Fietsvakantie Frankrijk

Met elk jaar de grote wielerronde tour de france is de associatie fietsen en Frankrijk snel gemaakt. Voor het wielrijden is dat ook zeker al jaren het geval, met name de kuitenbijters in de Alpen, Pyreneen en Vogezen trekken hordes racefietsers en MTBer’s. Ook de liefdadigheidsritten als tour du als en alpes d’huzes komen voort uit de populariteit van Frankrijk als wielren land.

canal du bourgogne

Voor de meer ontspannen fietsers heeft Frankrijk de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd. Fietsvriendelijke fietsroutes waren er wel maar toch lang niet zo vanzelfsprekend als je van een fietsland als Frankrijk zou verwachten. Maar daar is dus hard aan gewerkt en Frankrijk kent nu vele fietsvriendelijke fietspaden en routes.

Het klimaat is doorgaans prima om te fietsen, al zijn in de zomermaanden de zuidelijke provincies soms te warm maar dan kun je uitwijken naar het noorder. Met zijn vele campings en municipals is Frankrijk ook een paradijs voor de kampeerder. De afstand tot de volgende camping is nooit ver en je kunt eenvoudig en flexibel je routes plannen. Alleen buiten het seizoen is het wat meer opletten.

Helmplicht voor kinderen

Met ingang van 22 maart 2017 moeten kinderen jonger dan 12 jaar een helm dragen op de fiets. Dat geld zowel voor kinderen die zelf fietsen als voor kinderen die achterop zitten.

De boete op het niet (laten) dragen van een helm is stevig: 135 euro.

De mooiste fietsroutes in Frankrijk

Voie verte de litterale au Gironde

Eén van de mooiste fietsroutes in Frankrijk is de ‘voie verte de litterale au Gironde’. Deze route gaat langs de kust bij Bordeaux, in het zuidwesten van Frankrijk. Prachtig weer is hier gegarandeerd! Toch zorgt de frisse zeewind voor wat verkoeling tijdens het fietsen. Met deze fietsroute leg je een totale afstand van 141 kilometer af. Je fietst hierbij langs de Atlantische Oceaan en komt allerlei prachtigs tegen, zoals de mooie zandstranden van Gironde. Ook kom je via deze route langs de hoogste en grootste duin van Frankrijk, Dune du Pilat. Al met al is dit dus een prachtige route, met echte bezienswaardigheden en een prettig klimaat.

Van Vitry-le-François naar Langres

Deze fietsroute start in Vitry-le-François en eindigt 150 kilometer verderop in de mooie stad Langres. Bijna de gehele route fiets je langs het kanaal, de route loopt namelijk langs het Canal de la Marna à la Saône. Dit kanaal is een regionaal behoorlijk belangrijk kanaal, omdat het een verbinding vormt tussen het noorden en het zuiden van Frankrijk. Het is een fietsroute met mooi landschap. Daarnaast is het comfortabel fietsen, omdat je over vlak land gaat. Ook staan er in dit gebied veel bomen, platanen, en is verkoeling in de schaduw dus altijd bij de hand! Onderweg kom je langs Chaumont, een prachtige stad die zeker de moeite waard is om te bekijken. Ook vind je langs de route de oude vestingstad Langres. Hier kan je vanaf de vestingmuren rondom de stad van een geweldig uitzicht van de omgeving genieten.

Normandië

Deze fietsroute kan behoorlijk pittig zijn, maar is de moeite zeker waard. Met deze route fiets je langs de kust van Le Havre naar Le Tréport. Hierbij kom je prachtige zandstranden tegen waar je heerlijk kan neerstrijken en van de zee kan genieten. Hiernaast krijg je ook indrukwekkende krijtrotsen te zien en kom je langs kleine, rustige dorpjes die op zijn gebouwd uit de eigenzinnige bakstenen van Normandië. Doordat de fietsroute in het noordwesten van Frankrijk loopt, is de temperatuur heerlijk om te fietsen en niet te heet. Daarnaast waait er een heerlijke zeewind, omdat de route langs de kust loopt. Wat de route pittig kan maken, zijn de delen waarin je over provinciale wegen wordt geleid en waar je steile hellingen van 8-10% tegen komt. Een mooie uitdaging dus!

Van Toulouse naar Montferrand

Deze prachtige fietsroute leidt je volledig langs het Canal du Midi. Een route langs het kanaal dus! Je start de route in Toulouse en eindigt, na allerlei bezienswaardigheden, in Montferrand. Welke bezienswaardigheden? De omgeving waar je langs fietst is prachtig en voor het grootste deel bezaaid met platanen bomen. Los van het prachtige uitzicht, geven deze bomen schaduw en dus verkoeling. Erg fijn, aangezien deze route door het zuiden van Frankrijk loopt. Het kan hier behoorlijk warm zijn! Onderweg kom je allerlei (kleine) dorpjes tegen die zeker de moeite waard zijn om even te bezoeken. Ook zijn op deze route een hoop sluizen te vinden, welke altijd indrukwekkend om te zien zijn. Een leuke bijkomstigheid van deze route: naast een fietsroute, is deze route ook geschikt voor skaters, wandelaars en rolstoelgebruikers. Een gevarieerd publiek dus!

Bretagne

Deze tocht gaat grotendeels langs de kust en geeft dus een prachtig uitzicht op de zee. Het is een geweldige tocht door het Bretonse land met grijze granieten en groene heuvels. Een enorme variatie in landschap is dus gegarandeerd! Breng een bezoek aan het kunstachtige Dinan en zeerovernest Saint Malo. Een echte aanrader is ook een tripje met de boot naar het Engelse Jersey. Hier kan je fietsen over dit prachtige bloemeneiland. Omdat de tocht aan de kust is, is het eten hier erg geschikt voor de visliefhebbers. Elke dag kan je dineren met verse vis, mosselen en oesters uit de zee.

SNP bied een reis aan langs de kust van Mont saint Michel en een bezoek aan het Britse Jersey. Je slaapt in Hotels en B&B’s

Reisorganisaties

Er zijn diverse mogelijkheden om uw fietsreis in Frankrijk te laten verzorgen, vaak met bagagevervoer onder andere met fietsrelax. Hieronder nog enkele voorbeelden:

Fiets mee in de Franse trein

Op freewheelingfrance staat een uitgebreid artikel over Franse treinen en fietsen. Hieronder een samenvatting

TGV

Op de meeste TGV’s kan de fiets alleen ingepakt mee.  De tas of doos mag niet groter zijn dan 120 X 90 centimeter. De kans dat het gaan nameten is niet zo groot. De fiets reist dan als gewone bagage en mag gratis mee.

Er zijn ook TGV’s met officiële fietsplaatsen. Hier moet je reserveren a 10 euro per traject en hoeft je fiets niet ingepakt.

Fietskaarten moet je meteen bij het boeken van je eigen reis kopen. Later kan niet.

Fietshoes decathlon
Deze fietshoes van de decathlon zou je op plaats van bestemming kunnen kopen. (Let op is iets langer dan de vereiste maximale afmeting, zie tekst)

Intercités

De Intercités zijn lange afstandstreinen die het een stuk rustiger doen dan de TGV’s. Voordeel is dat fietsen vaak meekunnen. Afhankelijk van het soort Intercités moet je reserveren en betalen of kan je fiets gratis mee.

intercites 2019 januari

Op de kaart (klik voor groot) zie je de verschillende soorten Intercités .

Op de licht groene trajecten moet je reserveren. Dat kost je 10 euro per fiets per traject. Overstappen betekend dus een nieuw kaartje kopen.

Op de licht groene en grijze trajcten (de 100% Eco treinen ) mag je fiets gratis mee, maar je kunt dan ook niet reserveren.

TER

De TER’s zijn de regionale treinen vergelijkbaar met onze stoptreinen al zijn de afstanden tussen de stations vaak groter. Deze lijnen worden door de verschillende regio’s onderhouden. Daardoor hebben ze hier en daar ook verschillende regels

De TER lijnen zijn ideaal om delen van de route over te slaan of om terug te keren bij het beginpunt. Langs de Loire heb je zelfs ‘til mannen’ die de fiets met bagage voor je  in de aparte wagon zetten.

fiets mee in de franse TER

De fiets kan in de TER trein bijna altijd en gratis mee. Sommige regio’s  hebben beperkingen in de spits of mag je fiets in bepaalde treinen niet mee.

Let op dat sommige van deze lijnen in de zomer vervangen worden door busdiensten. Dan kan je fiets dus niet mee.

Meer fietsvakantie Frankrijk

Ibis Montlucon (40 KM) en Ibis Budget Montlucon (42 KM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *