Fietsvakantie Oostenrijk

De mooiste fietsroutes in Oostenrijk

Of je nu kiest voor het aftikken van Alpencols, avontuurlijk MTB of ontspannen langs de rivieren genieten van het landschap. Oostenrijk heeft een groot aanbod van fietsmogelijkheden. Oostenrijk is fietsvriendelijk met goed onderhouden wegen en doorgaans goed bewegwijzerde fietsroutes. Je kunt  in tegenstelling van wat je wellicht verwacht in een Alpenland, kiezen uit vele vlakke fietsroutes in Oostenrijk.

Er zijn talrijke lange afstand fietsroutes die vlak zijn met name langs rivieren: Donau, Inn, Drau om de bekendste te noemen. Daarnaast zijn er een aantal grensoverschrijdende routes die over de Alpen gaan zoals de Via Claudia Augusta  en hier kun je de pittige delen overslaan.

Voor mensen met een fietskar is het goed om te weten dat dit formeel niet toegestaan is maar in de praktijk geeft het geen problemen. Houdt wel goed rekening met andere verkeersdeelnemers : jij bent immers degene in overtreding.

Net als in vrijwel alle andere landen, met uitzondering van Nederland, mag je niet met zijn tweeën naast elkaar fietsen. Ook hier zul je in de praktijk geen problemen van ondervinden.

Sinds 31 mei 2011 is het in Oostenrijk verplicht voor kinderen tot en met 12 jaar om een goedgekeurde helm te dragen bij het fietsen

Weinland Steiermark Radtour

Veel bekende en populaire fietsroutes in Oostenrijk volgen de rivierdalen. Je fietst van A naar B en keert niet terug op het startpunt. De nieuwe fietsroute door het Wijnland Steiermark is een keer een ronde. Na iets meer dan 400 kilometer kom je weer terug op het startpunt.

De route voert je, gezien de naam zal dat niet verbazen, door wijngebieden en is een route die uitermate geschikt voor culinaire fietsers.

Daarnaasr voert de route je door de natuurparken

De route is wat zwaarder in vergelijking tot de rivier-routes, de route is middelzwaar. Met een redelijke conditie en een goed verzet op je fiets moet het geen groot probleem zijn de ronde te fietsen. Je maakt kleine 3000 hoogtemeters. Gespreid over de afstand is dat niet erg veel. En natuurlijk evenveel afdaling.

Meer fietsvakantie Oostenrijk

Reizen

Er zijn diverse mogelijkheden om uw fietsreis te laten verzorgen, meestal met bagagevervoer. Onder andere fietsrelax heeft verzorgde fietsreizen.

Fietsen langs Rivieren

Donauradweg

fietsvakantie oostenrijk

Deze fietsroute loopt over prachtige vlakke en autovrije wegen, langs de Donau en is een van de klassieke fietsroutes van Oostenrijk. Onderweg is veel te zien. Zo staan er langs de groene heuvels prachtige kleurige huizen die een romantisch beeld geven. Ook kom je langs barokke steden zoals Linz en Passau, waar veel leven te vinden is. Geweldig om hier een bezoekje aan te geven! Verder kun je genieten van de natuur in de Wachau en zijn er indrukwekkende wijnheuvels rond Krems. Door over dijkjes te fietsen, zul je je bij Wenen terecht komen. Een stad vol cultuur en muziek en dus zeker de moeite waard! En na wenen kun je natuurlijk nog verder naar Boedapest.

Inntal

Deze fietsroute door het Oostenrijkse Tirol is ideaal voor gezinnen. Vanaf Imst, een kleine stad, fiets je langs de prachtig veranderende rivier de Inn. Je fietst tussen hoge bergketens en volgt de rivier stroomafwaarts. De reden dat deze route zo leuk is voor gezinnen, is dat het een prachtig gebied is met voornamelijk fietspaden en dat je langs bergmeertjes komt waar lekker kan worden ‘gebadderd’. Hiernaast kom je ook nog langs een speelpark en de grootste zomerrodelbaan van de Alpen! Een mooie combinatie voor ouders en kinderen dus.

Drauradweg

  •  Drauradweg

Neusiedlersee Radweg

Murradweg

Een van de mooiste fietsroutes van het land. Dwars door de Steiermark het groene hart van Oostenrijk. Vanuit het Salzburgerland stroomafwaarts door Graz en Bad Radkersburg tot aan de Sloveense grens. En vanaf daar kun je nog verder. De rivier komt via Slovenië uiteindelijk uit in de Drau in Kroatië

Tauernradweg

Deze route begint bij in Krimml aan de voet van de Gerlospass en gaat via Salzburg naar Passau. En, hoewel je uiteindelijk omlaag gaat zitten er bijna 2000 hoogtemeters in. Tijdens de route, van rond de 300 kilometer, zijn uitzichten op de berg Grossglockner, het nationale park Hohe Tauern, de Zeller See en het omringende landschap en de dramatische waterval Krimml, een van de hoogste in Europa, te zien.

Ennsradweg

Salzkammergutradweg

Op zoek naar een perfecte combinatie tussen mooie natuur en leuke activiteiten? Zoek dan niet verder!Niet alleen langs rivieren maar ook langs de meren in dit gebied. Deze fietstocht start in Salzburg en loopt door het prachtige Salzkammergut. Je fietst langs felblauwe meren, groene bergen met bos, bloemenvelden en mooie boerderijen. Ook zijn er in deze streek veel barokke kerken te vinden die een bezoekje waard zijn. Er zijn mogelijkheden tot boottochten over de Attersee. Of stop eens voor een wandeling in de Kühleiten. Vervolgens ga je via de Strub- en Glasenbachklamm terug naar Salzburg, een stad vol cultuur en bovendien de geboorteplaats van groot componist Mozart!

Meer Fietsroutes Oostenrijk

Oosterijk kent heel veel korte en langere fietsroutes. Om te racen, te MTB’en en te toeren. Hieronder een beperkt overzicht van kortere en langere fietsroutes.

Fietsreizen aanbod Oostenrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *