Zweden: een fietsland bij uitstek

Zweden is een geweldig land voor een fietsvakantie. Net als in Nederland zijn de fietsroutes goed gemarkeerd. Niet alleen op het platteland, ook in de steden is er voor fietsers een goede infrastructuur. Vergeet natuurlijk niet de noodzakelijke uitrusting mee te nemen voor onderweg, omdat Zweden zeer uitgestrekt kan zijn en je ten alle tijden verzekerd wilt zijn van een soepele reis.

Lapland daarentegen is dan weer een stuk uitgestrekter en minder aangedaan door fietstoerisme. Je kunt schitterende routes langs de kust ontdekken als je tussendoor ook graag een duik in de zee wilt nemen. Het gevarieerde binnenland is eveneens adembenemend. Ten slotte kun je ook routes uitkiezen die meer in de bergen liggen. Omdat zweden veel verschillende landschappen kent, is er voor elke fietsvakantie een toepasselijke bestemming.

Hoe kom je er?

fietsvakantie-zweden

Voor de fanatieke fietsers is het natuurlijk mogelijk om naar zweden toe te fietsen, maar voor degenen die dat, niet verrassend het is alleen al bijna 700 kilometer tot de grens en Värmland bijvoorbeeld is 1200 kilometer , teveel moeite vinden, zijn er goede alternatieven om je fiets eenvoudig mee te nemen op een reis met het openbaar vervoer. Er zijn zowel speciale bussen om je fiets mee te nemen, alsook treinarrangementen waarmee je je vertrouwde fiets op de plaats van bestemming krijgt. Tenslotte kunnen autobezitters de fiets met de imperiaal meenemen of met een aanhangwagen. Deze laatste kent natuurlijk wel een snelheidsbeperking op de snelwegen.

Fietsroutes en Gidsen Zweden

Waar fietslanden als Duitsland en Frankrijk een uitgebreid netwerk van routes en (Nederlandse of  Duitse) gidsen hebben is dat in Zweden nog een beetje zoeken.

Zweden heeft een netwerk van bewegwijzerde fietsroutes door heel het land de Sverigeleden. Dit is een routenetwerk voor de langere afstanden, op de kaart lijkt het, met name in Zuid Zweden, redelijk fijnmazig maar als je dan kijkt naar de schaal is het toch een behoorlijk grof netwerk met grote afstanden die je moet afleggen. De hoofdroute gaat van Helsingborg  via Stockholm naar Karesuando op de grens met Finland. Op de site zijn nog meer kortere en langere routes beschreven.

De routes zijn beschreven in een drietal sets Zweedstalige boeken ( zuid,midden,noord). Deze boekwerken zijn behalve Zweedd ook vrij dik en redelijk prijzig, voordeel is dan wel dat je geen kaarten meer nodig hebt.

Een andere optie is het Duitstalige  Südschweden per Rad dat een fijnmaziger netwerk heeft. Deze routes zijn echter niet bewegwijzerd en de kaarten in het boek zijn vrij grof. Je hebt dus ook nog losse wegenkaarten nodig.

Een bekende tocht door Zweden is een route naar de Noordkaap, hiervoor zijn verschillende mogelijkheden waaronder via de Sverigeleden. Kaapfietsers kiezen vaak voor de snelste route omhoog en gebruiken daar dan de grote wegen met veel verkeer voor. Deze routes geven niet het mooiste beeld van Zweden.

Ook de meer dan 6500 Km lang North Sea cycle route voert door Zweden al is het maar een klein stukje van 380 Km van Halmstad via Göteborg naar Varberg en verder naar Noorwegen

Kattegattleden

Relatief dicht bij huis, langs de Zweedse zuid-west kust is een 370 kilometer lange route uitgezet. Verdeeld in acht segmenten.

De route gaat van Helsinborg naar Göteborg/Gothenburg. Deze route is de eerste officiele nationale fietsroute van Zwedenen is geopend in June 2015.

Dit is niet het echte Zweden, deze streek is relatief dicht bevolkt en toeristisch. Wildkamperen is vrijwel nergens mogelijk, overal staan bordjes verboden toegang.

Maak zeker een uitstapje naar de Kullaberg, ook druk bezocht maar de wilde rotsen zijn zeker de moeite waard. Het is een vrij pittige klim om er te komen, eventueel pak je vanaf de camping de bus.

Fietsgids Bikeline Kattegattleden | Esterbauer (9783850007160)
Fietsgids Kattegattleden van bikeline. Ook te koop bij de fietsvakantiewinkel en bol..com

De Kullaberg is een opvallend schiereiland tussen Helingsborg en Ängelholm in het zuiden van Zweden. Op de steil in de zee stekende rotsformatie bevindt zich sinds de vorige eeuwwisseling een vuurtoren.

In de zomer is het natuurreservaat een populaire bestemming voor wandelaars, die onderweg zijn op de talrijke paden door het ruige rotsachtige landschap en jeneverbes bossen. Sommige grotten aan de kust zijn ook toegankelijk via deze paden. Direct bij de vuurtoren geeft het “Naturum” inzicht in de structuur van het natuurlijke landschap.

SNP heeft een georganiseerde fietsreis over de Kattegattleden.
Je overnacht in hotels

Meer info op de uitgebreide website

Sydostleden en Sydkustleden

Langs de zuidkust van Zweden wordt de Kattegattleden verder verlengd met twee nieuwe routes. De Sydostleden is reeds klaar en staat op de shorlist voor fietsroute van het jaar 2019. De   is binnenkort gereed.

Skåne län

De Sydkust- en Kattegattleden  komen samen in het gebied Skåne län. De eerste provincie die je tegenkomt als je de brug over gaat.

Kleinere routes

Op lokaal niveau kent zweden veel fietsrondjes en trajecten, zoals bijvoorbeeld de 100 km rond het meer Skagern het groene Värmland op het 210 km lange, elegante Klarälvs pad of het Göta Kanal met een perfect jaagpad. Maar bij elke VVV of Camping zijn wel routes beschikbaar

Befaamd is de fietsroute die ligt rondom het Vätternmeer. Hier vinden in het fietshoogseizoen verschillende fietsevenementen plaats.

Routemarkering zweden

Omdat Zweden net als Nederland een hoge organisatiegraad kent, zijn er verschillende kleurcodes voor de routes om het fietsers gemakkelijk te maken. Je kunt hiervoor bij de Zweedse VVV terecht voor kaartjes. Blauwe routes zijn een goede mogelijkheid om Zweden plaatselijk te leren kennen. Zwarte routes zijn regionaal en groene routes zijn landelijk. Voor wie de langere routes uitzoekt, zijn er in Zweden vele mogelijkheden om te overnachten, in de vorm van campings, huisjes en (jeugd)herbergen. Ga je op een toerfiets, dan zijn de voorgaande routes ideaal. Ben je meer van het outdoor leven, dan zijn er ook veel mountainbike routes, wederom met dezelfde voorzieningen onderweg. Om meer te weten te komen kun je bij o.a. bij de ANWB terecht. Daarnaast zijn er talloze websites die zich specialiseren in fietsvakanties in het Scandinavische land.

Fietshelm

Voor kinderen onder de 15 jaar is een fietshelm verplicht, voor volwassen wordt het sterk gepromoot.

Aanbieders met fietsreizen naar zweden zijn onder andere Cycletours SNP en Kras.Sawadee heeft en groeps- en een groepsfamiliereis vanuit Jönköping.

Momentje, we halen het aanbod voor u op

Ook leuk

2 gedachten over “Zweden: een fietsland bij uitstek

 • 7 november 2014 om 14:10
  Permalink

  Beste liefhebbers voor een fietsvakantie in Zuid- Zweden,

  Vanaf 2015 kunt u Nederlandse fietsen huren en reserveren met 7 versn. aluminiumframe en voorvering incl.fietshelm op Kalmar Camping Rafshagsudden in Zweden (afslag Läckeby)

  Vandaar uit kunt u zomers naar Öland met de fietsen Shuttle Ferry de Dessi die vanuit de haven van Kalmar vertrekt en in de avond weer terug vaart naar Kalmar.
  Fiets afstand vanaf Kalmar Camping Rafshagsudden naar de Shuttle Ferry in Kalmar haven ongeveer 20 minuten.
  Met vriendelijk groet,
  H.Rutte

  Beantwoorden
 • 31 januari 2014 om 14:54
  Permalink

  Zweden is een prachtig vakantieland. Overtuig jezelf en boek eens een vakantiehuis in dit schitterende land.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *