFC gecertificeerd met het keurmerk ‘5 sterren kwaliteitsfietsroute.’

De Enztalradweg van meer dan 100 km loopt vanaf de bron van de Enz in het noorden van het Zwarte Woud tot aan de monding in het Neckardal door een veelzijdig cultuurlandschap: beboste bergen, kronkelende rivieren door diepe dalen, glooiende heuvels en wijnbergen wisselen elkaar af. Onderweg komen fietsers langs pittoreske dorpjes met gezellige pensions en talrijke bezienswaardig- heden.

Wijnliefhebbers

De Württemberger Weinradweg, 355 km lang, doorkruist van zuid naar noord de bekende wijnbouwgebieden van het Neckartal via Kocher en Jagst naar het Taubertal en verbindt de wijnregio’s Baden en Württemberg. Langs deze route is er voldoende gelegenheid om de edele drank te proeven, educatieve wijnroutes te ontdekken of deel te nemen aan interessante wijnrondleidingen.

Wijngebieden Baden-Württemberg

Meer informatie

Het online portal voor fietstoerisme, fietsen-zuiden.nl, is een handig hulpmiddel om je fietsvakantie naar  Baden-Württemberg te plannen. Hier kunnen geïnteresseerden niet alleen inspiratie opdoen voor hun volgende vakantie, maar ook meteen hun tochten plannen en een accommodatie boeken.

VVV’s Noord Baden-Württemberg

Het hart van deze regio ligt op circa 500 kilometer vanaf de Nederlandse grens.

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *