Fietsvakantie Zwitserland

Midden in Europa ligt het bovenmodale landje Zwitserland. Het is ook het land waar we aan denken als we aan Alpen en Bergen denken. Toch is het in Zwitserland minder klimmen en klauteren dan je zou vermoeden. Of anders gesteld : er zijn voldoende fietsmogelijkheden waarbij je relatief vlak fiets en niet van Alpencol naar Alpencol klautert.

Fietsen in Zwitserland

De wegen in Zwitserland zijn goed en datzelfde geld voor de bewegwijzering, wat wil je in een land waar elke grasspriet zijn eigen vergunning heeft. De zwitsers fietsen zelf veel, en hoewel dat veel op de MTB of de racefiets is, zie je ook heel veel zwitsers onderweg op de fietsroutes met hun kinderen naast zich of achter zich in de fietskar danwel op de aanhangfiets.

Automobilisten zijn gewend aan fietsers en houden ze er goed rekening mee. Raak niet in paniek als een auto achter je plakt terwijl je bergop zwoegt, je hebt recht op je rijbaan en de automobilist respecteert dat. En dan is, als het kan, ruimte geven ook weer het juiste gebaar.

luzern zwitserland fietsvakantie

Zwitserland heeft een uitgebreid netwerk van fietsroutes, deze staan verzameld op de website van Veloland Schweiz. Bij je zoektocht door de 9 nationale, 54 regionale  en 46 lokale routes kun je aangeven hoe zwaar je het wilt hebben.

Diverse nationale routes hebben een internationale verlenging zoals de Rhone fietsroute die van Andermatt naar het meer van Genève ( Lac Leman bij de Zwitsers) gaat.

De Rijn

Vanuit Andermatt kun je ook de andere kant op, je volgt dan de Rijn om uit te komen bij het Bodenmeer vanwaar je de Rijn helemaal tot Nederland kunt volgen. Een andere rivier die je kunt volgen is de Inn die uitkomt in de Donau, weer een andere kant op. Als je de rivieren stroom-af volgt zijn ze relatief ligt, een rivier gaat zelden bergop. Van de bron bij de Tomasee, net voorbij Sedrun, tot aan de grens met Duitsland bij Basel is het circa 400 kilometer fietsen.

Voor fietsers met kinderen heb je dan de Mittelland Route nagenoeg vlak langs meren en rivieren. Iets pittiger is de Meren-route ( nummertje 9 ) die net iets dichter op de bergen loopt

Velo Schweiz  brengt routeboeken uit van hun routes die via hun website of Nederlandse webshops ( de zwerver, fietsvakantiewinkel) te koop zijn. Van veel routes zijn de bekende Bikeline boeken beschikbaar.

Rondje Zwitserland

Luc Oteman heeft een aantal routes ( Rijn, Rhône en Jura) samengevoegd dat een compleet rondje Zwitserland van circa 1000 kilometer.

fietsen-door-zwitserland

Swiss Bike Hotels

Zwitserland heeft een speciaal label voor fietsvriendelijke hotels. Hier ben je met je vieze fiets en kleren welkom, er is berg- en sleutelruimte voor je fiets. En je vindt er gelijkgezinden. Doelgroep is wellicht wat meer de racefietser maar ook als vakantiefietser kun je van deze luxe gebruik maken. Meer info

Vervoer naar en in Zwitserland

Zwitserland ligt vanaf Arnhem op zo’n 650 kilometer. Afhankelijk van je start- en eindpunt ben je nog iets verder onderweg, maar het is vanuit Nederland prima in  1 dag te rijden. Bedenk dat je in Zwitserland een Vignet nodig hebt als je op de snelwegen wilt rijden. Zwitserland is te doen zonder snelweg, je moet dan wel op eigen navigatie rijden aangezien borden je vaak naar de snelweg sturen.

Met de trein

Als je geen probleem hebt een slaaptrein kun je in 1 keer naar Bazel en Zürich rijden vanaf Nederland (Utrecht/Arnhem). Overdag zijn er ook opties maar met meer overstappen bijvoorbeeld via Venlo. Deze treinen hebben ruime voorzieningen voor fietsen maar je moet wel reserveren. Zie ns internationaal voor meer details

In Zwitserland kunnen je fietsen mee in vrijwel alle treinen uitzondering zijn de hogesnelheidstreinen ( ICE/TGV) en enkele internationale treinen naar Italië (EC). In de ICN treinen (Intercity-Neigezüge) is in de zomer reserveren verplicht.

Het meenemen van de fiets is wel vrij kostbaar ( 18 CHF). Meer details vind je op de site van de SSB

Je fiets kan me op boten, de meeste kabelbanen en zelfs op veel (post)bussen.

Fietsen naar Zwitserland

Als je vanaf Arnhem de volgt ben je kleine 700 kilometer onderweg om Basel te bereiken. De   naar Rome brengt je in 640 kilometer vanaf Maastricht via de Vennbahn door Ardennen naar Basel.

Georganiseerde reizen

Reisorganisatie fietsrelax bied verschillende fietsreizen aan

Momentje, we halen het aanbod voor u op

Midden in Zwitserland ligt Landal Vierwaldstättersee. Midden tussen de bergen maar toch genoeg vlakke routes om met de hele familie te genieten

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *