Fietsvakantie Duitsland

Aan lange fietsroutes geen gebrek in autoland Duitsland, in dit boek van de duitse fietsersbond staan de belangrijkste en mooiste overzichtelijk bij elkaar

Duitsland is een veelzijdig vakantieland, en zo zijn er ook op de fiets talrijke mogelijkheden. Of het nu mountainbiken in het zwarte woud is of een van de lange afstandsroutes, Duitsland heeft het. En in tegenstelling van wat je van een autoland zou verwachten is Duitsland een fietsvriendelijk land. Automobilisten zijn vaak een stuk hoffelijker dan in Nederland. Daarnaast gaan de grote fietsroutes zo veel mogelijk over autovrije of autoluwe wegen.

Campings zijn vaak niet de fraaiste met veel vaste bewoners in stacaravans, kleine en groene campings zijn schaars.

De mooiste fietsroutes in Duitsland

De Duitse fietsclub ADFC houdt elk jaar een representatieve enquête onder Duitse fietsers over hun fietsgedrag en fietslocaties. Hierbij wordt onder andere een lijstje  gemaakt van de populairste fietsroutes. Het hele verslag staat hier de 10 populairste routes staan onder andere ook in het overzicht hieronder.

Dat een route geliefd is heeft tot gevolg dat deze wat drukker zou zijn. Voordeel is weer dat er vaak meer voorzieningen zijn die ook vaker open zijn.

Duitsland is vrijwel nergens zo vlak als Nederland. Vrij je route kiezen betekend dat ook gauw heuvels. Niet zo vreemd dat heel veel routes langs rivieren, kanalen en meren gaan. Zo wordt het aantal hoogte meters beperkt. Elke zichzelf respecterende rivier, maar ook de kleintjes in Duitsland  heeft zijn eigen fietsroute. Veelal over prima verzorgde fietspaden en goed bewegwijzerd. Een fietsroute als de Fünf Flüsse Radweg knoopt dan weer een aantal rivieren aan elkaar. Waarbij de oversteek over de waterscheidingen zo mild mogelijk gekozen zijn.

Weser Radweg

Elbe Radweg

Landschappelijk is is hiervan het deel tussen Dresden en Praag het mooiste. Neemt niet weg dat het Duitse deel met historische steden als Maagdenburg, Lutherstadt Wittenberg en havenstad Hamburg ook het nodige te bieden heeft. Het Duitse deel is stroom opwaarts beschreven in een aparte bikeline uitgave. Dan het je het Elb Sandstein gebergte als afsluiter, als je Tsjechië niet in wilt.

Ruhrtal Radweg

De Ruhr loopt vanuit het Sauerland over 240 kilometer richting de Rijn. Deze route geeft een mooie kijk op de industrie cultuur en historie die het Ruhrgebied groot gemaakt heeft. Verwar deze rivier niet met de Rur, oftwel Roer, die vanuit de Eifel bij Roermond in de maas uitkomt.

In 2010 werd het Ruhrgebied uitgekozen als de Europese Cultuurhoofdstad. Inmiddels zijn we natuurlijk een aantal jaren verder, maar nog steeds is dit gebied meer dan de moeite waard om te bezoeken! Tijdens een tocht door het dal van de Ruhr, zal je je geen moment vervelen. Er zijn prachtige dingen te bezichtigen, zoals de indrukwekkende kolenmijn Zollverein in Bauhausstijl.

Ook zijn de Panoramen der Industrielandschaft aan te raden en een prachtige plek om doorheen te slenteren is toch wel tuindorp Margarethenhöhe. In dit gebied is veel cultuur te vinden en zijn er veel musea te bezoeken! Daarnaast zijn er prachtige parken waarin je kan fietsen, maar ook een mooie wandeling kan maken. Plan je dagetappes Dit alles op gepaste afstand, zodat je tijdens deze tocht ook lekker de omgeving kunt verkennen.

Taubertalradweg

Relatief korte route van 100 kilometer. Vanuit de indrukwekkende stad Rothenburg ob der Tauber daalt het af naar het Taubertal. Langs historische steden, oude molens en oude kloosters loopt het pad langs de natuurlijke vallei. Meestal volgt het pad de rivier, deels gaat het pad langs de hellingen en kun je genieten van een prachtig uitzicht over de vallei. De kleine wijndorpen die u passeert, nodigen u uit om een ​​pauze te nemen.

Donau Radweg

met aansluiting op het traject in Oostenrijk

Bodensee Radweg

Main Radweg

Havel Radweg

Mosel Radweg

Rhein Radweg

Samen met de trajecten door Nederland en Zwitserland vormt deze route de Eurovelo 15

Ostseeküsten Radweg

Deze route volgt globaal de Eurovelo 10. De route begint in Duitsland bij Flensburg en gaat langs de kust om voorbij Usedom in Polen verder te gaan richting Gdanks

Neckartal Radweg

Ems radweg

 • Emsradweg

Römer Lippe radweg

Deze route loopt noordelijk van de Ruhrradweg om te eindigen in Detmold.

In combinatie met de route langs de Rijn, de R1 (Amsterdam Berlijn) en of de Emsroute is deze te combineren tot een lus. Uiteraard kun je ook overstekken naar de Ruhr maar dat is pittiger.

 • Römer lippe route

Lahn Radweg

Bodensee-Königsee Radweg

Deze route gaat vanuit het Bodenmeer over ruim 400 kilometer door de Duitse alpen richting oosten. Deze route kruist talrijke rivieren en is relatief zwaar als het op hellingen aankomt. Vanuit deze route heb je aansluiting op verschillende Alpen routes en kun je via Salzburg weer verder ( of de trein terug naar huis nemen)

De ADFC vraagt ook naar de populairste fietsvakantie bestemmingen en routes buiten Duitsland. Daar staat al sinds enige tijd Nederland fier aan kop. Daaronder  vinden we de Alpen, Frankrijk en Denemarken. Populaire routes zijn de Via Claudia Augusta  en de Donau radweg van Passau naar Wenen.

Nog meer Fietssuggesties

Xanten

De omgeving van Xanten kan worden verkend vanuit een mooi traditierijk hotel in  in het historische centrum van Xanten. In deze omgeving zijn prachtige fietstochten te maken op vlakke wegen. Maak een tocht langs de Rijn. Hier zijn prachtige bloemrijke dijken te vinden. Ook kom je tijdens deze tochten bedevaartsoord Kevelaer tegen, Middeleeuws Kalkar en ook Grieth. Een aanrader is ook het bezoeken van de Romeinse overblijfselen: van thermen tot amfitheater. Omdat dit allemaal binnen overzienbare afstand is, kan je in hetzelfde hotel verblijven en elke dag een andere tocht maken.

Berlijn

Berlijn is een prachtige stad waar ontzettend veel te vinden is. De stad is heerlijk om te fietsen met routes van Kreuzberg tot Alexanderplatz en van Reichstag tot Charlottenburg. Er is ontzettend veel variatie. Zo fiets je langs de Muur, het kronkelende water van de Spree. Ook kan je de Berlijnse Bergen beklimmen. Naast al deze prachtige natuur kan je ook naar de hippe en trendy wijken fietsen die vol gezellige cafeetjes, galereis en pleintjes zijn. Berlijn heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een echt hippe stad, waar veel mensen op af komen. Er zijn ontzettend veel voorzieningen voor veganisten, een levensstijl die à la 2016 ongelooflijk populair is geworden. Er zijn allerlei hippe en vernieuwende restaurantjes en barren. Je zal je geen moment vervelen in deze stad!

Fietsvakantie Historisch Niederrhein

Wil je er even echt uit, maar niet te ver van huis? Dan is deze fietsroute een ideale keuze. Met deze tocht fiets je over heerlijke vlakke en rustige fietspaden door het groene landschap tussen Xanten en Kalkar in Niederrhein. Dit ligt vlak over de Nederlandse grens. In deze streek zijn een hoop historische monumenten te vinden en er is een rijke historie qua cultuur. Het Franziskanerklooster is een bezoekje waard. Het klooster ligt tussen prachtige weilanden, houtwallen en eikenbosjes en de tocht erheen kan dus niet anders dan prachtig zijn.

Wanneer je langs de Leybach fietst, kom je uit in het middeleeuwse vestingstadje Kalkar. Hier vind je de indrukwekkende Sint Nikolaaskerk. Vanuit hier kan je een extra rondje fietsen naar de slotmuseum Moyland, waar werken van Joseph Beuys te vinden zijn. Door zeer gevarieerde landschappen fiets je langs de Rijn terug naar Xanten. Hierbij kom je langs bedevaartsoord Marienbaum. Wat ook nog zeer aan te raden is, is een bezoekje aan het archeologische park van Xanten, waar op de fundamenten van de oude stad Colonia Ulpia Traiana reconstructies van Romeinse bouwwerken staan.

Vennbahn

Niet een puur Duitse fietsroute maar het startpunt ( of eindpunt) ligt in Duitsland bij de plaats Aken. De route volgt de oude spoorlijn door de Belgische Ardennen naar Troisvierges in Luxemburg. DE 125 kilometer lange route kent slechts kleine stijgingspercentages en is daarmee een ideale en mooie route om de Ardennen te doorkruisen. De route won in 2014 de Fietsroute van het Jaar verkiezing

Meer Top fietsroutes

Fietsbeurzen Duitsland

Reisorganisaties

Er zijn diverse mogelijkheden om uw fietsreis te laten verzorgen, meestal met bagagevervoer. Hieronder enkele voorbeelden.

Afwijkende verkeersregels Duitsland

In duitsland zijn er een aantal afwijkende regels voor fieters:

 • in de steden wordt je geacht op de stoep te fietsen, als dit ook verplicht is staat dat aangeven met een bord,
 • kinderen tot 8 jaar moeten op de stoep, ook al is er een fietsstrook is, de ouder mag dan ook op de stoep fietsen,
 • je mag voetgangers op de stoep niet hinderen,
 • eenrichtingswegen zijn eenrichtingswegen, in Nederland is het heel gewoon deze tegen de richting in te fietsen ook als dat niet aangeven staat, in Duitsland wordt je dat niet in dank afgenomen,
 • fietskarren moeten ook van verlichting voorzien zijn, zo mogen voor kinderen tot 7 jaar oud gebruikt worden, de berijder van de fiets moet minsten 16 zijn,
 • naast elkaar fietsen is alleen toegestaan op aparte fietspadden en alleen als de situatie het toelaat. Dit laatste is in Nederland eigenlijk ook, alleen loop je in Duitsland wel kans op een bon als je bijvoorbeeld geen rekening houdt met tegenliggers!,
 • iemand op de bagagedrager meenemen mag niet, kinderen in een zitje wel,
 • de fiets moet vaste verlichting hebben,
 • de fiets moet minimaal twee remmen, eentje voor en eentje achter, hebben,
 • racefietsers en mtb’ers zijn verplicht een helm te dragen. Voor kinderen is het inmiddels een ongeschreven regel dat ze een helm dragen en ook veel volwassen rijden met helm,
 • je mobiel gebruiken tijdens het fietsen kan je op een boete ( van 25 euro) komen te staan,
 • fietsen met meer dan 0,3 promille aan alcohol is niet toegestaan.

Het strenge Duitsland is eigenlijk verrassend pragmatisch als het om verkeersregels en fietsers gaat. Als je niemand hindert of gevaar oplevert zul je niet snel een bon krijgen. Hinder je wel dan is de kans op een Bußgeld of Verwarnung (kost ook geld) wel groter. Die Duitsers zien fietsers als volwaardige  verkeersdeelnemers en de politie is niet te beroerd je ook zo te behandelen. De bescherming die Nederland Wet kent voor fietsers is er in Duitsland niet. Bij roekeloos weggedrag ben je gauw medeschuldig aan een ongeluk ( zit je bijvoorbeeld te appen dan heb je kans dat je een deel van de schuld op de bord krijgt al maakt de ander een fout)

Zomaar wat camping en hotel suggesties:

Ibis Hotel Eisenach (31 KM), Camping Knaus Eschwege (33 KM), Landal Salztal Paradies (59 KM), Mercure Erfurt Altstadt (63 KM) en Ibis Erfurt Altstadt (63 KM)

Meer fietsvakantie Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *