Fietsvakantie welke schoenen mee.

Tijdens de fietsvakantie breng je flink wat uren door op de fiets. Maar er komt een moment, einde van de dag of onderweg, dat je toch van de fiets afstapt en je brengt dus een deel van de dag ook gewoon lopend door. Schoenen zijn een belangrijk onderdeel van je kleding, tenslotte brengen je voeten de kracht over naar je pedalen.  Wat voor schoenen moet je meenemen om zowel op als naast de fiets uit de voeten te kunnen, echte fietsschoenen of toch een alternatief?

Wielrenschoenen

Hoewel uitermate geschikt om hard mee te fietsen zijn de klassieke wielrenschoenen uitermate ongeschikt voor een fietsvakantie. Waarbij het een ander verhaal is als je fiets tijdens de vakantie, dus vanuit hotel of camping tochten onderneemt, tijdens een wielren kliniek of als je bagage vervoerd wordt.  Hier heb je aan het einde van de dag beschikking over ‘gewone’ schoenen om op te lopen.

Dat laatste kan met wielrenschoenen namelijk nauwelijks, de vorm, het klikmechanisme en de extreem stijve zool maken lopen  zeer oncomfortabel. Als je onderweg afstapt om even te winkelen iets te bezoeken is dat op echte fietsschoenen geen aanrader en zul je van schoenen moeten wisselen.

Mountain bike schoenen

Fietsschoen Shimano SH MT43 MTB schoen

Voor  fietsvakanties waarbij je zelf je bagage meeneemt of je onderweg vaak wenst af te stappen zijn de schoenen die uit de mountain bike wereld komen het meest geschikt. Ze hebben een normalere pasvorm, minder stijve zolen en een verzonken klik systeem ( SPD ) waardoor lopen wel goed mogelijk is. Echter heb je hier ook veel variatie. Naarmate een schoen meer geschikt is om me te lopen (soepele zool) is deze minder geschikt om hard mee te fietsen. Er zijn zogeheten fiets-loop schoenen die hier een goed compromis vormen, stevig genoeg om mee te fietsen echter ook geschikt om eens een dag op te lopen.

Shimano XM9, waterdicht, goede loopzool. Geschikt voor koudere opstandigheden. Er is ook een lage uitvoering de XM7
Nortwave outcross fietswandelschoenen
De outcross serie van Northwave zijn MTB schoenen met goede wandel eigenschappen. Zo hebben ze een zool met goed profiel. Er zijn verschillende modellen binnen de serie. Getoond is de knit (2017)

Keen fietssandaalAls je last hebt van warme voeten zijn er ook fietssandalen te krijgen. In combinatie met (waterdichte) fietssokken kom je hiermee een heel eind. Voor na het fietsen kun je dan dichte schoenen meenemen, bijvoorbeeld canvas bootsschoenen, die zijn redelijk plat te krijgen.

Vaude yara TR
De yara van vaude is een schoen voor zomerse omstandigheden. Te krijgen in verschillende kleuren

Wandelschoenen/Gympen

Naarmate je minder kilometers maakt en meer loopt tijdens de vakantie worden gewone lage wandelschoenen of tennis/hardloopschoenen ook een optie. Ook de zogeheten approach schoenen voldoen hier. Daar is prima op te fietsen zeker als je zorgt voor goede, brede pedalen met een goede antislip. Als je meer  kilometers maakt zul je echter merken dat ze door gewicht, omvang en de zachte zool ze toch minder zijn dan MTB of fiets-loop schoenen.

Wandelschoenen met een stevige zool kun je ook gebruiken als fietsschoenen. Hier de Salomon X Ultra II met Goretext.

Na het fietsen

Voor vakantiefietsers is het vaak geen optie om meer schoenen mee te nemen dan alleen de fietsschoenen, en daarnaast nog een paar slippers of sandalen om na het fietsen te dragen. Als je er goed op kunt lopen zijn sandalen ook een prima optie om wandelingen op te doen, al moet het dan wel een geschikt jaargetijde zijn. Ook ’s avonds als het afkoelt en/of de muggen te voorschijn komen zijn sandalen wat minder, je kunt dan terugvallen op je fietsschoenen of sokken aandoen.

Slippers zijn aangenaam compact om me te nemen, maar geven zeer weinig steun om eens wat langer op te lopen. Minimalistische sandalen als de Teva Zilch zijn hier een aardig compromis tussen slippers en gewone sandalen: klein in te pakken maar geven toch veel meer steun dan slippers. Nadeel is hier wel weer dat je er geen gewone sokken in aankunt door de teenlus. (update lijkt erop dat de Zilch niet zo een succes was , is niet meer in de collectie van Teva te vinden)

Fietsschoenen is altijd de afweging tussen fietsen en lopen. Uiteindelijk is het ook een persoonlijke voorkeur, de een fiets perfect kilometers lang op sandalen terwijl de ander bij de gedachte daaraan al zere voeten krijgt.

Fietsschoenen online kopen?

Fietsschoenen draag je doorgaans een maat groter dan je gewone schoenen: je voeten zetten uit door de inspanning, warmte en de druk die je uitoefend.

Shimano staat bekend om zijn smalle leest, Vaude en Five Ten juist om de brede pasvorm

Je Fietsschoen koop je online bijvoorbeeld bij bever of de fietsvakantiewinkel

Er zitten geen plaatjes bij de schoenen, die krijg je meegeleverd met de pedalen.

Ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *