Fietsvakantie Cyprus

Behalve voor zon, zee en strand kun je op cyprus ook prima terecht voor een fietsvakantie, of een combinatie.

fietsvakantie cyprus

Op het platteland in het oosten en uiterste noordwesten is het gemakkelijk fietsen en zijn de fietsroutes ook geschikt voor gezinnen. Meer landinwaarts en in het Troödos-gebergte liggen uitdagingen voor de meer geoefende fietser en mountainbiker.

Informatie over weg- en mountainbike wedstrijden en tochten vind je op cypruscycling.com

Cyprus heeft een mediterraan klimaat met het hele jaar door zon. Het is er droog met de meerste neerslag in de winter. De beste periode om te fietsen op Cyprus is tussen maart en oktober. In het voorjaar is de natuur op zijn mooist. In de winter is de gemiddelde dagtemperatuur een milde 15 graden, en de zomer meer dan 25. In de bergen kan het in de winter vriezen en sneeuwen.

Fietsen op Cyprus

De Cyprioten zelf fietsen niet zo heel veel, de fietsroutes worden vrijwel uitsluitend door toeristen gebruikt. Toch is fietsen dé manier om in gebieden te komen waar veel minder toeristen zijn en authentiek dorpjes te ontdekken die op de toeristenkaarten niet voorkomen.

Je kunt zelfstandig een fietsroute opzoeken; fietshuur is op diverse plaatsen mogelijk. Of je sluit je aan bij een georganiseerde fietstocht met gids. Veel verhuur bedrijven bieden routes ook aan als GPS route, eventueel kun je het GPS apparaat meteen mee huren.

Wil je het zelf uitzoeken dan staan op bijvoorbeeld bikemap.net honderden routes. Route op de kaart is een rondje van bijna 800 kilometer gevonden op die site.

Laat je goed adviseren over de gewenste route, Cyprus is niet groot en de afstanden lijken overzichtelijk maar het landschap en de wegen zijn zeer divers. Voor je het weet zit je niet op een gemoedelijk glooiende weg maar op een pittige technische route met losse stenen en kloven tegen de heuvels op. Super als je je vaardigheden op de MTB wilt testen, maar niet met je kinderen achterop.

Officieel eindigt de Eurovelo 8, de mediterrane route van Cádiz in Spanje naar Athene in Griekenland, op Cyprus. Alleen is de route ook hier nog niet uitgewerkt. En je zult van Griekenland naar Cyprus moeten vliegen.

Georganiseerde trips vind je bij SNP al zijn de reizen niet altijd beschikbaar.

Je fietst door de prachtige natuur van Akamas, langs de mozaïeken van Pafos en de mystieke, uit zandsteen opgetrokken kloosters. En van tijd tot tijd een dip in de nog warme zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *