Fietsvakantie Noorwegen

In Noorwegen zijn de afstanden groot en de voorzieningen schaars. De wegen zijn soms goed en soms meer MTB-waardig. Sommige wegen deel je met vrachtwagens wat het fietsen daar minder prettig maakt. Maar over het algemeen zijn de wegen rustig.

En daarvoor krijg je ruige natuur, prachtige Fjorden en de vrijheid te kamperen waar je wil. Op grote delen ben je helemaal weg van de massa.

Fietsroutes Noorwegen

Noorwegen kent een tiental nationale fietsroutes die je dwars door het land brengen.  download gpx combineert het Noorse deel van het Rondje Noordzee ( Noordzee fietsroute / North Sea Cycle / Eurovelo 12 ) van de Zweedse grens tot Bergen en de Eurovelo 1 van Bergen tot de Noordkaap

Een alternatieve is beschreven in onderstaande gids. Met name het eerste deel vanuit Bergen wijkt af van de nationale route 1 / Eurovelo 1.

fietsgids naar de noordkaap
Fietsgids Noorwegen - langs de kust naar de Noordkaap - EV1/R1 Te koop bij fietsvakantiewinkel en de zwerver

De bekende  download gpx bevindt zich tussen Oslo en Bergen en loopt van Haugastøl naar Flåm. Je komt er via  download gpx die een deel dezelfde route heeft.

Om de website van visit Norway staan een tiental lange afstandroutes beschreven.

En andere bron van informatie is Cycling Norway

Wil je meer in de binnenlanden fietsen dan is de gids Fietsgids Norwegen per Rad een idee.

Tunnels

Noorwegen kent veel tunnels. Zeker in de meer afgelegen gebieden zijn deze niet of slecht verlicht. Daarnaast zijn er tunnels waar je als fietser niet doorheen mag. En dat staat niet netjes van te voren aangegeven. Soms zijn er alternatieven om óm of óver de berg, soms ook niet en moet je de gok wagen of een alternatief zelf regelen. Informeer bij de VVV’s en lees reisverslagen om er achter te komen welke tunnels een obstakel zijn.

Regels fietsers Noorwegen

Het dragen van een helm is niet verplicht maar wel veel meer gebruikelijk dan hier.

Fietsverlichting moet vast gemonteerd zijn op je fiets.

Naast de bekend achter en pedaal reflectoren moet je fiets ook voor een reflector hebben. Als zal de controle hierop meevallen.

Waar aanwezig moet je op de fietspadden fietsen. Als die er niet zijn mag je op de stoep fietsen, maar slechts op loopsnelheid en mag je voetgangers niet hinderen. Als je vanuit een stoep oversteekt, bijvoorbeeld bij een zebrapad, moet je lopen.

Ga je in het donker fietsen? En denk daarbij ook aan de tunnels. Dan is een reflecterend vest een goed idee.

Georganiseerde fietsvakanties Noorwegen

Reisorganisaties fietsrelax en snp bied verschillende fietsreizen aan. Cycletours heeft een fietsvakantie rond de Fjord bij Bergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *