Fietsvakantie Zuid Afrika

Zuid-Afrika is niet meteen het eerste land wat je te binnenschiet als bestemming voor een fietsvakantie. Een blik op de kaart laat enorme afstanden zien en de wildparken bezoek je wellicht ook liever niet op de fiets.

Fietsen is echter goed mogelijk in Zuid Afrika. Er wordt door de bewoners ook veel gefietst zeker in en rond de stedelijke gebieden.

Toch zijn er best mogelijkheden. Ten eerste heb je georganiseerde meer avontuurlijke reizen zoals die van Sawadee, Tropical cyclist en silverburg of een van de trans-afrika fietstochten die ook door zui- afrika komen.

Dan is er nog een deel van Zuid Afrika dat meer toegankelijk is voor gewone fietsers: de West-Kaap. De regio strekt zich uit van Kaapstad richting Port Elizabeth. Veel georganiseerde fietsreizen doen het gebied rond Stellenbosch aan waarbij ook vaak Kaap de goede hoop met zijn Fynbosch wordt bezocht.

Voor als je zelf op pad wilt is er sinds kort de Cross Cape fietsroute. Ben je wat avontuurlijker dan kun je deze volgen. Deze gaat vanuit Stellenbosch over bijna 750 kilometer door de zuidelijke punt van Zuid Afrika. Dit is geen route van onervaren fietsers.

Je gaat onder andere door de Kleine Karoo en halfwoestijn waar de temperaturen flink oplopen. Daarnaast is een groot deel van de route onverhard. En hoewel er in dit deel van Zuid-Afrika veel dorpen en steden zijn blijven de afstanden groot een de voorzieningen schaars. All zul je altijd wel een onderkomen op de gewenste afstand kunnen vinden.

Evenwel is deze route ook voor vakantiefietsen met bagage te fietsen. Hoewel de wegen voor een groot deel onverhard zijn zorgt het droge klimaat ervoor dat deze doorgaans goed te berijden zijn.

Volgende de site kan de route kan in vijf dagen, terwijl recreatieve fietsers het over 20 dagen kunnen spreiden. En er is onderweg genoeg te zien.

Op cycloscope staat een uitgebreid reisverslag van een drietal trips die van gaan. Dit is wel een andere route dan de Cross Cape.

De route brengt fietsers langs de kust, in het binnenland over puntige bergpassen, door bossen, langs afgelegen boerderijen en kleine dorpen en uiteraard door de beroemde wijnlanden van Zuid-Afrika.

Het beroemde Kruger park met zijn Big-Five ligt precies in de andere hoek van Zuid Afrika 2000 kilometer verderop. Maar ook in het zuiden zijn genoeg natuurparken en wilde dieren te vinden.

Behalve de hoofdroute zijn er nog een aantal varianten onder andere van Kaapstad naar Cape point.

Georganiseerde fietsvakanties

Reisgidsen

Het zal niet verbazen dat er niet zo heel veel reisgidsen voor fietser zijn. Voor het gebied rond Kaapstad is er een fietskaart. Daarbuiten ben je aangewezen op autokaarten en je GPS.

Er is een al weer bijna 20 jaar oud Duitstalig boekje Südafrika per rad maar veel schijnt er niet veranderd te zijn sinds de laatste druk

Tijdens een fiettocht door Zuid-Afrika kun je bavianen, slangen, vogels en antilopen tegenkomen terwijl je geniet van het rijden op brede vluchtstroken, de grote doorgaande wegen zijn verhard en in uitstekende staat. Vanwege de grootte van het land zijn de weersomstandigheden afhankelijk van de regio die u bezoekt, waardoor u het hele jaar door kunt reizen. Mountainbikeliefhebbers kunnen geweldige tochten maken rond Kaapstad of Johannesburg, bijvoorbeeld in Mpumalanga, een Zuid-Afrikaanse provincie met de naam die “de plaats waar de zon opkomt” betkend. Breng een bezoek aan de Midlands van KwaZulu-Natal en zijn prachtige watervallen, de Karoo, een half-woestijn, die gekenmerkt wordt door zijn verscheidenheid aan routes of de groene bossen die zich in de kleurrijke Garden Route-regio bevinden. Leuke uitstapjes zijn gegarandeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *