Fietsvakantie Suriname

Fietsen in Suriname? Waarom nu net daar? Daar zullen vast veel mensen je van willen overtuigen en daarom ga ik het niet doen. Als je wilt, kun je overal fietsen. Dus ook in Suriname. Neem Paramaribo als uitvalsbasis en ga vanaf hier tochten maken. Begin bijvoorbeeld met een citytour: fietsen met een gids door de hoofdstad is een hele leuke manier om kennis te maken met Suriname en haar vrolijke en open bevolking. Ga vervolgens een paar dagen fietsen over vlakke wegen door het district Commerijne. En zie met eigen ogen de geschiedenis van Suriname met haar koffie-, cacao- en suikerrietplantages. Een bezoek aan bijvoorbeeld de plantage de Peperpot is zeker de moeite waard.

Fietsen in Suriname kan op eigen gelegenheid. Al fietsend kom je vanzelf met het dagelijkse leven van Surinamers in aanraking. Veelal zal je vriendelijk en open ontvangen worden. Door de vele kreken en rivieren is er altijd wel een plekje om te stoppen voor verfrissende duik of om een visje te vangen.

Je kunt ook georganiseerde fietstochten maken, waarbij er een gids meegaat die je onderweg de mooiste dingen laat zien. Met behulp van zo’n lokale gids kom je nog  meer te weten over Suriname. Bij meerdaagse tochten overnacht je vaak op bijzondere locaties, bijvoorbeeld in een oude plantage.

Realiseer wel dat het heet kan worden, dus pas je ritme en je tempo aan. Het is aangenamer om ’s ochtends vroeg te fietsen dan midden op de dag. En al fietsend moet je oppassen voor reuzehagedissen die zomaar de weg oversteken of voor doodshoofdaapjes die op je fiets willen springen. Ja, en het geluid van papegaaien, toekans en ara’s, dat hoort er ook bij als je in Suriname fietst. Door de aanwezigheid van vele kreken en rivieren is er onderweg altijd wel een mogelijkheid om te stoppen voor verkoeling

Suriname op de ATB

Voor de echte rouwdouwer is Suriname het paradijs om te MTB-en. Er is genoeg uitdaging en afwisseling. Zo gaan verharde wegen over in dirtroads, die afhankelijk van het seizoen stoffig of modderig zijn. Kuilen en gaten zul je zeker tegenkomen. Dan weer is de weg glad, dan weer geribbeld als een wasbord. Voor de geoefende MTB-er is het fietsen in de jungle absoluut  een aanrader. Hier komt het aan op behendigheid, als je door de jungle over smalle paadjes door dichte stekelige struiken fietst. Pas op voor de slangen!

Surinaamse kers

Op de fiets door Suriname

Fietsen in Suriname is afwisseling en verrassing. Zo fiets je over een dijk langs de Commewijne en zo fiets je door Alkmaar en andere plaatsen waarvan je dacht dat die alleen in Nederland liggen. En op de MTB fiets je door de savanne en over bauxietwegen. Doordat er buiten de hoofdstad relatief weinig verkeer is, zijn de wegen heel rustig en daardoor prima te fietsen. De voorbijkomende vrachtwagens hebben genoeg ruimte om te passeren. Er wordt trouwens links gereden, dat is wellicht even wennen. Maar verder,  met dank aan de Nederlandse invloeden, zul je je heel snel thuis voelen in Suriname. Fietsen maar!

Er zijn nog niet veel reisorganisaties met kant en klare fietsreizen naar Suriname. Fiets-fun heeft net als SNP een reis in het pakket. Bij Fietsen in Suriname regel je ter plekke tochten.

Ook leuk

4 gedachten over “Fietsvakantie Suriname

 • 6 maart 2016 om 09:58
  Permalink

  Suriname staat niet bekend als fietsland, maar het is een geweldige ervaring om het land op twee wielen te ontdekken.

  Beantwoorden
 • 25 november 2012 om 11:00
  Permalink

  ik zie een stevige mtb tocht wel zitten
  is het makkelijk om je eigen fiets mee te nemen ?( transport /kosten)
  En zijn er degelijke lokale fietsmakers? fietsverhuur?

  Beantwoorden
  • 25 november 2012 om 11:32
   Permalink

   Informeer eens bij de lokale organisatie link staat onderaan het artikel. Zij zijn ter plaatse deskundig.

   Vliegen met een fiets is een hoorfstuk apart. Het kan maar voorwaarden en kosten verschillen per maatschappij

   Beantwoorden
   • 1 december 2012 om 17:10
    Permalink

    Wel een fietsje versturen via de scheepspost hoort ook
    tot de mogenlijkheden.

    Dit is aanzienlijk goedekoper dan luchtpost.
    Waneer je echt op je eigen bike een rondje door Sranang wilt maken.

    Huren is ook een optie mischien ook wat goedkoper.
    Wat voor keuze heb je echt. (terplaatse)

    Zelf heb ik geen ervaring met fietsen in suriname maar wel met pakketten sturen.
    Komend jaar ga ik ook weer en deze keer ook fietsen.
    Op een fiets geleend bij de fam waar ik logeer.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *