Fietsers Welkom – Natuur kampeerterreinen

In Nederland zijn in totaal 136 natuurkampeerterreinen (maart 2019), Frankrijk telt er inmiddels 10 en daarnaast zijn er nog een twintigtal terreinen speciaal voor groepen.

Sommige mensen verwarren een natuurkampeerterrein met primitief en basaal kamperen in de wildernis. Op een natuurkampeerterrein heb je schoon en goed sanitair met warm water en elektriciteit.

Kamperen op een natuurkampeerterrein doe je omdat je er rust, ruimte en privacy in een mooi landelijk en natuurlijk gebied vindt. Om er te mogen overnachten hanteren de natuurkampeerterreinen een voorwaarde: dat je Natuurkampeerkaart hebt.

Op een groot aantal van de Natuurkampeerterreinen vind je het keurmerk ‘Fietsers Welkom!’ tegen. Wat houdt dit welkom in? Dat je een bandenplakset, een fietspomp en een EHBO-doos kunt vinden. Dat je gratis de accu van je e-bike kunt opladen. Dat er een overzichtskaart van de LF-routes ligt.

En dat er voor fietsers altijd een plekje vrij is op het trekkersveld. Precies waar je als fietser op zit te wachten. Want niets is vervelender voor een vakantiefietser dan na een dag fietsen te worden geweigerd op een camping en te worden doorverwezen naar een camping ‘slechts tien kilometer verderop’.

overnachting i det fri
Overnatning I Det Fri – Denemarken

Fietsers en natuurkampeerterreinen gaan natuurlijk samen. De meeste fietsers blijven kort want ze willen verder fietsen. Bovendien hoeven de meeste fietsers niet vermaakt te worden door een animatieteam. Ook een druk zwembad of uitgebreide faciliteiten zijn aan fietsers niet besteed. Wel is het fijn als er een plek is waar je rustig kunt zitten lezen of eten als het weer die activiteiten buiten niet toe laat. Veel natuurkampeerterreinen kennen een dergelijke slechtweeraccomodatie. En ja, die rust en de ruimte, dat zijn dingen waar fietsers blij van worden. Logisch dat natuurkampeerterreinen fietsers welkom heten!

De foto is genomen in Denemarken Efterskolen Pederstrup  die deel uitmaakt van Overnatning I Det Fri wat de Deense variant is van natuurkampeerterreinen/paalkamperen

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *