Fietsvakantie Zwitserland

Midden in Europa ligt het bovenmodale landje Zwitserland. Het is ook het land waar we aan denken als we aan Alpen en Bergen denken. Toch is het in Zwitserland minder klimmen en klauteren dan je zou vermoeden. Of anders gesteld : er zijn voldoende fietsmogelijkheden waarbij je relatief vlak fiets en niet van Alpencol naar Alpencol klautert.

Fietsen in Zwitserland

De wegen in Zwitserland zijn goed en datzelfde geld voor de bewegwijzering, wat wil je in een land waar elke grasspriet zijn eigen vergunning heeft. De zwitsers fietsen zelf veel, en hoewel dat veel op de MTB of de racefiets is, zie je ook heel veel zwitsers onderweg op de fietsroutes met hun kinderen naast zich of achter zich in de fietskar danwel op de aanhangfiets.

Automobilisten zijn gewend aan fietsers en houden ze er goed rekening mee. Raak niet in paniek als een auto achter je plakt terwijl je bergop zwoegt, je hebt recht op je rijbaan en de automobilist respecteert dat. En dan is, als het kan, ruimte geven ook weer het juiste gebaar.

luzern zwitserland fietsvakantie

Fietsroutes Zwitserland

Zwitserland heeft een uitgebreid netwerk van fietsroutes, deze staan verzameld op de website van Veloland Schweiz. Bij je zoektocht door de 9 nationale, 54 regionale  en 46 lokale routes kun je aangeven hoe zwaar je het wilt hebben.

NCN routes overzicht

Onderstaande routes zijn gebaseerd op informatie uit openstreetmap. Ze zijn mogelijk niet meer actueel. Bovendien houden ze geen rekening met eenrichtingsverkeer.

Van elke route is een gids beschikbaar. Goede GPX tracks zijn nauwelijks te vinden. De routes zijn zo goed bewegwijzerd dat men deze blijkbaar niet de moeite vindt.

Velo Schweiz  brengt routeboeken uit van hun routes die via hun website of Nederlandse webshops ( de zwerver, fietsvakantiewinkel) te koop zijn. Van veel routes zijn de bekende Bikeline boeken beschikbaar.

Internationale Routes

Diverse nationale routes hebben een internationale verlenging zoals de Rhône fietsroute die van Andermatt naar het meer van Genève (Lac Leman bij de Zwitsers) gaat en daar aansluit op het Franse deel om de Eurovelo 19 te vormen

De Rijn

In Andermatt begint ook de NCN 2 (Ook te koop bij fietsvakantiewinkel) die uitkomt bij het Bodenmeer vanwaar je de Rijn helemaal tot Nederland kunt volgen over de Eurovelo 15. Van de bron bij de Tomasee, net voorbij Sedrun, tot aan de grens met Duitsland bij Basel is het circa 400 kilometer fietsen. (De NCN-2 gaat naar Andermatt en komt niet bij de bron zelf.)

Andere rivier die je kunt volgen zijn de Inn die uitkomt in de Donau, weer een andere kant op. Of de Aare een zijrivier van de Rijn.

Alpen zonder klimmen

Voor fietsers met kinderen of die gewoon niet zo een trek hebben in heftig klimwerk zijn de riverien routes prima te volgen. Als je de rivieren stroom-af volgt zijn ze relatief licht, een rivier gaat zelden bergop.

Daarnaast hebt je de Mittelland Route ( NCN 5 Ook te koop bij fietsvakantiewinkel ) nagenoeg vlak langs meren en rivieren. Iets pittiger is de Meren-route (nummertje 9) die net iets dichter op de bergen loopt.

Rondje Zwitserland

Luc Oteman heeft een aantal routes (Rijn NCN-2, Rhône NCN-1 en Jura NCN-7) samengevoegd dat een Fietsen door Zwitserland van circa 1000 kilometer.

De Alpen over

Met de Noord Zuid route (NCN-3 Ook te koop bij fietsvakantiewinkel ) en de Alpen Panorama route (NCN-4 Ook te koop bij fietsvakantiewinkel ) kun je je uitleven op klimwerk. Meer opties om de Alpen over te steken op deze pagina

Swiss Bike Hotels

Zwitserland heeft een speciaal label voor fietsvriendelijke hotels. Hier ben je met je vieze fiets en kleren welkom, er is berg- en sleutelruimte voor je fiets. En je vindt er gelijkgezinden. Doelgroep is wellicht wat meer de racefietser, maar ook als vakantiefietser kun je van deze luxe gebruik maken. Meer info

Vervoer naar en in Zwitserland

Zwitserland ligt vanaf Arnhem op zo’n 650 kilometer. Afhankelijk van je start- en eindpunt ben je nog iets verder onderweg, maar het is vanuit Nederland prima in  1 dag te rijden. Bedenk dat je in Zwitserland een Vignet nodig hebt als je op de snelwegen wilt rijden. Zwitserland is te doen zonder snelweg, je moet dan wel op eigen navigatie rijden aangezien borden je vaak naar de snelweg sturen.

Met de trein

Als je geen probleem hebt een slaaptrein kun je in 1 keer naar Bazel en Zürich rijden vanaf Nederland (Utrecht/Arnhem). Overdag zijn er ook opties maar met meer overstappen bijvoorbeeld via Venlo. Deze treinen hebben ruime voorzieningen voor fietsen maar je moet wel reserveren. Zie ns internationaal voor meer details

In Zwitserland kunnen je fietsen mee in vrijwel alle treinen uitzondering zijn de hogesnelheidstreinen ( ICE/TGV) en enkele internationale treinen naar Italië (EC). In de ICN treinen (Intercity-Neigezüge) is in de zomer reserveren verplicht.

Het meenemen van de fiets is wel vrij kostbaar ( 18 CHF). Meer details vind je op de site van de SSB

Je fiets kan me op boten, de meeste kabelbanen en zelfs op veel (post)bussen.

Fietsen naar Zwitserland

Als je vanaf Arnhem de volgt ben je kleine 700 kilometer onderweg om Basel te bereiken. De  Benjaminse route  naar Rome brengt je in 640 kilometer vanaf Maastricht via de Vennbahn door de Ardennen naar Basel.

Georganiseerde reizen

Reisorganisatie fietsrelax bied verschillende fietsreizen aan

Midden in Zwitserland ligt Landal Vierwaldstättersee. Midden tussen de bergen maar toch genoeg vlakke routes om met de hele familie te genieten. Andere accommodatie in midden Zwitserland Ibis Luzern Kriens (29 KM), Ibis Budget Luzern City (31 KM), Ibis Styles Luzern City (32 KM), Royal St Georges Mgallery (50 KM) en Ibis Baar Zug (60 KM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *