Fietsen op de gevaarlijkste weg te wereld

Met de mountain bike omlaag over wat te boek staat als wereld’s meest gevaarlijke weg is een populaire activiteit voor met name backpackers die in La Paz Bolivia zijn.

Hoewel sinds de aanleg van een nieuwe weg in 2006 het verkeer op deze weg een stuk minder geworden is. rijden er nog steeds vrachtwagens. De weg is nog elk jaar dodelijke slachtoffers, getuige ook de vele stenen en houten memorials langs de 64 kilometer lange route tussen La Paz en Coroico.

En ja het uitzicht vanaf de weg over het regenwoud van Yungas is geweldig, als je tenminste niet afgeleid wordt door de afgrond van 600 meter naast je – zonder vangrail ertussen. De weg gaat over de afstand van kleine 70 ( net waren het er nog 64, klopt, de lengte is afhankelijk van de meetpunten) kilometer een 3500 meter omlaag. Dat is steil te noemen en je gaat dan ook hard. De afdaling begint in La Cumbre op 4700 meter hoogte waar het nog goed koud kan zijn en eindigt in Yolosa  op 1200 meter hoogte in de tropen.

In La Paz zijn talrijke organisaties die mountain bikes verhuren voor deze downhill. Ze zorgen ook voor het vervoer en eten. Omdat de route voor 90% bergaf gaat is deze ook met mindere conditie of downhill ervaring te doen. maar of dat echt een goed idee is is een tweede.

De fietstocht is bedacht door, hoe kan het ook anders, een nieuw zeelander Alistair Matthews die nog steeds actief is als organisator: Gravity Bolivia

Georganiseerde fietsreizen naar Bolivia zijn er niet zo gek veel, een bestemming voor avonturiers.

Ook leuk

Eén gedachte over “Fietsen op de gevaarlijkste weg te wereld

  • 24 april 2014 om 08:16
    Permalink

    Als ik zo de weg bekijk, zou ik toch liever een ervaren gids bij me hebben om mee te fietsen.
    Wat nog beter zou zijn, is een elektronische fiets. In ieder geval, de natuur is er prachtig. Heel wat anders dan onze Vlaamse fietsnetwerken…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *