26 inch versus 28 inch versus 29 inch

Voorop: als je nog eens een avond over hebt kun je je gaan verdiepen in bandenmaten. Je zou denken het is een kwestie van maten en meten, maar de zaak is heel wat chaotischer.

Note van de redactie: sinds de eerste 29 inch banden en dit artikel zijn er heel veel bandenmaten bijgekomen. Zowel qua radias als breedte (fatbikes). De basis van de informatie hieronder is correct maar niet compleet

In Nederland waren er grofweg twee maten band 26 inch vooral bekend van de mountainbikes, en de 28 inch gebruikt bij de meer gewone wegfiets en stadsfietsen. Nieuwe trend, ook afkomstig van de mountainbikes zijn de 29 inch fietsen wat in feite 28 inch (700c ) velgen met dikkere banden zijn.

Welke moet je nu hebben? Het eenvoudigste antwoord hierop is : wat je zelf het prettigste vind. Grotere banden fietsen comfortabler,lichter sneller en sportiever. Kleinere banden fietsen beter wanneer je onderweg veel slechte weg tegenkomt, ook omdat de 26 inch banden vaak wat breder zijn.

Als je ver en lang weggaat, is de verkrijgbaarheid van de banden een factor. Wereldwijd zijn de 26 inch banden veel beter te verkrijgen dan de grotere maten. Als je echter in Amerika ( noord )  of Europa ( west ) op pad gaat is de verkrijgbaarheid goed genoeg.

Het argument dat van kleinere velgen de spaken langer meegaan telt tegenwoordig bijna niet meer, de spaken en met name de bevestigingen zijn zo goed dat er geen verschil meer is, en bovendien spaakbreuk veel minder een probleem is.

Voor de vakantiefiets kies je relatief brede banden zonder noppen, en ook voor de 26 inch velg zijn er banden met een lage rolweerstand, als zal die altijd hoger zijn dan die van een 28 inch band. Schwalbe met de Marathon en Continental met de Travelcontact maken goede banden. Goede fietsbanden met een anti lek laag zijnrelatief duur, echtr niks zo vervelend als banden die om de haverklap lek of stuk gaan, een zinvolle investering.

En de ontwikkelingen gaan hard, inmiddels zijn er weer verschillende tussenmaten en varianten gekomen. Je fietsenhandelaar zou uitkomst moeten kunnen bieden als je het echt het spoor helemaal bijster bent

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *