Limes Fietsroute

Limes is Latijn voor grens of pad. De Limes fietsroute is fietsen langs de noordelijke grenzen van het Romeinse Rijk. En zo deze grens volgend, kun je van de Noordzee naar de Zwarte Zee fietsen. De Romeinen begrensden hun rijk op een logische wijze, vandaar dat de route langs diverse rivieren gaat. Te beginnen met de Rijn, daarna de Main, de Efra, de Tauber, de Altmühl en dan de Donau.

Romeinse Geschiedenis

Overal zijn nog restanten van het oude Romeinse Rijk terug te vinden. In Nederland bijvoorbeeld zijn Alphen, Bodegraven, Utrecht en Nijmegen gebouwd op de fundamenten van Romeinse Castellae. In Duitsland gaat de route langs Xanten. Hier is er een archeologisch park, waar de resten en gebouwen van de Romeinse stad zijn opgegraven en gereconstrueerd. Al fietsend zullen trouwens het wallensysteem en gereconstrueerde wachttorens steeds meer opvallen.

Xanten langs de Limes Fietsroute
Xanten langs de Limes Fietsroute Romeinse opgravingen in Xanten, net over de grens

De Limes Fietsroute deel één


De Limes fietsroute zoals getoond op de kaart is door Clemens Sweerman uitgestippeld en beschreven. Hij heeft de route in drie delen opgesplitst. Per deel is er een boekje verkrijgbaar. Het eerste deel gaat van Katwijk naar Regensburg en is een prima start om een fietsvakantie vanuit huis te beginnen. Vooral rustige, kleine wegen worden gevolgd. En dat zorgt ervoor dat de route oook goed te doen is met kinderen. De route gaat langs grote steden als Keulen, Duisburg, Frankfurt en Stutgart en volgt grotendeels de Rijn. In Mainz verlaat je de vlakke route en wordt het een beetje klimmen om bij de Tauber te komen. Daarna is het weer dalen en fiets je over het algemeen weer langs rivieren. Vanaf Kelheim fiets je langs de Donau naar Regensburg en verder.

Limes fietsroute op de kaart

Fietsgidsen deel een

De Limes route is per deel beschreven in verschillende fietsgidsen.

  • Pirola geeft de gids van Clemens Sweerman uit. Te bestellen bij de zwerver en fietsvakantiewinkel
  • De gids van bikeline Te bestellen bij de zwerver volgt de Rijn tot de Donau. Deze gids is al wat ouder

Deel Twee en Drie

Het tweede deel volgt de Donau langs Wenen, Bratislava en Boedapest om over de vlakke Hongaarse Poesta naar de Roemeense grens te fietsen. Het derde deel gaat door Roemenië en wordt gekenmerkt door authenticiteit en klimmetjes. Zo goed als de wegen en voorzieningen in het eerste deel zijn, zo tegenovergesteld zullen ze hier zijn.

Wie de gehele Limesroute fietst, krijgt een prachtig beeld van Europa te zien. De route varieert enorm, zowel qua landschap als qua cultuur. Vijf landen doe je aan: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië. En zo zie je met dank aan de Romeinen hoe afwisselend Europa is. Totaal is de route ongeveer 3000 kilometer.

Georganiseerde fietsvakanties langs de Limes

Accommodatie rond Xanten

Resort Arcen (33 KM), Klein Vink (37 KM), Hotel-Restaurant Rooland (37 KM), Résidence Klein Vink (38 KM), Mercure Hotel Krefeld (41 KM) en Ibis Budget Duisburg City (42 KM)

Eén gedachte over “Limes Fietsroute

  • 21 mei 2013 om 05:13
    Permalink

    De fietsroute langs de Oostenrijkse Donau staat stroomafwaarts beschreven in de Duitstalige Bikeline-reeks Donau-Radweg Teil 2 , von Passau nach Wien. Dit boekje is inmiddels ook in het Nederlands vertaald. Een prima alternatief is de Limes fietsroute 2 van Clemens Sweerman, dat een fietsroute van Regensburg (Duitsland) tot aan Roemenië beschrijft; het traject in Oostenrijk volgt de Donau. Al deze routeboekjes zijn te bestellen bij de webshop van de Fietsvakantiewinkel . Reisgidsen over Oostenrijk zijn te bestellen bij bol.com ; de verzendkosten bedragen € 1,95 per boekenzending.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *