Fietsvakantie België

Lekker dichtbij maar toch helemaal buitenland. Als de de grens met België over gaat merk en zie je dat meteen. De wegen worden slechter en de huizen lelijker, maar wees daar niet te negatief over, met name de Vlamingen zijn trots op hun omgeving. Het Vlaams onderscheid zich duidelijk van het Nederlands maar je verstaat elkaar prima. Iets verderop moet je met Frans aan de slag. Als je het subtiel aanpakt verstaan ze daar je Nederlands vaak ook, de taalstrijd is minder fel als ze ontdekken dat je Nederlander bent en je respect voor hun zaak hebt

Netwerken

België, of beter Vlaanderen is de uitvinder van de knooppuntroutes en kent talrijke gebieden waar het goed fietsen is. Wallonië kent de Ravels: Fietsen over oude spoorlijnen en jaagpaden. In totaal kun je daar bijna 1500 kilometer fietsen, grotendeels autovrij en vlak: rivieren en spoorlijnen kunnen niet bergop.

De Ravels omvatten een vijftal hoofdroutes en talrijke kleinere trajecten en lussen. De routes staan in het kort omschreven op de Nederlandse site van Wallonië toerisme Wil je details moet je naar ravel Wallonië in het Frans, zo zijn ze ook wel weer. Met de Ravels zit je ook in de mooiste stukken van Belgie: de Ardennen.

Meest logische punt om te beginnen is Maastricht, dan zit je zo in Luik. Ondere mogelijkheid is via Vlaanderen doorsteken naar de Ravels

Verschillende grote fietsroutes gaan dwars door België, op je nu op weg gaat naar Santiago de Compostella, Parijs, Rome of Venetië, je eerste buitenland is België . Maar voordat je, net als de autorit naar de route-du-soleil, door België dendert is het  toch de moeite waard om ook voor dit deel de tijd te nemen.

De Ardennen zijn misschien wel het mooiste stuk om te fietsen, berg op berg af voor de klimgeiten, maar wil je vrijwel vlak dan kan dat ook via de 
Maasfietsroute en de Vennbahn of de Via Romea Francigena. Deze voeren over de eerdere genoemde ravels.

De kust is uitermate lelijk volgebouwd. Echter een klein stukje landinwaarts kun je prima door west Vlaanderen fietsen zonder dat je al te veel last hebt van het massa toerisme. Je volgt dan het Vlaamse deel van de North Sea LF/R1  route, die in Nederland aansluit op de LF1. Mocht je tocht dicht bij de kust willen blijven dan volg je de eurovelo 12

Vlaanderen met zijn glooiende heuvels, steden abdijen en kastelen is een bestemming dicht bij huis maar waar je je toch helemaal in het buitenland waant. Zekers als je ook nog eens de taalgrens aantikt. Zoals bij deze reis van SNP.

Een wat uitgebreidere beleving van de Ravels vind je op de site van de fietsersbond

België overdwars : Grensroute

Vanaf de Noordzee tot aan het drielandenpunt kronkelt de
langs de grens tussen België en Nederland. De route volgt de Dodendraad. Een grensbescherming opgetrokken door de Duitsers en WO I om te voorkomen dat Smokkelaars, spionnen en deserteurs van en naar het neutrale Nederland konden.

Een route dicht bij huis die toch gevarieerd is. En ja, mocht je onderweg de moeite nemen om de monumenten en reconstructies van de Dodendraad te bezoeken, een kijk geven op een stuk vrij onbekende geschiedenis.

Heb je na de Grensroute nog niet genoeg van Vlaanderen dan kun je via de
paden ook weer terug.

Uiteraard kon je deze ronde van vlaanderen ( circa 800 kilometer) ook zo fietsen

Tenslotte kent Vlaanderen ook nog een prachtige fietsvierdaagse

Georganiseerde fietsreizen België

Reisorganisatie fietsrelax bied verschillende fietsreizen aan. SNP heeft een hotel-reis in West-Vlaanderen

Ibis Styles Louvain La Neuve (8 KM), Ibis Wavre (12 KM), Novotel Wavre Brussels East (13 KM), Ibis Budget Charleroi Airport (32 KM), Ibis Namur Centre (32 KM) en Ibis Styles Nivelles (32 KM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *